Τέλμα... κινητής τηλεφωνίας
Posted by Manolis Platakis on 27-12-2009 at 19:19
Έχω στην κατοχή μου ένα Qtek 8310 (γνωστό και ως O2 XDA Orion, i-mate SP5, HTC Tornado Noble) από τον Ιούλιο του 2006. Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστην με την ACE Hellas (καταγγελία την οποία ακόμα και σήμερα όταν διαβάζω νευριάζω) το τηλέφωνο σε γενικές γραμμές με άφησε ευχαριστημένο τα 3,5 τελευταία χρόνια. Αξιοποίησα τις περισσότερες από τις δυνατότητες του. Και e-mail διάβασα, και σε σελίδες πλοηγήθηκα, και στο msn μίλησα, και μπόλικες εφαρμογές του πέρασα κατά καιρούς (η καλύτερη ήταν μακράν το Worms World Party). Το κινητό είχε επιλεγεί για αγορά από μένα ως σχετικά φτηνό Windows Mobile smartphone που να υποστηρίζει Wi-Fi.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι ανάγκες μου επαναπροσδιορίστηκαν. Αυτό που τώρα ζητώ από το επόμενο κινητό μου τηλέφωνο είναι να έχει ευχάριστο user experience, εύκολη και όσο το δυνατόν πιο αξιόλογη πλοήγηση στο web, turn by turn GPS navigation, ευέλικτο (δηλαδή χωρίς πολλούς περιορισμούς) λειτουργικό, μεγάλη touch screen που να μπορείς να χειριστείς με το δάχτυλο, να έχει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να δω καμιά σειρά στο λεωφορείο ή να παίξω κανά παιχνιδάκι στο αεροδρόμιο, να υπάρχει πληθώρα εφαρμογών για να καλύψει τις απαιτήσεις μου και (σημαντικό αυτό) να προσφέρει όλα όσα είχα από το προηγούμενο κινητό μου.

Από τα παραπάνω, όποιος παρακολουθεί λίγο την αγορά της κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε σχετικά εύκολα να συμπεράνει πως το iPhone 3GS είναι η λύση που ζητώ και μάλιστα με κλειστά μάτια. Δυστυχώς, μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να αποβεί απογοητευτική. Και εξηγούμαι:

1. Δεν έχει αναφορά παράδοσης στα μηνύματα! Μα είναι δυνατόν; Είναι εξοργιστικό! Το Nokia 3210 που αγόρασα το 2000 (κάποτε θα γράψω μια ανασκόπηση για τα κινητά που είχα μέχρι σήμερα) είχε αναφορά παράδοσης στα γραπτά μηνύματα αλλά το iPhone 3GS που σκέφτομαι να αγοράσω το 2010, όχι. Ρε Steve Jobs, αγορίνα, να χαρείς το 1 εκατομμύριο δολάρια ετήσιο μισθό που έχεις ως CEO της Apple, τι σκεφτόσασταν εκεί στο Cupertino; Υπάρχει work around, γράφοντας κάποιον κωδικό στην αρχή κάθε μηνύματος του στυλ *0# το οποίο όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό, δε λειτουργεί πάντα και επηρεάζεται και από το encoding του μηνύματος. Το θεωρώ απαράδεκτο.

2. Το αιώνιο πρόβλημα με τους 160 χαρακτήρες στα γραπτά μηνύματα. Τα απλά κινητά το έχουν λύσει χρόνια, αλλά τα κινητά με τα fancy λειτουργικά ακόμα ταλαιπωρούνται. Το iPhone κωδικοποιεί τους ελληνικούς χαρακτήρες με UTF-8 (unicode) για να σου δίνει τη δυνατότητα να γράφεις και πεζά ελληνικά γράμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χωρούν 70 χαρακτήρες σε κάθε μήνυμα αντί για 160 (ακόμα κι αν γράψετε μόνο κεφαλαία). Η προφανής λύση που υιοθετούν τα κινητά που σέβονται τον εαυτό τους είναι η κωδικοποίηση στο default GSM 7-bit encoding (GSM 03.38). Έτσι μπορείς να στείλεις 160 κεφαλαία ελληνικά σε κάθε μήνυμα. Το iPhone όμως δε σου δίνει καν την επιλογή. (Δε σου προσφέρει καν μετρητή χαρακτήρων την ώρα που γράφεις το μήνυμα!)

