Συχνές ερωτήσεις

Ο σκοπός της σελίδας είναι να συνοψίσει τις ερωτήσεις που γίνονται συχνά, μαζί με τις απαντήσεις τους, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται.

  1. Πώς εγκαθιστώ το PuTTY και το WinSCP στον υπολογιστή μου; Πώς αλλάζω το μέγεθος των γραμμάτων στο PuTTY;
  2. Το PuTTY δεν συνδέεται.
  3. Στο Dev-C++ όταν πάω να εκτελέσω ένα πρόγραμμα, εμφανίζεται η κλασική μαύρη οθόνη, αλλά πριν προλάβω να δω τα αποτελέσματα το παράθυρο κλείνει.
  4. Είναι απλή η εγκατάσταση του Linux;
  5. Γιατί δεν μου τρέχει το pico στο Linux ή στο Cygwin;
  6. Πώς αποθηκεύω ένα αρχείο C στο Dev-C++;

  1. Πώς εγκαθιστώ το PuTTY και το WinSCP στον υπολογιστή μου; Πώς αλλάζω το μέγεθος των γραμμάτων στο PuTTY;
    Πώς να εγκαταστήσετε το PuTTY στον υπολογιστή σας
    Πηγαίνετε στη σελίδα http://www.di.uoa.gr/~admin/ssh/windownload.html και πατάτε στο σύνδεσμο PuTTY. Μετά το αποθηκεύετε, προτιμήστε πάντως να το αποθηκεύσετε σε έναν κατάλογο που χρησιμοποιείτε συχνά π.χ. την επιφάνεια εργασίας. Από τη σελίδα με τα μηχανήματα επιλέγετε το μηχάνημα Sun της αρεσκείας σας. Ανοίγετε (με διπλό κλικ), το PuTTY στον κατάλογο όπου το έχετε αποθηκεύσει και...
    1. Στο πεδίο Host Name γράφετε το μηχάνημα που έχετε επιλέξει
    2. Επιλέγετε στα αριστερά με κλικ το Appearance
    3. Κάνετε κλικ στο κουμπί Change δεξιά
    4. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάτω από εκεί που λέει Size
    5. επιλέγετε το 12 αντί του 10 και πατάτε ΟΚ
    6. Πάλι στα αριστερά, επιλέγετε το Session
    7. Στο πεδίο κάτω από εκεί που λέει Saved Sessions, γράφετε ένα όνομα, π.χ. το πρώτο όνομα του Host Name και πατάτε Save
    Θα εμφανιστεί αυτό το όνομα στο κουτί, μαζί με το Default Settings. Αυτό ήταν, οι επιλογές αποθηκεύτηκαν. Τώρα κάθε φορά που θα ανοίγετε το PuTTY, θα μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στο όνομα που έχετε κάνει save, και θα συνδεόσαστε.
    Πώς να εγκαταστήσετε το WinSCP στον υπολογιστή σας
    Το WinSCP είναι ένα πρόγραμμα για μεταφορά αρχείων από και προς τα μηχανήματα UNIX της σχολής. Το κατεβάζετε πάλι από τη σελίδα http://www.di.uoa.gr/~admin/ssh/windownload.html, πατώντας στον αντίστοιχο σύνδεσμο. Αποσυμπιέζετε το zip και χρησιμοποιείτε το "WinSCP2.exe", στο οποίο κάνετε διπλό κλικ. Το Host name το συμπληρώνετε όπως παραπάνω. Επίσης πρέπει να συμπληρώσετε το username και το password που έχετε στη σχολή και να πατήσετε το Login.

  2. Το PuTTY δεν συνδέεται.
    Δοκίμασες να συνδεθείς σε διαφορετικά μηχανήματα; Δοκίμασε να βάλεις ολόκληρο το όνομα του μηχανήματος (μαζί με το "di.uoa.gr") και εξασφάλισε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό μετά το τέλος του ονόματος (σε περίπτωση που το έχεις κάνει copy-paste). Αν έχεις ενεργοποιημένο κάποιο firewall, δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις, να δούμε μήπως φταίει αυτό. (Π.χ. κάνε disable το Norton αν είναι εγκατεστημένο.) Δεν γίνεται να συνδεθείς από ntua.

