Μετά το Πάσχα, τι;
Posted on 04-04-2007 at 0:00
Στις 8 Μάρτη, η αυταρχικότατη κυβέρνησή μας ψήφιζε -μόνη της- στη Βουλή το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ την ώρα που ακριβώς απέξω, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνέβαινε όργιο καταστολής σε βάρος των 35 χιλιάδων και πλέον διαδηλωτών που βροντοφώναζαν "Εμπρός στο δρόμο του '79, τον ψηφισμένο νόμο να ρίξουμε ξανά". 61 συλλήψεις διαδηλωτών και ανελέητο ξύλο από τους πραίτωρες του Πολύδωρα.

Όμως η κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Το φοιτητικό κίνημα, όντας σε εγγρήγορση, επέδειξε αγωνιστικά αντανακλαστικά και συνέχισε τις καταλήψεις με κατεύθυνση την οριστική απόσυρση-κατάργηση του νόμου όπως είχε συμβεί με τον αντίστοιχο νόμο 815/79 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένα πολιτικό γεγονός και έτσι φτάσαμε στο Πάσχα με 200 καταλήψεις.

Εν τούτοις, η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με το σκάνδαλο των ομολόγων, έχει φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο. Βρίσκεται εκτεθειμένη στη συνείδηση του κόσμου για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε την κρίση στην παιδεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις οποίες φυσικά και δεν εμπιστεύεται άκριτα το φοιτητικό κίνημα, δείχνουν πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Εξάλλου, ακύρωσε τις πρόωρες εκλογές που σκεφτόταν να κάνει στις 29 Απριλίου. Η ΝΔ, επομένως, προσδοκά στην εκτόνωση της κρίσης από τις διακοπές του Πάσχα, οι οποίες -δυστυχώς- ήρθαν πολύ νωρίς φέτος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουμε σε αυτήν την κρίσιμη καμπή. Όπως είπε και σε Γ.Σ. τμήματος καθηγητής του τμήματός μας: το θέμα δεν είναι το εξάμηνο ή η εξεταστική αλλά το αν την επαύριο θα έχουμε δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Πρέπει, αυτό να ζυμωθεί και να αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου που αγωνίζεται.

Το φοιτητικό κίνημα έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να παλέψει για την απόσυρση του νόμου. Ο μόνος δρόμος για αυτό είναι η συνέχιση των καταλήψεων! Συνελεύσεις - Καταλήψεις - Διαδηλώσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει εντός του κινήματος να παραμερισθούν δύο λογικές. Η λογική του παλεύουμε για να μην εφαρμοστεί και η λογική της ανατροπής των συσχετισμών με εκλογές.

Αν παλέψεις για να μην εφαρμοστεί με προοπτική την κατάργησή του πέφτεις στην παγίδα των νόμων του 2005 και κυρίως της αξιολόγησης, η οποία δεν εφαρμόζεται ναι μεν, πλην όμως δεν καταργήθηκε και δεσπόζει σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα Πανεπιστήμια. Επιπλέον, δε μπορείς να διασφαλίσεις ότι σε περιφερειακά ΑΕΙ δε θα εφαρμοστεί ο νόμος ή πως και κάποιες διατάξεις του δε θα εφαρμοστούν ακόμη και στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ακόμη βέβαια και αν το διασφαλίσεις, τίποτα δεν εξασφαλίζει πως στο μέλλον το φοιτητικό κίνημα θα έχει εξίσου οξυμένα και πολιτικοποιημένα αντανακλαστικά.

Οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται για εκλογές μέσα στις φλόγες του κινήματος είναι οπορτουνισμός. Αγωνιστικό πρόσωπο για την προσέλκυση των ψηφοφόρων. "Δείξαμε τη δύναμή μας, ανατρέπουμε τους συσχετισμούς". Γιατί αόριστος αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΚΣ; Δείχνουμε τη δύναμή μας και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δείχνουμε. Οι εκλογές γίνονται κάθε εβδομάδα στις Γενικές Συνελεύσεις. Οι φοιτητικές εκλογές δεν έχουν θέση στο κίνημα, θα οδηγήσουν σε διάσπαση αγωνιστικών πλαισίων (καταμέτρηση δύναμης) και σε εκτόνωση των αντιδράσεων. Οι συσχετισμοί θα ανατραπούν αν το φοιτητικό κίνημα δράσει με ωριμότητα στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία και όταν έρθει η ώρα ψηφίσει έχοντας κάνει ψύχραιμη αποτίμηση των βιωμάτων του μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Όσον αφορά την εξεταστική και το εξάμηνο, μαθηματικά έχουμε ακόμη κάποια μικρή άνεση δεδομένης και της παράτασης του ακαδημαϊκού έτους που αποφάσισε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ μέχρι τις 27 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας τρομάζει και να μας φοβίζει. Όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε όλοι εκεί να διεκδικήσουμε ότι αποφασίσουμε, αν χρειαστεί και σε ένδειξη πολιτικής ανυπακοής.

Βεβαίως, το ριζοσπαστικότερο μέσο πάλης δεν πρέπει να γίνει φετίχ του φοιτητικού κινήματος ούτε και αυτοσκοπός του. Αφενός, πρέπει μετά τις καταλήψεις να υπάρχει κίνημα το οποίο να παλεύει και μέσα στις σχολές για να εμποδίζει την νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να ενημερώνει τους νέους φοιτητές! Αφετέρου, αν και μόνο αν οι καταλήψεις μετά το Πάσχα δεν αντέξουν, οι συνιστώσες του κινήματος πρέπει να προσανατολιστούν σε εναλλακτικές μορφές πάλης και όχι σε ειδωλολατρία της κατάληψης που θα οδηγήσει τους αγωνιστές φοιτητές σε ξενέρωμα και τη ΔΑΠ στο να πάρει τελικά όλες τις συνελεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως μετά το πάσχα πρέπει να γίνουν τα εξής:

- Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε συγκυρίες που θα έχει πολιτικό νόημα
- Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων Γ.Σ. τμήματων και συγκλήτους για λήψη απόφασης που θα ζητά την απόσυρση του νόμου πλαισίου
- Στοχοποίηση των ΜΜΕ για την κατασυκοφάντηση των αγώνων μας, μαζικότατες διαμαρτυρίες έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας
- Πίεση και μαζικότατες διαμαρτυρίες στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία και την κυβέρνηση έχει κρατήσει άθλια στάση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Άμεση κύρηξη απεργίας σε συμπαράσταση του αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία
- Παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης
- Συναυλίες, εξώστρεφες ενέργειες, μικροφωνικές, κλεισίματα δρόμων και το πανελλαδικό 3ήμερο δράσης που προτάθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Συντονιστικό αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια σας και τις ιδέες σας.

ΥΓ. Επιτέλους ένα χαρούμενο Πάσχα... Καλές διακοπές σε όλους :-)
Comment on This Post

Warning: Theme_RCBlog::require(CaptchasDotNet.php) [function.Theme-RCBlog-require]: failed to open stream: Too many open files in ./themes/rcblog.php on line 315

Fatal error: Theme_RCBlog::require() [function.require]: Failed opening required 'CaptchasDotNet.php' (include_path='.:/opt/php/lib/php') in ./themes/rcblog.php on line 315