3. Το bluetooth είναι κλειδωμένο για μεταφορά αρχείων. Ω ναι, καλά διαβάσατε. Είστε έξω και ένας φίλος έχει βγάλει μια πολύ ωραία φωτογραφία και τη στέλνει σε όλους σας με bluetooth. Δυστυχώς, εσύ παρακαλάς να στη στείλουν την επόμενη μέρα μέσω msn/ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γιατί οι σπουδαίοι εγκέφαλοι της Apple που έβγαλαν αυτό το, κατά τα άλλα απίστευτο, κινητό, θεώρησαν πως το ξεκλείδωτο bluetooth θα ενίσχυε την πειρατεία και πως θα το χρησιμοποιούσαμε για να μεταφέρουμε αγορασμένα τραγουδάκια από το iTunes. Υπάρχει εν μέρει work around με τη βοήθεια της εφαρμογής PhotoShare.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το άρθρο 5 πράγματα που μου την δίνουν στο iPhone 3GS. Όλα τα παραπάνω αφορούν το iPhone 3GS γιατί στο iPhone 3G και στο iPhone 2G υπήρχαν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.

Αν κάνετε jailbreak το iPhone σας, δηλαδή "ξεκλειδώσετε" το λειτουργικό του, τα παραπάνω κάπως αντιμετωπίζονται (βλ. iPhoneDelivery, SMS160 Addon, iBluetooth). Δυστυχώς, με το τελευταίο bootrom (359.3.2) η Apple κατάφερε να εμποδίζει το untethered jailbreak, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν τελειώσει η μπαταρία ή το τηλέφωνο χρειαστεί restart θα πρέπει να επαναλάβετε το jailbreak (aka να βρίσκεστε κοντά σε pc/mac με το απαραίτητο λογισμικό εγκατεστημένο). Δε νιώθω έτοιμος να χειρίζομαι ένα κινητό τηλέφωνο με αυτόν τον τρόπο (και με το άγχος να μη μου τελειώσει η μπαταρία ή να μην κολλήσει) και μη μου πει κανείς ότι τα SMS είναι ασήμαντα ως υπηρεσία γιατί προσωπικά τα θεωρώ άκρως σημαντικά και σίγουρα δε σκοπεύω να αθωώσω την Apple της οποίας οι μηχανικοί έγραψαν στο πόδι το SMS application. Ούτε σκοπεύω να αρνηθώ ένα feature με το οποίο ζω τόσα πολλά χρόνια απερίσπαστα.

iphone unlocked
"Ξεκλείδωτο" iPhone


Σοβαρές εναλλακτικές αποτελούν κινητά με Android και Windows Mobile. Το Android έχει ακόμα διάφορες παιδικές ασθένειες. Για παράδειγμα δεν επιτρέπει, εξ' όσων γνωρίζω, εγκατάσταση εφαρμογών στην κάρτα μνήμης ενός κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που έχουν Android είναι της HTC της οποίας η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα είναι η Ace Hellas. Όπως προανέφερα, ξέρω καλά πια τι έχω να περιμένω από την ACE Hellas. Σε αυτή τη ζωή λοιπόν HTC κινητό δεν αγοράζω ξανά. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές του Droid της Motorola (αλλά Motorola στην Ελλάδα; I 'll pass) και του XPeria X10 της Sony Ericsson το οποίο φαίνεται καλό αλλά αργεί ακόμα.

