Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών

Πανεπιστήμιου Κρήτης (Σ.Π.Ε.Υ.Π.Κ.)

Τηλ. (081) 210057 Fax (081) 210012

e-mail speypk@csd.uch.gr

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΏΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια κινητικότητα από όσους χωρίς πτυχίο Πληροφορικής επιδιώκουν το διορισμό τους ως καθηγητές Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους κλάδους ΠΕ19 Πτυχιούχων ΑΕΙ Πληροφορικής και ΠΕ20 Πτυχιούχων ΤΕΙ Πληροφορικής. Με ανακοινώσεις τους μάλιστα προσπαθούν να θεμελιώσουν την παράλογη απαίτηση διορισμού τους και να ”απαντήσουν” στα όσα έχουμε αποκαλύψει τους τελευταίους δυο μήνες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μας καταγγέλουν ότι επιθυμούμε να διοριστούμε ως καθηγητές επειδή δήθεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Κρίνουν, προφανώς, εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού είναι πασίγνωστο ότι αυτοί είναι που ασχολήθηκαν τελείως ευκαιριακά με τη διδασκαλία της Πληροφορικής για να παρακάμψουν τις φυσιολογικές επετηρίδες στις οποίες ανήκουν και να διοριστούν τελικά εις βάρος των υπολοίπων συναδέλφων τους. Εν πάσει περιπτώσει, οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Πώς βρέθηκαν να διδάσκουν όσοι δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής;

Οι καθηγητές που δίδαξαν Πληροφορική από το 1985 μέχρι το 1992 ήταν πράγματι (ήδη διορισμένοι) καθηγητές άλλων κλάδων διότι τότε δεν υπήρχαν οι κλάδοι της Πληροφορικής (ΠΕ19 και ΠΕ20). Διατηρούσαν τις θέσεις τους και απλώς δίδασκαν μαθήματα Πληροφορικής σε Ενιαία Πολυκλαδικά Λύκεια και Τεχνικά Επαγγεμλατικά Λύκεια. Το 1992 (Φεβρουάριος) ιδρύονται με το νόμο 2009 (άρθρο 30 παρ. 1) οι κλάδοι Πτυχιούχων Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20 και μεταβατικά και για την πρώτη εφαρμογή του νόμου (σχολική περίοδος 1992-93) επιτρέπεται η μετάταξη εκπαιδευτικών άλλων κλάδων στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 εφόσον είχαν αποδεδειγμένα συνεισφέρει στην εισαγωγή της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η δημιουργία των δύο νέων κλάδων, αποσκοπούσε ακριβώς στον εμπλουτισμό του διδακτικού προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με πτυχιούχους Πληροφορικής. Διότι, αν μαθηματικοί και φυσικοί μπορούσαν να διδάξουν αποτελεσματικά την Πληροφορική, γιατί να δημιουργηθούν νέοι κλάδοι και να μην ανατεθεί η διδασκαλία του μαθήματος στους καθηγητές των κλάδων ΠΕ03 (μαθηματικοί) και ΠΕ04 (φυσικοί); Και ακριβώς για το λόγο αυτό επετράπει μόνο μεταβατικά η μετάταξη ήδη υπηρετούντων καθηγητών άλλων κλάδων στους νέους με βάση τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια εισαγωγής της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είχε ξεκινήσει από το 1985.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο νόμος καθόριζε ως ελάχιστο προσόν διορισμού στους κλάδους ΠΕ19 Πτυχιούχων ΑΕΙ Πληροφορικής και ΠΕ20 Πτυχιούχων ΤΕΙ Πληροφορικής, την κατοχή πτυχίου Πληροφορικής, όπως δηλώνει και ο τίτλος. Αυτό, εξάλλου, επιβάλλει ο νόμος 1566/1985 για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικού προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: πτυχίο στο γωστικό αντικείμενο του κλάδου.

Από κει και πέρα όμως, με μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα τελευταίο από τα οποία είναι το ισχύον 118/1995 επετράπει, με διαρκείς παρατάσεις εγγραφής στην επετηρίδα, σε καθηγητές όλων των κλάδων να διοριστούν στους ΠΕ19 και ΠΕ20 χωρίς πτυχίο Πληροφορικής.

