Η τέχνη και το χρήμα
Posted by Manolis Platakis on 26-02-2006 at 12:21

Ένας αγρός με ίριδες του Vincent Van GoghΑς ξεκινήσουμε για παράδειγμα από τις δισκογραφικές εταιρίες. Για μένα ο μόνος λόγος ύπαρξης (δηλαδή ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την ύπαρξη μιας τέτοιας εταιρίας) είναι η διάδοση της τέχνης. Το ίδιο ισχύει και με τον εκδοτικό οίκο που παίζουν αρκετά παιχνίδια αντίστοιχα και ανάλογα (ένα σωρό χρήματα για το πρώτο σου βιβλίο, προώθηση (και διαφήμιση) μόνο των εμπορικών βιβλίων, συμμετοχή στη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου μέσω ΜΜΕ για συγκεκριμένες εκφάνσεις της τέχνης (;) από την εταιρία που έχει αναλάβει τη διάδοσή της.

Σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα εμπορευματοποίησης της τέχνης. Κατά τη γνώμη μου η (οποιασδήποτε μορφής) τέχνη δεν πρέπει να εμπορευματοποιείται. Οποιαδήποτε τέχνη κατά παραγγελία, δηλαδή τέχνη που γίνεται με σκοπό (απώτερο ή μη) να αποφέρει κέρδος είναι λειψή. Της λείπει κάτι από τη λάμψη, κάτι από την έμπνευση, κάτι από τη δημιουργία, κάτι από το μήνυμα, κάτι από την αλήθεια, κάτι από το συναίσθημα κάτι από τη μαγεία που συνοδεύει ένα ειλικρινές δημιούργημα ένος συνειδητοποιημένου δημιουργού, εκφραστή τέχνης. Προσοχή, δεν εννοώ ότι όλοι το κάνουν ΜΟΝΟ για τα λεφτά, ή ότι οι δημιουργίες τους είναι τόσο υποδεέστερες απλά πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον ένα κλικ πιο κάτω.

Εδώ εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση.

α) Ο δημιουργός με συνθήκες ζωής καλύτερες, δε θα μπορεί πιο άνετα να υπηρετήσει την τέχνη;

Απάντηση: Ναι και οχι. Σίγουρα θα έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την τέχνη όμως αυτό δεν μας εξασφαλίζει "καλύτερη" τέχνη. (όταν μιλάω για καλύτερη τέχνη δεν εννοώ βαθμολογία εννοώ ειλικρινής πηγιαία και μαγική προσωπική έκφραση) Στο παρελθόν άνθρωποι υπό δύσκολες συνθήκες ζωής και σε (ενδεχομένως) πιο δύσκολες πολιτικοοικονομικές περιόδους μας έχουν δώσει δημιουργίες που μας αγγίζουν μέχρι σήμερα και που έμειναν στην ιστορία (έστω και με μετά θάνατον αναγνώριση).

Σε κάθε περίπτωση το να ζει από την τέχνη του και μόνο από αυτή θα συμβάλλει με μαθηματική βεβαιότητα (αργά ή γρήγορα) στην σταδιακή αλλοτρίωση της τέχνης του.

β) Μια εταιρία με κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ούτως ώστε η τέχνη να φτάσει σε όλους;

Σαφώς και θα μπορούσε.

Αν κάποιος πλούσιος είναι ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα τέχνης η ενίσχυση από αυτόν είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη αν και μόνο αν ότι χρήματα ζητήσει είναι για το κόστος (του cd, του βιβλίου, της διανομής κτλ) και ΔΕΝ βγάλει κέρδος από δουλειά άλλου (όπως είπε και ο noiR).

γ)Μπορεί το internet να βοηθήσει στη διάδοση της τέχνης;

Το internet είναι μια ταχύτατα ανερχόμενη μορφή διάδοσης τέχνης και καλό θα ήταν σαν Ελλάδα να τη στηρίξουμε. :-)
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)