"Don't tase me, bro"
Posted by Manolis Platakis on 21-09-2007 at 18:21
Αναδημοσιεύω ένα κείμενο που έγραψε ο φίλος μου ο skarab.

Όταν βάζεις αστυνομικούς να επιτηρούν την τάξη στους διαδρόμους των πανεπιστημίων, όπως κάνουν στην Αμερική με την campus police, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι περιστατικά όπως αυτό θα συμβούν κάποια στιγμή.

Τι βλέπουμε στο video; Ο Andrew Meyer, γνωστός μεταξύ των συμφοιτητών του στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα ως ολίγον "ταραξίας", συμμετέχει σε ένα Q&A session με ομιλητή τον John Kerry, σε ένα event poυ πραγματοποιείται παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Andrew έχει ετοιμάσει μια προβοκατόρικη ερώτηση. Παίρνει το λόγο και ρωτάει τον Kerry γιατί αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα, που τον έβγαζε δεύτερο, παρόλο που "πολλοί μαύροι στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου τους εκείνη τη μέρα" και παρόλο που εκ των υστέρων υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες ότι οι ηλεκτρονικές κάλπες ήταν φτιαγμένες. "Δεν θέλατε να γίνετε πρόεδρος;", του λέει. Και συνεχίζει: "αν είστε ενάντια στην εισβολή στο Ιράν, γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής στον Μπους; Στον Κλιντον έγινε πρόταση μομφής για μια πίπα, γιατί δεν κάνουμε πρόταση μομφής στον Μπους". Η δε κατάληξη είναι όλα τα λεφτά. Υπονοώντας μυστικές σχέσεις και κρυφές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, ρωτάει αν ισχύει ότι ο Bush και ο Kerry ήταν μέλη της ίδιας αδερφότητας στο πανεπιστήμιο, των "Skull & Bones".

Σε εκείνο το σημείο, η αστυνομία, που είχε τον Andrew από κοντά, επεμβαίνει και τον συλλαμβάνει, εν μέσω χειροκροτημάτων από κάτι βλαμμένα που ανάθεμά με κι αν κατάλαβα γιατί χειροκροτούσαν. Ο Andrew φωνάζει "τι γίνεται εδώ; Θέλω να ακούσω την απάντηση στην ερώτησή μου. Γιατί με συλλαμβάνετε;". Τρεις μπάτσοι και μία μπατσίνα τον σηκώνουν για να τον βγάλουν από την αίθουσα ενώ φωνάζει βοήθεια. Ο Andrew αντιστέκεται και πέφτει κάτω. Ο ένας μπάτσος προσπαθεί να του περάσει χειροπέδες και του επαναλαμβάνει δυο φορές "You will be tased if you do not comply". Andrew: "Σας παρακαλώ, μη. Αφήστε με να σηκωθώ". Εκείνη την ώρα, 6 μπάτσοι βρίσκονται πάνω από τον Andrew, ο οποίος συνεχίζει αντιστέκεται και φωνάζει "Don't tase me, bro!". Και τότε πέφτει το ηλεκτροσόκ με το taser gun. Ο Andrew ουρλιάζει από τον πόνο, ενώ οι μπάτσοι του περνάνε χειροπέδες και τον βγάζουν από την αίθουσα. Όλη αυτή την ώρα οι συμφοιτητές του τραβάνε βίντεο, ενώ ο Kerry συνεχίζει να μιλάει αμήχανα στο παρασκήνιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο συζητήσεις για το First Amendment και τα όρια της ελευθερίας του λόγου (που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν υπάρχουν και πάρτε το απόφαση επιτέλους), για την αστυνομική βία και, last but not least, για την χρήση των tasers που προωθούνται στην αστυνομία ως ασφαλέστερος αντικαταστάτης των πυροβόλων όπλων -- παρόλο που υπάρχουν αρκετοί καταγεγραμμένοι θάνατοι που σχετίζονται με χρήση tasers.

Επίλογος. Μερικοί φοιτητές του πανεπιστημίου εξέδωσαν επίσημη διαμαρτυρία και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστήμιο. Δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για αυτό το περιστατικό. Μερικοί αξιωματικοί δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι η ενέργεια της αστυνομίας ήταν σύμφωνη με το γράμμα του νόμου -- επομένως το πρόβλημα το έχει ο νόμος, όχι η αστυνομία. Σε αυτό το report, ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός comments τάσσονται με το μέρος της αστυνομίας. Οσο για τον John Kerry, δεν χρειάστηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Andrew...

Posted by dory on 21-09-2007 at 19:05
Το video είναι ανατριχιαστικό :-/. Όχι μόνο για τον προφανή τρόπο με τον οποίο παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου, καθώς βλέπουμε έναν άνθρωπο να συλλαμβάνεται από ένα τσούρμο αστυνομικούς απλώς για κάτι που είπε, αλλά και γιατί παρακολουθούμε μια κανονική παρωδία: Έναν "καθώς πρέπει" ομιλητή να μιλάει σε ένα όμορφο αμφιθέατρο, σε "καθώς πρέπει" φοιτητές, ξαφνικά να γίνεται μια παρέμβαση, μια παράλογη σύλληψη, ένας άνθρωπος να κυλιέται και να φωνάζει στο πάτωμα χωρίς λόγο, αλλά παρ'όλ'αυτά να μη διαταράσσεται κανείς. Κάποιοι χειροκροτούν και κάποιοι να τραβάνε φωτογραφίες και φυσικά το "θέατρο" να συνεχίζεται ανεπηρέαστα.
Αυτό που μου φαίνεται λοιπόν πιο τραγικό είναι ότι αυτή η "χουντική" πολιτική όχι μόνο είναι πραγματικότητα στην Αμερική αλλά έχει γίνει πλήρως αποδεκτή και φυσιολογική στις συνειδήσεις -νέων- ανθρώπων. Αναρωτιέμαι πόσο μακρυά είμαστε από εκεί..
Posted by dory on 21-09-2007 at 19:07
"Your comment has been moderated. It will be visible to others as soon as a moderator reviews and approves it."

Λογοκρισία και στο χαζοblog σου!! Και μετά μας το παίζεις και υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου!! Φτου σου!
:-p :D
Posted by Manolis Platakis on 21-09-2007 at 22:40
Κι εγώ αυτό αναρωτιέμαι...
Posted by BlackClad on 22-09-2007 at 3:18
exw meinei malakas...
Posted by Manolis Platakis on 22-09-2007 at 22:23
Χρήσιμα στοιχεία για την υπόθεση από τον skarab εδώ
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)