Η 16μηνη διδακτική εμπειρία αναδείχθηκε σε προσόν διορισμού! ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αφού ο 2009 θέτει ρητώς ως minimum προσόν την κατοχή πτυχίου Πληροφορικής.

Πώς όμως αποκτήθηκε η 16μηνη εμπειρία; Αποκτήθηκε κυρίως με προσλήψεις σε θέσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων όπου οι πτυχιούχοι Πληροφορικής χωρίς παιδαγωγικό πτυχίο ήταν εφεδρικοί. Γι' αυτό και παρά το δεδομένο ενδιαφέρον τους δεν προσλαμβάνονταν. Αλλά και όταν προσλαμβάνονταν η εμπειρία που αποκτούσαν δεν τους έδινε κανένα προβάδισμα. Παρατηρείται δηλαδή το εξής εκπληκτικό: η διδακτική εμπειρία να πιστοποιεί γνώσεις στην Πληροφορική και να μην πιστοποιεί παιδαγωγική κατάρτιση! Εξωφρενικό.

Συνοψίζοντας, οι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής καθηγητές στους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Σε όσους νομίμως κατέχουν τις θέσεις και είναι αυτοί που μετατάχθηκαν το 1992 με βάση το νόμο 2009.
  2. Σε όσους παρανόμως διορίστηκαν από το 1993 και μετά με βάση τα παράνομα Προεδρικά Διατάγματα που καταστρατήγησαν το νόμο 2009.

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιποι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 που έχουν πτυχίο Πληροφορικής και νομίμως κατέχουν τις θέσεις τους όπως και οι μεταταχθέντες του 1992 στηρίζουν απόλυτα τα αιτήματα μας και μάλιστα είναι οι πρώτοι που έθεσαν και τεκμηρίωσαν το θέμα στο Υπουργείο αλλά δεν εισακούστηκαν ποτέ!

Γιατί το Σεπτέμβριο του 1993 το Υπουργείο αναγκάστηκε να ζητήσει συμπληρωματικές αιτήσεις μόνιμων διορισμών;

Με το προεδρικό διάταγμα 239/1992, η εγγραφή πτυχιούχων Πληροφορικής στην επετηρίδα χωρίς παιδαγωγικό πτυχίο (ΣΕΛΕΤΕ), επιτρέπονταν μέχρι τις 31.12.1992. Η ΣΕΛΕΤΕ επιμόρφωνε και συνεχίζει να επιμορφώνει λιγότερο από 20 αποφοίτους Πληροφορικής το χρόνο. Επομένως η εγγραφή πτυχιούχων Πληροφορικής στην επετηρίδα είχε ουσιαστικά σταματήσει από το 1992. Αντίθετα, η εγγραφή των χωρίς πτυχίο Πληροφορικής, μαθηματικών και φυσικών, με 16μηνη διδακτική εμπειρία, συνεχίστηκε μέχρι 31.12.1994 (Π.Δ. 377/1992 και 114/1993).

Δημιουργήθηκε, δηλαδή, συνειδητά μια τεχνητή έλλειψη πτυχιούχων Πληροφορικής στην επετηρίδα, ακριβώς για να δικαιολογηθεί η πρόσληψη καθηγητών χωρίς πτυχίο Πληροφορικής με πρόφαση την έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης ώστε να ενεργοποιηθεί ο απαράδεκτος μηχανισμός αποκλεισμού της ΣΕΛΕΤΕ. Διερωτάται κανείς: είναι δυνατόν να είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες και η ΣΕΛΕΤΕ να λειτουργεί σαν σταγονόμετρο; Δεν είναι προφανές το σχέδιο αποκλεισμού των πτυχιούχων Πληροφορικής;

Εμείς έχουμε επενδύσει σε χρόνο και χρήμα και πηγαίναμε να διδάξουμε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όταν εσεις σνομπάρατε την εκπαίδευση

Καταρχήν τα περισσότερα σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει ήταν επιδοτούμενα από την κοινότητα, άρα πληρώνονταν κιόλας. Η προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτές δεν αποκτήθηκε αμισθί. Ας ληφθεί ακόμη υπόψη ότι η πρόσληψή τους ως αναπληρωτές έγινε με αποκλεισμό των πτυχιούχων Πληροφορικής όπως περιγράψαμε παραπάνω. Επιπλέον, στις φυσιολογικές επετηρίδες τους δεν θα είχαν ποτέ τόσο ευνοϊκες προϋποθέσεις πρόσληψεις λόγω του τεράστιου αριθμού δικαιούχων.

