Ο Εξορκισμός της Emily Rose
Posted by Manolis Platakis on 17-11-2005 at 17:17
Emily RoseΧτες βράδυ βρήκα μετά από πολύ καιρό και σωρεία εξαντλητικών εργασιών να πάω στο σινεμά.
Παρεπιπτόντως, ο χώρος των STER Cinemas στο Ίλιον είναι θεσπέσιος! Δεν είχα ξαναπάει και εκθαμβώθηκα.. μπορείς να βρεις και να κάνεις τα πάντα, σε ένα πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο με δωρεάν parking.
Στα του έργου τώρα. Καταρχάς, στο σινεμά κάθε φορά εκπλήσσομαι όταν διαπιστώνω πόσο ανώριμα άτομα υπάρχουν. Χρειάστηκαν 4-5 "σσστ" και 2-3 αυστηρές ματιές κατά τη διάρκεια της ταινίας και μάλιστα σε "μαντραχαλάδες 25 χρονών".. Επί της ουσίας, η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Anneliese Michel, μιας νεαρής Γερμανίδας που στα 1970 είχε την ίδια μέρα με την υποτιθέμενη Emily Rose της ταινίας. Το γεγονός αυτό σου εξάπτει την περιέργεια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και σε προβληματίζει καθόλη την ταινία.
Ο εξορκισμός της Emily Rose εξιστορείται μέσα από τη δίκη του παπά Moore που κατηγορείται για φόνο εξ' αμελείας επειδή είπε στην Emily να διακόψει το φάρμακο Gambutrol που θεραπεύει μεσοπρόθεσμα επιληπτικές καταστάσεις. Οι ιατρικές, κοινωνικοπολιτικές και ανθρωπιστικές γωνίες υπό τις οποίες περιγράφεται ο δαιμονισμός δίνουν σαφώς περισσότερο βάθος στην ταινία από τον "Εξορκιστή" ενώ και η ίδια, η σκήνη του εξορκισμού είναι πολύ πιο ψαγμένη και ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Τέλος, ο λόγος για τον οποίο τελικά αποτυγχάνει ο εξορκισμός της Emily και μετά από λίγο καιρό πεθαίνει που αναφέρεται στο τέλος καθιστά την ταινία και κατά συνέπεια την αληθινή ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν αρκετά καλές με την ερμηνεία της συνήγορου (Laura Linney) και του κατήγορου (Campbell Scott). Αλήθεια, ο τελευταίος πολύ δεν έμοιαζε με το Μεράκο :D; Ειδικά εφφέ η ταινία είχε λίγα όμως δε τα χρειαζόταν.
Εν κατακλείδι, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (μετά το Sin City βέβαια ;)). Αξίζει να τη δείτε..

ΥΓ. Ελπίζω να μην είχε spoilers αυτό το άρθρο.
ΥΓ2. Τιμή και δόξα στους ανθρώπους που πριν από 32 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία.
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)