Πασχαλιάτικη Περιπέτεια με τον Η/Υ
Posted by Manolis Platakis on 04-05-2008 at 20:07
Χρονικό:

2 μήνες πριν τις διακοπές: Το ανεμιστηράκι του chipset της Asus A8N κάνει ενοχλητικό θόρυβο και φαίνεται ότι ζορίζεται. Μερικές φορές έχει "εκρήξεις" θορύβου την ώρα που κοιμάμαι και με πετάει πάνω.

3 εβδομάδες πριν τις διακοπές: Το ξεσκονίζω ενδελεχώς με spray πεπιεσμένου αέρα και παύει να λειτουργεί εντελώς. Λόγω πιεσμένου χρόνου ζω χωρίς chipset fan.

Μεγάλη Εβδομάδα: Βρίσκει ο πατέρας μου ένα chipset fan από ένα μαγαζάκι στη Στουρνάρη.

Κυριακή του Πάσχα: Πάω το pc στον αδερφό μου στην Κηφισιά για να βάλουμε το νέο chipset fan. Βγάζουμε το pc στο μπαλκόνι και αδειάζουμε όλο το spray. Βγαίνει άπειρη σκόνη. Το βάζουμε πίσω και βλέπουμε ότι δεν κάνει το chipset fan στη mobo και το υπάρχον δεν μπορεί να βγει διότι είναι εγγενές της κάρτας. Τελικά βάζουμε το καινούριο fan από πάνω ίσα ίσα να κάνει λίγο αέρα.

Κυριακή του Πάσχα (3 το πρωί): Ξαφνικά σκοτεινιάζει όλο το δωμάτιο και σβήνει το pc. Αφού βρίζω τη ΔΕΗ και ξυπνάω τον πατέρα μου αντιλαμβάνομαι πως το υπόλοιπο σπίτι έχει ρεύμα και άρα πρόκειται για πεσμένη ασφάλεια. Σηκώνει ο πατέρας μου την ασφάλεια: φαίνεται μια λάμψη από τον υπολογιστή (ανοιχτό κουτί από όταν είχε καεί το chipset fan), ακούγεται ένα τσαφ και μυρίζει καμένο. Φοβήθηκα τους δίσκους εκείνη την ώρα.

Δευτέρα του Πάσχα: Βολεύομαι με το Asus eee (θα ακολουθήσει αναλυτικό review).

Τρίτη του Πάσχα: Πηγαίνουν οι γονείς μου το pc στο Service του Πλαισίου, καθότι πρέπει να μείνω σπίτι να γράψω μια εργασία που λήγει την επόμενη μέρα (και πήρα feedback Τρίτη πρωί για την μέχρι τότε πρόοδο). Να σημειωθεί πως παρόλο που στην ιστοσελίδα λέει 10 ευρώ για να το πάρουν και να το φέρουν, τα οποία εννοείται πως θα έδινα, στην πραγματικότητα είναι 18 ευρώ μόνο για τη μία κατεύθυνση (στο μαγαζί λέει 18 ευρώ aller-retour). Το τροφοδοτικό είναι καμένο, εντός εγγύησης από το Multirama, το οποίο θέλει να το υπολογίσει με βάση την τρέχουσα αξία του και όχι την τιμή που αγοράστηκε. Μετά από αρκετό κράξιμο, δέχονται να το μετρήσουν στην παλιά τιμή και παίρνω ένα Tagan 500W (από 420W που είχα πριν). Το βάζουν στο Πλαίσιο και λένε ότι όλα τα ανεμιστηράκια δουλεύουν σωστά και μη όντας εκεί να επιμείνω το φέρνουν πίσω οι δικοί μου. Φυσικά το chipset fan δεν λειτουργεί.

