Κατάληψη
Posted by Manolis Platakis on 02-03-2007 at 4:04
Καημένο μου blog, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας με έχουν κάνει να σε παραμελήσω. Ας ασχοληθώ λοιπόν με το ριζοσπαστικότερο τρόπο δράσης, ο οποίος άλλωστε έχει επιλεγεί από τη μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών. Η κατάληψη ιστορικά έχει αποδειχτεί τόσο ο πιο δυναμικός όσο και ο πιο νικηφόρος αγώνας με συνδυασμό πάντα με μαζικά συλλαλητήρια.

-1975 (οι φοιτητικοί σύλλογοι να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου ώστε να επιτρέπεται η δικαστική επέμβαση σε αυτούς)
-1979 (ν. 815 Βαρβιτσιώτη)
-1991 ("πολυνομοσχέδιο" Κοντογιαννόπουλος - Τεμπονέρας)
-1998 (Αρσένης - αρχικά δε φάνηκε ως νίκη αλλά το νομοσχέδιο εκφυλίστηκε και ο Αρσένης εξαφανίστηκε)
-2006 (πόρισμα Ε.ΣΥ.Π δεν κατατίθεται στη θερινή βουλη)
-2007 (σαμποτάρεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων)
-2007 (νόμος-πλαίσιο to be continued)

Αναλυτικό άρθρο για τις νίκες των εκπαιδευτικών κινημάτων εδώ
Αλλά και διεθνώς τι να πρωτοθυμηθούμε; Το Μάη του '68 ή το CPE (συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης) μόλις πέρυσι στη Γαλλία!

Για κάποιες ακόμα διάσημες καταλήψεις διαμαρτυρίας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το σήμα της κατάληψης είναι σε αυτή τη σημαία:


Και ένα ωραίο κείμενο για την κατάληψη που έγραψε κάποια κοπέλα, βρήκα στο internet και το δημοσιεύω εδώ:

"Η κατάληψη είναι πράξη ελευθερίας. Ενάντια σε μια ηγεσία που εγκληματεί, σε μια διοίκηση που διεκπεραιώνει άκριτα εντολές και σε μια αφασική κοινωνία που αδιαφορεί, προβαίνουμε σε ένα μέτρο που πλήττει εμάς τους ίδιους. Σκοπός είναι η αντιστροφή της ροής της εξουσίας, που με το πρόσχημα της νομοθετικής εγκυρότητας και της δημοκρατικής νομιμότητας, ακρωτηριάζει και συνθλίβει την ουσία του πανεπιστημίου, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.


Η κατάληψη είναι πράξη συμβολική. Καταλαμβάνουμε τον χώρο στον οποίο ανήκουμε, τον χώρο που μας προσδιορίζει και τον μεταμορφώνουμε σε έναν ζωντανό οργανισμό που με την ύπαρξή του και μόνο αντιστέκεται στο ξεπούλημα όλων των ακαδημαϊκών αξιών από τους υπουργούς και τους μισθωμένους σοφούς τους. Σε κάθε αγώνα για την παιδεία, η κατάληψη είναι το οχυρό. Είναι επιβεβλημένη.


Η κατάληψη είναι πράξη πολιτική. Σε συνδυασμό με τις πορείες και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στέλνει το μήνυμα της αντίδρασης στην πάγια πολιτική των κομμάτων να αντιμετωπίζουν την παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτούντες και εργαζόμενους στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο ως περιττή δαπάνη. Αντιδρούμε στον ανύπαρκτο διάλογο, την τερατώδη υποχρηματοδότηση, τις είτε ανέφικτες είτε ισοπεδωτικές προτάσεις του πορίσματος του ΕΣΥΠ, στην βδελυρή κίνηση ψήφισης του νομοσχεδίου το καλοκαίρι.


Η κατάληψη είναι πράξη ακαδημαϊκή. Η παύση κάθε εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας, ο αποκλεισμός των γραφείων των καθηγητών και των εργαστηρίων, ισοδυναμούν με την άρνησή μας να δεχτούμε ή να επιτρέψουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις προϋποθέσεις. Το μετατρέπουμε σε χώρο συζήτησης, διαλόγου, προβληματισμού και δημιουργικότητας, έννοιες άγνωστες σε αυτούς που δεν διστάζουν να το κάνουν κέντρο κατάρτισης και σε αυτούς που με την αδιαφορία και την ανοχή τους προδίδουν τους θεσμούς που υπηρετούν.Η κατάληψη είναι πράξη απόγνωσης. Σημαίνει ότι οι ανοχές και οι αντοχές του φοιτητικού κινήματος έχουν εξαντληθεί. Σημαίνει ότι η εποχή που οι αποφάσεις λαμβάνονταν ερήμην μας και επιβάλλονταν πάνω μας με αγριότητα έχουν τελειώσει. Σημαίνει τέρμα στην βαρβαρότητα της κυβέρνησης και της αγοράς.


ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ."

ΥΓ. Κι όπως λέει και το σύνθημα: Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο την κατάληψη και την απεργία!

ΥΓ2. Μετά από μια ΜΑΤωμένη πανεκπαιδευτική πορεία.
Posted by Mortisia on 03-03-2007 at 16:39
Ωραιο ποστ, περιεκτικο..
Αλλα εγω αρχιζω και ανησυχω που οι καταληψεις εχουν μειωθει σε σχεση με την αρχη.. :S
Ελπιζω να βγουμε νικητες τουλαχιστον στο τελος...
Posted by Manolis Platakis on 03-03-2007 at 18:39
Μετά από 8 εβδομάδες κατάληψη είναι λογικό να υπάρχουν κάποια (λίγα) σκαμπανεβάσματα... Στο τέλος όμως θα νικήσουμε!
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)