Android at GooglePlex
Το λογότυπο του Android με "σάρκα και οστά" στο GooglePlex


Και τέλος... τα Windows Mobile. Αν αγόραζα Windows Mobile θα είχα πολύ πιο εύκολο migration (μεταφορά δεδομένων κλπ) από τα WM 5.0 που έχω τώρα, στα WM 6.5 που κυκλοφορούν. Αλλά κινητά που ακόμα χρειάζονται γραφίδα και με λειτουργικό για το οποίο ο CEO της Microsoft Steve Ballmer λέει "Τα θαλασσώσαμε" προσανατολίζομαι προς το να τα αποφύγω. Τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα Windows Mobile 7 στο τέλος του 2010.

Κι έτσι έφτασα στο τέλμα. Τι κινητό να πάρω; Καμιά ιδέα; Ποιο να περιμένω;
Posted by Twitfriend on 27-12-2009 at 19:23
Μεγάλη κιουβέντα άνοιξες τώρα. Έχω ένα LG Viewty Smart, το οποίο νοιώθω πως με περιορίζει πολύ και βρίσκομαι μεταξύ δύο κινητών, του HTC HD2 και Samsung i8910HD. Κατόπιν αυτώ που έγραψες για την HTC και τα wm 6,5 μάλλον θα καταφύγω στη σιγουριά του symbian s60 κτλ, αν και πάλι αισθάνομαι πως θα περιοριστώ πολύ. Η τελική απόφαση πάντως θα παρθεί επί τόπου.
Posted by Manolis Platakis on 27-12-2009 at 19:25
Η σιγουριά των Symbian, όπως ακριβώς το λες. Είσαι σίγουρος αλλά περιορισμένος. Γράψε τι διάλεξες τελικά ;)
Posted by Vangelis Pettas on 28-12-2009 at 1:58
Tha simfoniso me ti sxedon apaksiotiki gnomi pou exeis gia to iphone, kai tha prostheso pos auti ti stigmi den eimai ipostiriktis tis apple. Prospathei na lansarei se ola tis ta proionta kai se ola ta epipeda ena telios neo protipo aneksartito me otidipote kikloforei stin agora, me skopo na edreothei. Auto fisika de tha to xaraktiriza arnitika, alla apo ti stigmi pou i politiki auti auksanei tis times ton proionton tis, xoris na ta kanei poiotikotera apo alla, tote automata metatrepete se megalo mionektima. Ego exo stin katoxi mou to omnia i900 me windows mobile 6.1. Ofilo na paradexto pos exei ki auto ta elatomatakia tou... ta kiriotera einai i diskolia xirismou me to xeri (pou i samsung exei frontisei na kalipsei topothetontas ena touchpad to opio tha xaraktiriza poli voliko) kai o xronos kleidomatos doriforou (peripou 5 lepta). An ekseresoume lipon auta ta dio provlimata, kai kirios to deutero pou einai poli enoxlitiko!!! i samsung exei vgalei ena arketa aksiologo proion, kai malista se simferousa timi (sigritika me alla modela tis agoras...)
Posted by Manolis Platakis on 28-12-2009 at 2:00
Σκέφτομαι και το Omnia II που το έχω χαζέψει σε κάποια βιντεάκια. Η Samsung θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική.
Posted by ανώνυμος on 28-12-2009 at 2:34
Θα σου έλεγα να βάλεις στο κατάλογο των επιλογών σου και το nokia n900. Η ελευθερία που προσφέρει το linux λειτουργικό του είναι προτοφανής για κινητό τηλέφωνο. Έχει ακόμα μερικά προβληματάκια που διορθώνονται σιγά σιγά με αναβαθμήσεις π.χ. το hardware πληκρολόγιο δεν υποστηρίζει ακόμ ελληνικά και το gps software θέλει βελτιστοποίηση. Ψάξε λίγο να δεις τις δυνατότητές του, πιστεύω αξίζει.
Posted by Papajohn on 28-12-2009 at 16:07
Καλησπέρες καλησπέρες!