  3. Στο Dev-C++ όταν πάω να εκτελέσω ένα πρόγραμμα, εμφανίζεται η κλασική μαύρη οθόνη, αλλά πριν προλάβω να δω τα αποτελέσματα το παράθυρο κλείνει.
    Καταρχήν η εντολή system("pause") ισχύει μόνο για τα windows, οπότε καλό θα ήταν να συνηθίσετε να μην την χρησιμοποιείτε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την getchar() αντί για αυτήν.

    Για παράδειγμα το helloworld.c με την getchar θα γίνει:

    #include <stdio.h>
    
    main() {
        printf("Hello World.\n");
        getchar();
    }
    
    Δηλαδή η εντολή αυτή θα πάει αμέσως πριν το } της συνάρτησης main()

  4. Είναι απλή η εγκατάσταση του Linux;
    Μη φανταστείς ότι τρέχεις ένα setup.exe (όπως π.χ. για να βάλεις το Office στα Windows). Πρέπει να φτιάξεις μία κατάτμιση στον σκληρό σου (partition) για να βάλεις το Linux. Δηλαδή να χωρίσεις στα δύο το σκληρό, για να έχεις και Windows και Linux. Κατά τη διαδικασία αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να σβηστεί ή να "απενεργοποιηθεί" το partition των Windows. Κοινώς αν δεν ξέρει κανείς τι κάνει, ίσως μετά να μην μπορεί να μπει στα Windows, είτε γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη φόρτωσή τους (π.χ. να μη σε ρωτάει το PC και να φορτώνει συνέχεια το Linux κατά την εκκίνηση), ή ακόμα χειρότερα να έχουν σβηστεί.

    Αυτά δεν σας τα λέω για να σας αποθαρρύνω, απλά πρέπει να κάνετε προσεκτικά βήματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες διανομές Linux που φορτώνουν κατευθείαν από CD (δεν χρειάζονται εγκατάσταση στο σκληρό).

    Υ.Γ.: Όποιος βάλει Linux μην ξεχάσει να συμπεριλάβει στην εγκατάσταση και το ddd. Είναι ένα χρήσιμο προγραμματιστικό εργαλείο. Γενικότερα συμπεριλάβετε ό,τι έχει σχέση με τον προγραμματισμό. (Προτείνω επίσης και τις κατηγορίες προγραμμάτων με τους editors και τα επιστημονικά εργαλεία.)

    Όσοι έχουν ήδη εγκαταστήσει το Linux χωρίς το ddd (π.χ. τρέχουν στη γραμμή εντολών ddd, και δεν τους φορτώνει το πρόγραμμα), μπορούν να το βάλουν μέσα από την "προσθαφαίρεση προγραμμάτων".

  5. Γιατί δεν μου τρέχει το pico στο Linux ή στο Cygwin;
    Το αντίστοιχο του pico για το Linux και το Cygwin είναι το nano. Επίσης ένας πανίσχυρος editor είναι και το vim. Η έκδοση του vim για Windows υπάρχει εδώ και οδηγίες χρήσης του στο Vim Tutor in Greek. Τελός πιθανόν να υπάρχουν και τα edit, nedit, kate, kwrite.

  6. Πώς αποθηκεύω ένα αρχείο C στο Dev-C++;
    Για την ελληνική εκδοχή του, έχουμε (για την αγγλική εκδοχή, ισχύουν τα αντίστοιχα):
    1. Αρχείο --> Νέο --> Πηγαίο αρχείο
    2. Αρχείο --> Αποθήκευση ως...
    3. Στο πεδίο Save as type επιλέγουμε C source file (*.c)
    4. Στο πεδίο File name γράφουμε το όνομα του αρχείου π.χ. dokimh
    5. Πατώντας Enter αποθηκεύεται το αρχείο dokimh.c ή όπως αλλιώς το ονομάσαμε, στον κατάλογο στον οποίο βρισκόμαστε
    6. Γράφουμε τον κώδικα...
    7. Με το F9 μεταγλωττίζουμε και εκτελούμε το πρόγραμμα