Βασικές Έννοιες

Η αποτελεσματική ανάκτηση συναφούς πληροφορίας επηρεάζεται άμεσα τόσο από την εργασία του χρήστη (user task) όσο και από τη λογική άποψη των εγγράφων (logical view of the documents) που υιοθετούν τα συστήματα ανάκτησης. Το Σχήμα 2.8 απεικονίζει την αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα ανάκτησης.

Figure: Αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα ανάκτησης διά μέσου ξεχωριστών εργασιών.
Image ir

Με τον όρο εργασία του χρήστη εννοείται η προσπάθεια που καταλαμβάνει ο χρήστης έτσι ώστε να μεταφράσει τις πληροφορίες που χρειάζεται να βρει σε μία επερώτηση χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο αναπαράστασης πληροφορίας2.12 που παρέχεται από το σύστημα ΑΠ. Με ένα τέτοιο σύστημα ΑΠ, αυτό συνήθως απαιτεί τον προσδιορισμό ενός συνόλου από λέξεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή τελεστών πάνω σε αυτές, που αποδίδουν τη σημασιολογία της πληροφορίας που χρειάζεται. Ανάλογα με τον τύπο των τελεστών λέμε ότι χρησιμοποιούμε και ένα διαφορετικό μοντέλο ΑΠ (π.χ. Boolean, VSM, Probabilistic). Με ένα σύστημα ΑΔ, χρησιμοποιείται μία έκφραση επερώτησης (όπως, για παράδειγμα, μία κανονική έκφραση) για να αποδώσει τους περιορισμούς που πρέπει να ικανοποιούν τα αντικείμενα του συνόλου της απάντησης. Και στις δύο περιπτώσεις, λέμε ότι ο χρήστης αναζητά χρήσιμες πληροφορίες εκτελώντας μία εργασία ανάκτησης (retrieval task).

Τα έγγραφα μίας συλλογής συχνά αναπαριστώνται μέσω ενός συνόλου όρων ευρετηρίου ή λέξεων-κλειδιών. Τέτοιες λέξεις-κλειδιά μπορούν να εξαχθούν από το κείμενο των εγγράφων ή μπορούν να προσδιοριστούν από ένα ανθρώπινο υποκείμενο (όπως γίνεται συνήθως στις επιστήμες πληροφορίας). Ανεξάρτητα του αν οι λέξεις κλειδιά έχουν προέλθει αυτόματα ή έχουν παραχθεί από κάποιον ειδικό, παρέχουν μία λογική άποψη του εγγράφου.



Charalampos Nikolaou 2008-04-02