Δεν μπορώ να αφήσω τέτοιο θέμα αναπαντητο, οπότε here we go! Κατ' αρχήν νομίζω οτι αφου βάζεις το iphone στο παιχνίδι, 'παίζουμε στο ίδιο γεπεδο'. Κοινώς θα τα σκάσεις χοντρα (και επειδή εισαι σαν και μενα) μάλλον θα το κρατήσεις και αρκετό καιρό. Πρόσφατα ειχα και εδώ το ίδιο δήλημα και κατέληξα στο HD2. Το πληρωσα 420 λίρες.

Απο την εμπειρία μου μαζί του, και όντας χρήστης WM για καμμια 3ετία, μπορώ να σου πω με σιγουρια ότι ότι συσκευή και να πάρεις, να φροντίσεις να έχει capacitive οθόνη. Η διαφορά ειναι χαώδης. Το τίμημα, στα WM6.5 να ψάχνεις το combobox με τις ώρες, αξίζει τον κόπο 100% και απλώς υπογραμμίζει το πόσο μπροστά ήταν η Apple.

Υπο αυτό το πρίσμα, ουσιαστικά έχεις δύο επιλογές, 3GS και HD2. Σε Android μόνο το Google Phone θα το έχει(?) αλλα δεν νομίζω πως θα έρθει Ευρώπη άμεσα. (αν διαλέξεις να περιμένεις κανένα 6 μηνο πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει). Γενικά, ακόμα και αν αγνοήσεις το capacitive της οθόνης, σε Android υπάρχει μόνο μια σοβαρή συσκευή (στην Ελλάδα), το Hero. Και δυστυχώς ειναι 6 μήνων συσκευή. Με το 2.1 προ των πυλών και τους Snapdragons ήδη εδώ, αν διαλέξεις Android πρέπει συγουρα να περιμένεις (και μετα να εχεις το ίδιο δίλλημα με το νεο iPhone ;-) για καινούριο hardware.

Απο εκεί και πέρα, το Iphone το γνωρίζουμε όλοι, με τα καλά και τα κακά του. Τα κακά τα περιγράφεις άριστα. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το εντελώς 'χαζό' interface του. Θέλω πχ να έχω τα ραντεβού μου στη home screen. Θέλω να έχω τον καιρό στη homescreen. Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου η πολιτική του μη replication των ενσωματωμένων εφαρμογών. Μπορεί το ipod app να ειναι ακόμη κορυφαίο, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον browser η το πληκτρολόγιο που ειναι τα ίδια 3 χρόνια τώρα. Και τα 2 αυτά βασικά προγράμματα ειναι πλέον πολύ καλύτερα στο HD2 (single column refactoring κειμενου στον Opera, long presses στο HTC keyboard για αριθμούς, συμβολα, smilies). Τέλος, κατ'εμε, το χαζο itunes που σε Windows τουλάχιστον ειναι ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει σε πρόγραμμα. Να σημειώσω πως η ιστορία με τα sms ειναι γενικό θέμα, τουλάχιστον στην Αγγλία. Η Ο2 να καταλάβεις δεν έχει καν αναφορές παράδοσης στο δίκτυο της οπότε μικρό το κακό αν έχεις iphone. Φαντάζομαι το ίδιο θα ειναι και στην ATT (βέβαια με τις χρεωσεις ομιλίας που έχουν, κανεις δεν ασχολείται με sms... ;-)

Αρνητικά των WM τώρα. Νομίζω τα ξέρεις. Το interface τους ειναι... ολόιδιο με τα Wm5 που έχεις. Ακόμα και στα 6.5 δεν υπάρχει API για τους διαφορους sensorες, για multitouch, ή ένα framework για όμορφα finger friendly guis. Όλοι κάνουν ότι τους καπνίσει. Αλλο αρνητικό, το μειούμενο ενδιαφέρον προγραμματιστών/χρηστών και άρα ο περιορισμένος αριθμών μικρών - χαζών - έξυπνων προγραμμάτων. Όλα εμφανιζονται στο iphone και μετά γινονται ported στα WM. Το τίμημα της πειρατίας. Τέλος, η πολιτικη των ελαχίστων επισήμων αναβαθμίσεων. Η apple αναβαθμίζει αδιάκριτα όλα τα iphone. Η google συζητάει 2.1 update για το... G1. Και εγώ δεν ξέρω αν το HD2 θα ειναι αναβαθμίσιμο στα 7.