Οι πτυχιούχοι Πληροφορικής ποτέ δεν σνόμπαραν την εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας τους αντιμετώπιζε και τους αντιμετωπίζει σαν φτωχούς συγγενείς ικανούς να δώσουν μόνο το όνομα σε δύο ολόκληρους κλάδους εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς ουσιαστικές ευκαιρίες διορισμού λόγω της κραυγαλέας αδικίας που συντελείται σε βάρος τους με μεθοδεύσεις πρωτοφανούς παρανομίας.

Γιατί διασύρετε το κύρος των υπηρετούντων καθηγητών Πληροφορικής;”

Είναι σαφές ότι αρκετοί από τους διορισμένους καθηγητές έχουν πτυχίο Πληροφορικής και νομίμως βρίσκονται στα σχολεία. Όπως νομίμως βρίσκονται και οι μεταταχθέντες καθηγητές που δίδαξαν Πληροφορική από το 1985 μέχρι το 1992. Αυτοί είναι που στήριξαν την διδασκαλία της Πληροφορικής.

Οι υπόλοιποι, χωρίς πτυχίο Πληροφορικής, βρίσκονται τελείως παράνομα διορισμένοι με τον τρόπο που περιγράψαμε. Όσον αφορά το κύρος τους, αυτό πιστοποιείται μέσα στην τάξη κι όχι στις στήλες των εφημερίδων. Αν οι μαθητές και οι γονείς τούς αμφισβητούν είναι γιατί αυτοί οι ”καθηγητές Πληροφορικής” χωρίς πτυχίο Πληροφορικής αδυνατούν να επιτελέσουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Τώρα, βέβαια, με την ενημέρωση μπορούν πλέον όλοι να αντιληφθούν γιατί συμβαίνουν τα όσα συμβαίνουν.

”Πολλοί καθηγητές στα τμήματα Πληροφορικής είναι φυσικοί και μαθηματικοί”

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με πρώτο πτυχίο στα μαθηματικά και τη φυσική υπάρχουν και στις Ιατρικές Σχολές αλλά (μέχρι τώρα) κανείς δεν σκέφτηκε να δώσει άδεια εξασκήσεως του ιατρικού λειτουργήματος σε μαθηματικούς και φυσικούς. Και θα μας επιτρέψετε, εδώ, επειδή κατηγορούμαστε ως υβριστές, να σημειώσουμε ότι ”επιχειρήματα” τέτοιου είδους είναι η πραγματική ύβρις. Αμφισβητείται η επιστημονική προσφορά και το διεθνές κύρος ανθρώπων που προσέφεραν και προσφέρουν τη ζωή τους στην επιστήμη και κρίθηκαν και κρίνονται για αυτό με δημοσιεύσεις και ουσιαστική προσφορά στην παραγωγή γνώσης. Και εξομοιώνονται με απλούς αποφοίτους που επιδιώκουν με κάθε μέσο το διορισμό.

Με την ίδια λογική, κάθε απόφοιτος Λυκείου θα μπορούσε να εγείρει απαιτήσεις για κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στο Δημόσιο και Ιδωτικό τομέα αφού ΟΛΟΙ οι ακαδημαϊκοί είναι απόφοιτοι Λυκείου!

”Η πλειοψηφία των συγγραφέων σχολικών βιβλίων Πληροφορικής ή συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας είναι Μαθηματικοί και Φυσικοί”

Πρώτα απ΄ όλα αυτό δεν είναι ακριβές. Διότι οι πολλοί από αυτούς έχουν και πτυχίο Πληροφορικής και συνεπώς δεν εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Συνεπώς είναι αν μη τι άλλο κουτοπόνηρο να επικαλείται κανείς το γεγονός ότι έχουν και δεύτερο πτυχίο. Επιπλέον, η μελέτη των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων αποκαλύπτει ελλείψεις και αναχρονισμούς που οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι οι δημιουργοί τους δεν έχουν όλοι σπουδάσει την Πληροφορική. Αυτοί οι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής είναι που ασκούν πιέσεις για περεταίρω παράταση της δυνατότητας για (παράνομους) διορισμούς καθηγητών χωρίς πτυχίο Πληροφορικής ώστε να μην γίνουν τελικά μια ασήμαντη μειοψηφία. Και καταπιέζουν αφόρητα τους συναδέλφους τους πτυχιούχους Πληροφορικής.