Τετάρτη του Πάσχα: Ξαναπάω το pc με τη μάνα μου που ήθελε να τους κράξει που δεν το επισκεύασαν. Thanks to RIDDLE για το κουβάλημα. Ο διευθυντής λέει πως δεν είχαμε πει την προηγούμενη μέρα για ανεμιστηράκι και άρα πρέπει να μας χρεώσει νέα επισκευή. Ευτυχώς, ο τεχνικός το επιβεβαιώνει πως το είχαμε πει αλλά επιμένει ότι δούλευε. Ο διευθυντής λέει "αν δουλεύει το ανεμιστηράκι θα σας χρεώσω τον έλεγχο". Κατεβαίνω με τον τεχνικό στα υπόγεια της Ζαΐμη και το ανεμιστηράκι φυσικά δεν δούλευε και ο τεχνικός ζήτησε συγγνώμη που δεν το κοίταξε καλά οπότε ο διευθυντής συμφωνεί να γίνει χωρίς κόστος η συνέχεια της επισκευής. Το ανεμιστηράκι δεν αλλάζει από μόνο του και πρέπει να αλλάξει όλη η motherboard (εντός εγγύησης ΠΛΑΙΣΙΟΥ) και επομένως και CPU και μνήμη (επίσης από ΠΛΑΙΣΙΟ - εντός εγγύησης). Μου λένε θα είναι έτοιμο την Παρασκευή με υλικά αντίστοιχης ποιότητας.

Πέμπτη του Πάσχα: Πρωτομαγιά.

Παρασκευή του Πάσχα: Τηλέφωνα όλη τη μέρα και τελικά τζίφος, δεν το φτιάξανε! Να χαρώ εγώ 4-24 ώρες.

Σάββατο (χτες): Το μεσημέρι παραλαμβάνω το pc (thx leo!). Είχαν χρεώσει 30 ευρώ επισκευή, τους θυμίζουμε την ιστορία με το ανεμιστηράκι και τη σβήνουν. Asus M3A, 1GB Transcend 667, AMD Athlon X2 Dual Core BE-2350. Αγοράζω έναν WD 160GB μαζί με 1GB RAM ακόμη για να χώσω Vista. Γυρίζω σπίτι, δεν υπήρχαν αρκετά SATA καλώδια! Παίρνω τηλέφωνο και ρωτάω μήπως είχε το κουτί που δε μου δώσανε. Μου λένε ότι κρατάνε το κουτί για να βάλουν τον παλιό εξοπλισμό και ότι δεν είχε κάτι αλλά αν θέλω μπορώ να πάω εκεί να μου δώσουν. Ξανά κάτω για μερικά καλώδια SATA, μου δώσανε και πιαστράκια για το δίσκο. Ξανά πίσω, δεν τα είχαν βιδώσει τελείως καλά και δεν είχαν συνδέσει το reset κουμπάκι!!! Έλεος! Ευτυχώς, είχαν συνδέσει τις usb θύρες του κουτιού. Εγκαθιστώ τα Vista, εγκαθιστώ και το SP1 των Vista. Πάω να βάλω τους drivers της mobo για το LAN και κρασάρει το σύμπαν και δεν μπούταρε μετά. Μετά από διαδοχικά system restores και windows repairs ξαναμπαίνω στο σύστημα και ξαναπροσπαθώ αλλά τίποτα.

Ξημερώματα Κυριακής: Γυρίζω από έξοδο και αρχίζω και το ψάχνω στο google. Apparently είναι προβληματικοί οι drivers της Asus για τον on board ethernet controller που έχει η M3A. Σε όλον τον κόσμο έχουν το ίδιο πρόβλημα. Κατέβασα τους drivers από το site της Asus, τζίφος. Κατέβασα πιο καινούριους από το opendrivers, πάλι τζίφος. Τελικά, κάπου διάβασα ότι μπουκώνει το PCI Bus και θέλει να κλείσεις τελείως το τροφοδοτικό για μερικές ώρες. Μια και δεν είχα τίποτα να χάσω, το έκανα και πήγα για ύπνο κατά τις 5 το πρωί. Σήμερα που ξύπνησα δούλεψε επιτέλους! Τώρα είναι όλα στην εντέλεια (εκτός από το reset κουμπάκι) και τον τρίτο δίσκο (IDE) που δεν έχω ακόμη συνδέσει. Εγκαθιστώ προγράμματα, κάνω import τα παλιά δεδομένα (πήρα καινούριο δίσκο για να μη χρειαστεί backup) κλπ. Τα Vista είναι πανέμορφα.

Να σημειωθεί πως εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας έχασα μια διήμερη εκδρομή την Τρίτη και μια μονοήμερη σήμερα Κυριακή. Καταραμένα μηχανήματα...


ΥΓ. Το 2006 έγραφα πιο ρομαντικά για το Πάσχα.
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)