Γιατί επέλεξα HD2 λοιπόν. Πρώτα απ' όλα το hardware. Η οθόνη του ειναι εκπληκτική. Έπεσε το μάτι μου προχθές σε ενα iphone και ειλικρινά μου φάνηκε οθόνη περασμένης γενιάς. Ειναι ταχύτατο, με άπλετη ram και υποστήριξη multitouch σε όλες τις εφαρμογές που πραγματικά χρειάζεται (browser, maps, φωτογραφίες). Α, και η κάμερα ειναι μια χαρά. Το τηλέφωνο ειναι το reference hardware του 2010. Απο εκεί και πέρα , το "πρόβλημα" που λέγεται WM έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί απο την HTC. Ένας φυσιολογικός χρήστης απλώς δεν θα δει ποτέ τις άθλιες εφαρμογές των WM. Πλέον τις πετυχαίνω μόνο οταν σκόπιμα ανοιγω παλιά settings apps λόγω εξοικίωσης. Το Manilla της HTC ειναι πανέμορφο και ταχύτατο. Στο ίδιο θέμα, o browser ειναι καλύτερος απο τον Safari, ο dialer επίσης (πχ δόνηση όταν ο αλλος απαντήσει την κλήση ωστε να μη κρατάς το κινητό στο αυτί) και οι περισσότερες βασικές - χρήσιμες εφαρμογές είναι ήδη προεγκατεστημένες. Ακόμη, η συσκευή ειναι φθηνότερη απο το 3GS (αν και δεν έχει τόση μνημη builtin). Τέλος, το HD2 ειναι καλύπτει τα hardware requirements της MS για τα WM7, όπως αυτά είχαν ανακοινωθεί το καλοκαίρι. Αρα, ακόμα και αν η HTC δεν βγάλει official update σε αυτά, ο δρόμος για τους μάγειρες του xda ειναι ανοιχτός.

Αυτά λοιπόν απο εμένα. Γενικά μπορώ να πω πως το iphone ειναι μια πιο ισσοροπημένη συσκευή, τα κάνει όλα καλά. Για να αλλάξω λίγο το παλιό ρητό 'ποτέ κανεις δεν απολύθηκε επειδή επέλεξε... iphone'. Μπορεί όταν κολλάει να προσεύχεσαι πότε θα αποφασίσει να κάνει reboot (και να μη μείνει όλη μέρα κολλημένο-ναι δεν εχει reset switch) και το app του... 11880 να ειναι η no1 εφαρμογή στο appstore, αλλα τουλάχιστον ξέρεις ότι εχεις την καλύτερη all round συσκευή. Απλώς αν δεις κανα HD2, φύγε μακρια γιατι όταν δεις την οθόνη του θα γεμίσεις τύψεις!

ΥΓ. Για το θέμα ACE, που σχεδόν το ξέχασα. Ουσιαστικά και πάλι έχεις δύο επιλογές: Rainbow (Apple, ε?) η ACE (είτε WinMo είτε Android). Πιστεύεις ότι η Rainbow (we want apple greece!) ειναι καλύτερη απο την ACE? Για μένα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το "ου μπλέξεις". Αν μπλέξεις, όλες τα ίδια χάλια ειναι. Θα πάρεις Nokia? Αlpha Copy? Ακόμη και η Nokia δεν θέλει να έχει σχέση μαζί τους. Πλέον, βασίζομαι μόνο στις δικές μου επισκευαστικές ικανότητες και στο... ebay. Όσες φορές χρειάστηκε τα έχω καταφέρει μια χαρά. Και ναι, τα βράδια κάνω το σταυρό μου να μη χρειαστεί να τις εξασκήσω! :-)