Ποια είναι η ύβρις;

Η ύβρις τελικά είναι ότι ο ΠΕ19 και ΠΕ20 είναι οι μόνοι κλάδοι στους οποίους μπορούν να διοριστούν καθηγητές χωρίς πτυχίο! Η επίκληση της ανάγκης για παιδαγωγική κατάρτιση είναι εκτός πραγματικότητας. Πλήθος άλλων κλάδων απαιτεί πρόσθετη παιδαγωγική κατάρτιση, Αλλά σε κανέναν δεν διορίζονται υποψήφιοι χωρίς πτυχίο στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο. Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στην παιδαγωγική κατάρτιση που υποκρικτικά επικαλλούνται όσοι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής επιδιώκουν το διορισμό τους στην Πληροφορική. Επιπλέον, είναι γνωστό σε όλους και κυρίως στους μαθητές και τους γονείς τους, ότι ειδικά οι φυσικοί και οι μαθηματικοί στερούνται ουσιαστικής παιδαγωγικής κατάρτισης. Σε κανένα από τα αντίστοιχα τμήματα δεν υπάρχουν υποχρεωτικά παιδαγωγικά μαθήματα. Σε κανένα δεν γίνεται πρακτική άσκηση σε πειραματικά σχολεία όπως συμβαίνει με τις πραγματικά παιδαγωγικές σχολές.

Το παραπάνω πιστοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα που αναφέρει ότι:

Οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων έχουν αποκτήσει ελάχιστη διδακτική κατάρτιση. Πολλοί από αυτούς που υπηρετούν ήδη δεν έχουν καθόλου. Η ανάγκη για παιδαγωγική κατάρτιση είναι πολύ μεγάλη και επιτακτική.

Εξάλλου, το επιχείρημα ότι και αυτοί έχουν διδαχθεί μαθήματα Πληροφορικής και συνεπώς μπορούν να τη διδάξουν το ίδιο αποτελεσματικά με τους πτυχιούχους Πληροφορικής είναι η πλέον απαράδεκτη ύβρις. Και οι πτυχιούχοι Πληροφορική έχουν διδαχθεί μαθηματικά και φυσική κατά τη φοίτησή τους και μάλιστα υψηλότατου επιπέδου αλλά δεν αυτοανακηρύσσονται σε μαθηματικούς και φυσικούς. Αν θέλετε, ακόμη και οι φιλόλογοι έχουν διδαχθεί τα μαθηματικά του γυμνασίου αλλά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας καμία προσπάθεια για να τα διδάξουν. Τα όποια μαθήματα Πληροφορικής έχουν διδαχθεί οι μαθηματικοί και φυσικοί είναι εισαγωγικά και μάλιστα πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τα μαθήματα στα τμήματα των Ε.Π.Λ. και Τ.Ε.Λ. τα οποία καλούνται να διδάξουν (και πρέπει να μπορούν να τα διδάξουν) οι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20.

Τελικά πρέπει να αποδείξουμε ότι ”δεν είμαστε ελέφαντες”

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς με λογικές σκέψεις σε παράλογα ”επιχειρήματα”. Όταν μάλιστα σύσσωμη η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί την τεράστια αδικία και παρανομία με θύματα τους πτυχιούχους των τμημάτων με το υψηλότερο επίπεδο σπουδών. Για το λόγο αυτό ”επιχειρήματα” του τύπου:

Εσείς οι πτυχιούχοι Πληροφορικής να πάτε να δουλέψετε στη βιομηχανία και να μας αφήσετε εμάς στα σχολεία.

Εμείς είμαστε 40 χρονών και πρέπει να διοριστούμε ενώ εσείς είστε μικροί και να αναζητήσετε αλλού το μέλλον σας.

τα αφήνουμε στον καθένα σας να τα κρίνει ανιχνεύοντας τόσο τις προθέσεις όσο και το ηθικό ανάστημα αυτών που τα εκστομίζουν.