ΥΓ2. Μόλις ειδα το οτι σκέφτεσαι το Omnia II. Όντως φαντάζει πολύ καλό και ειναι άριστο σε θέμα video playback. Αλλα θα πάρεις WM κινητό που δεν ειναι στη λίστα του xda? Με τπτ!
Posted by Papajohn on 28-12-2009 at 16:12
Και κάτι ακόμα:

Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι ανάγκες μου επαναπροσδιορίστηκαν. Αυτό που τώρα ζητώ από το επόμενο κινητό μου τηλέφωνο είναι να έχει ευχάριστο user experience,

iPhone: 1,5
HD2: 1

εύκολη και όσο το δυνατόν πιο αξιόλογη πλοήγηση στο web,

iPhone: 1
HD2: 1,5


turn by turn GPS navigation

iPhone: 0.5 (έχει χάρτες για ΑΘήνα? Πόσο έχουν τα apps?)
HD2: 2


, ευέλικτο (δηλαδή χωρίς πολλούς περιορισμούς) λειτουργικό,

iPhone: 0
HD2: 1


μεγάλη touch screen που να μπορείς να χειριστείς με το δάχτυλο

iPhone: 1 (αναλυση χάλια, ίδια 3 χρόνια τώρα, στο 1 μόνο για το capacitive)
HD2: 2


, να έχει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να δω καμιά σειρά στο λεωφορείο

iPhone: 0.5 (θέλει reconvert)
HD2: 1
(αλλα γενικώς δεν θα χεις μπαταρία...)


ή να παίξω κανά παιχνιδάκι στο αεροδρόμιο

iPhone: 2
HD2: 0


, να υπάρχει πληθώρα εφαρμογών για να καλύψει τις απαιτήσεις μου

iPhone: 2
HD2: 1 (εννιοτέ μπορεί να χρειαστεί να τις προγραμματίσεις μόνος σου ;-)


και (σημαντικό αυτό) να προσφέρει όλα όσα είχα από το προηγούμενο κινητό μου.

iPhone: 1 (μόνο για τις αναφορές :-)
HD2: 2

TOTAL:
iPhone: 9
HD2: 10,5
It's a close one!
Posted by Manolis Platakis on 28-12-2009 at 18:29
Γιάννη σε υπερευχαριστώ για τα δυο σου αναλυτικότατα σχόλια! Κάποιες απορίες πάνω σε αυτά.

Στην Ελλάδα (από σοβαρό μαγαζί) το HD2 κάνει 700 ευρώ, το iPhone 3GS 16GB 580 και το Omnia II 8GB 500. Οπότε υπάρχει μια σεβαστή διαφορά στα χρήματα.

Δεν είναι κάπως μεγάλο; Θέλω να πω αυτή η τεράστια και καταπληκτική οθόνη μήπως καθιστά το κινητό μη πρακτικό; Τι λες από την εμπειρία σου;

Το "self service" πόσο εφικτό είναι για ανθρώπους του ..Πανεπιστημίου και όχι του Πολυτεχνείου; :-) Το προηγούμενο Qtek το έφτιαξε ο αδερφός μου για να καταλάβεις. Documentation, service manuals, κυκλοφορούν;

To development τι λέει; Τι έχεις αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία; Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. ;-)

Το iPhone δεν το φέρνει στην Ελλάδα η Rainbow (ούτε η iSquare.gr πλέον). Η Αpple έχει κάνει απ' ευθείας πανευρωπαϊκή συμφωνία με την Vodafone και την T-Mobile (που με τη σειρά της έκανε συμφωνία με την Cosmote). Οπότε τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Αν και συμφωνώ απόλυτα με τον κανόνα "ου μπλέξεις".

Παρεμπιπτόντως, μια και ρώτησες τα iPhone GPS applications κοστίζουν κάπου 100 ευρώ. Απαγορευτικό κόστος. Το HD2 έχει τίποτα "μαμίσιο";

Για το freaking iTunes couldn't agree more!

Στο Omnia II δηλαδή δεν παίζουν μαγειρέματα από το xda? Αν έχεις το κουράγιο βάλε και για το Omnia II βαθμολογίες στα ερωτήματά μου που απομόνωσες!

Και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Posted by Manolis Platakis on 28-12-2009 at 19:30
Ανώνυμε, μου φαίνεται λίγο "ανώριμο" ακόμα το Maemo. Δεν ξέρω. Το N900 φαίνεται ωραίο παρόλαυτά. Βλέπω κάνει μια 600άρα. Επιπλέον, δεν έχω ασχοληθεί με Nokia εδώ και πάρα πολλά χρόνια οπότε υπάρχει και αυτός ο παράγοντας στο παιχνίδι.
Posted by Papajohn on 28-12-2009 at 21:13
Στην Ελλάδα (από σοβαρό μαγαζί) το HD2 κάνει 700 ευρώ, το iPhone 3GS 16GB 580 και το Omnia II 8GB 500. Οπότε υπάρχει μια σεβαστή διαφορά στα χρήματα.

Χμμ, αυτό αλλάζει κάπως το πράγμα. Και ειναι λίγο παράλογο αν σκεφτείς ότι το Omnia II με το HD2 έχουν 65 λίρες διαφορά στο expansys (435-500). Και το Iphone κοστίζει 440 (ο2 καρτοκινητο-ξεκλειδώνεται επίσημα). 700 για το HD μη τα δώσεις, ειναι πολλά. Στο expansys εχει 585. Ελληνικό interface στο HTC Sense έχει η international εκδοση, ελληνικό πληκτρολόγιο (με 160 sms) περνάς μόνος σου. Και νομίζω έχει 'μια χαρά' service απο την ACE, απλώς δεν δέχονται να σου περάσουν ελληνικά WM.

Δεν είναι κάπως μεγάλο; Θέλω να πω αυτή η τεράστια και καταπληκτική οθόνη μήπως καθιστά το κινητό μη πρακτικό; Τι λες από την εμπειρία σου;

Ναι, αρκετές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί και το δευτερο χέρι. Ο λόγος ειναι ότι το start/x πάνω δεξια ειναι αδυνατο να το φτάσεις με το κινητό στην παλάμη σου. Αλλα και αυτό το θεωρώ προσωρινό, έχει ήδη διορθωθεί στα 6.5.x και ειμαι σχεδόν σίγουρος πως σε αυτά θα υπάρξει επίσημο update (ανεπίσημες ROMs υπάρχουν ήδη, περιμένω να ωριμάσουν). Ως συνολικό μέγεθος τώρα ειναι μια χαρά.

Το "self service" πόσο εφικτό είναι για ανθρώπους του ..Πανεπιστημίου και όχι του Πολυτεχνείου; :-) Το προηγούμενο Qtek το έφτιαξε ο αδερφός μου για να καταλάβεις. Documentation, service manuals, κυκλοφορούν;

Εχμ, ηλεκτρονική δεν κάνετε?? :-) Αν το κινητό ειναι candybar κατα κανόνα ανοιγει αρκετά εύκολα. Θέλεις 1-2 εργαλεία και πολλή προσοχή καθώς το να σπάσεις κάτι ειναι... συνηθες. Manuals δεν χρειάζονται, πλέον τα πάντα υπάρχουν σε tutorial στο youtube. Αλλα μη φανταστείς οτι θα βάλεις το κολλητήρι μπροστά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτές τις διαστάσεις ειναι να αλλάξεις οθόνη/πληκτρολόγιο/ηχεία/προσόψεις ή να το καθαρίσεις. Ότι κάνει και το service δηλαδή. Ειναι κάπως σαν τη πρώτη φορά που ανοίγεις το pc σου, μετά θα σου φαίνεται απλό.

To development τι λέει; Τι έχεις αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία; Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. ;-)

Ωραίο ειναι, και σίγουρα ευκολότερο σε Win/VS απο ότι σε Mac. Δεν μπορώ να πω ότι έμαθα πράγματα που δεν ήξερα. Το πιο χρήσιμο ήταν το testing καθώς και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Πράγματα που όταν γράφουμε προγράμματα για δική μας χρήση τα αγνοούμε, αλλα αν απευθύνεσαι σε 3ο (και έχει πληρώσει γι' αυτό) θα διαμαρτυρηθεί. A, και τρώει πολύ χρόνο! ;-)


Παρεμπιπτόντως, μια και ρώτησες τα iPhone GPS applications κοστίζουν κάπου 100 ευρώ. Απαγορευτικό κόστος. Το HD2 έχει τίποτα "μαμίσιο";

Έρχεται με μια demo εφαρμογή, που κάνει καμμια 50αρια να την αγοράσεις. Αλλα, γκουχμ, γκουχμ, παραδοσικά τα WM δεν ειχαν πρόβλημα απο navigation εφαρμογές...

Στο Omnia II δηλαδή δεν παίζουν μαγειρέματα από το xda? Αν έχεις το κουράγιο βάλε και για το Omnia II βαθμολογίες στα ερωτήματά μου που απομόνωσες!

Δυστυχώς, το xda υποστηρίζει μόνο HTC-made συσκευές. Με μια πρόχειρη ματια που έριξα, το modaco φαινεται να έχει ειδικό section για το omnia II με αρκτούτσικo περιεχόμενο. Το καλό με το Omnia ειναι ότι έχει πάει αρκετά καλά στην Αμερική και ειναι η πιο διαδεδομένη non-HTC WM συσκευή. Αρα σίγουρα θα υπάρχει ένα χ ενδιαφέρον. Προσωπικά δεν έχω ψάξει γι αυτή αρκετά, κυριώς έχω διαβάσει συγκρίσεις με το ΗD2. Έλεγαν ότι έχει ποιοτικότερη οθόνη (amoled νομιζω) και πολύ καλύτερη υποστηριξη για video codecs (παιζει τα πάντα αψογα απο μαμα ακόμα και hd 720p). Έχανε σε ταχύτητα επεξεργαστη και στο ότι δεν είχε όλους του σενσορες που θέλουν τα WM7 (αυτο μπορεί να σημαίνει απο τα πάντα ως τίποτα...). Γενικά άφηνε πολύ καλές εντυπώσεις, ειδικά αν του προσθέσεις το TouchFlo της HTC. Αν οι τιμές που δινεις πάνω ειναι οι τελικές, τότε το 500άρικο ειναι πολύ ελκυστικό. Τα 700 ειναι πολλά. Για μένα βέβαια, ακόμα πιο ελκυστικό θα ήταν το Acer S200. Snapdradon 1Ghz, μια χαρά οθόνη και στο expansys 400 ευρώ παρακαλώ. Εγώ προτίμησα να ρισκάρω (Muhhamad και Ebay ;-)) και να πάρω το HD2 στα 500 (ευρώ) ουσιαστικά ολοκαίνουριο. Αν δεν θες να μπλέξεις με 3ες ROMS, το acer δεν ειναι κακό. Τα μπλεξα λίγο, το ξέρω, αλλα και οι 2 τους ειναι καλές συσκευές. Βέβαια, ίσως να προτιμούσα ενα 3GS και απο τις 2. Μάλλον επειδή και οι 2 τους δεν έχουν το παράγοντα "έρωτας με τη πρώτη ματιά"...

Α, και το Maemo μη το σκέφτεσαι. Εδώ το Android έκανε ένα χρόνο να ωριμάσει, που το Maemo με μια μόνο συσκευή. Άσε που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέραν του... υποχρεωτικού landscape. Α, και θα μπορέσεις να διαπιστώσεις απο πρώτο χέρι αν η Mobile έκδοση του firefox έχει τα ίδια mem leaks με την desktop! :-p
Posted by Manolis Platakis on 29-12-2009 at 3:31
Χαχαχαχα, το υποχρεωτικό landscape είναι όλα τα λεφτά :D :D

Σε υπερευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Ξεδιάλυνες αρκετά πράγματα στο μυαλό μου :-) :-)
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)