Πρώτες εντυπώσεις από το Asus EEE 701 4G
Posted by Manolis Platakis on 16-05-2008 at 1:04
Αγόρασα πριν από μερικές εβδομάδες το subnotebook της Asus και ήρθε η ώρα γράψω μερικά συμπεράσματα που έβγαλα από τη χρήση του.

Τι είναι το Asus eee? Είναι ένα πολύ μικρό laptop από την Asus! Προφέρεται άζους τρίπλ ι. Τα τρία e σημαίνουν "Easy to learn, Easy to work, Easy to play". Μπορείτε να δείτε την σχετική καταχώρηση στο wikipedia εδώ.Προτού αρχίσω το review να ξεκαθαρίσω λίγο ποια version του eee απέκτησα.

Αγόρασα, από το eshop.gr, το Asus eee 701 4G, σε άσπρο χρώμα, έναντι 345 ευρώ. Τη στιγμή αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές στο eshop.gr πωλείται μόνο η surf έκδοση.

Διαφορές μεταξύ 701 surf έκδοσης και 701 κανονικής (galaxy)

  • Το surf έχει μικρότερη μπαταρία που οδηγεί σε 2h 45min αυτονομία από 3h 30min (και 25g μικρότερο βάρος).
  • Το surf δεν έχει webcam ενώ το κανονικό έχει μια 0.3MP.
  • Για να προσθέσεις μνήμη στο surf (επιπλέον των 512MB) πρέπει να το ξεβιδώσεις και να το "διαλύσεις" (υπάρχουν σχετικά videos στο youtube) ενώ στο κανονικό μπαίνει πολύ εύκολα (αν και δεν έχω βάλει ακόμη extra μνήμη). Το bullet αυτό δεν αφορά το μαύρο surf στο οποίο η εισαγωγή της μνήμης γίνεται εξίσου εύκολα.


Ανοίγοντας τη συσκευασία

Το κουτί ήταν πολύ όμορφο. Περιέχει το laptop, τη μπαταρία, τον πολύ μικρό και ελαφρύ (με μεγάλο καλώδιο) φορτιστή και μια όμορφη θήκη για το laptop (η οποία δεν περιέχεται στο surf!).

Λειτουργώντας το

Το default λειτουργικό που περιέχει είναι η διανομή Xandros του Linux σε μια απλοποιημένη γραφική μορφή του KDE. Μπουτάρει σε 10-15 δευτερόλεπτα και είναι αρκετά γρήγορο στις αντιδράσεις του, γι' αυτό το έχω κρατήσει. Είναι γρήγορο με ανοιχτό firefox (με 2 tabs), openoffice και Amarok για μουσική. Είναι κάπως απλοϊκό στη μορφή του αλλά η ταχύτητα με έχει κερδίσει για την ώρα.

Εναλλακτικές για το λειτουργικό

Μπορείτε πολύ εύκολα να περάσετε στο KDE full mode ακολουθώντας τις οδηγίες που λέει εδώ.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε πολύ εύκολα κάποια από τις διανομές linux που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το eee όπως το eeeXubuntu.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε επίσης μια κανονική διανομή linux ή να βάλετε Windows XP. Για περισσότερα δείτε στο eeeuser.com.

Τερματικό

Το default terminal είναι πολύ μικροκαμωμένο και όχι παραμετροποιήσιμο γι' αυτό έθεσα ως default τερματικό την Konsole με τη βοήθεια του Marf's Tweakeee (χρήσιμο πρόγραμμα για πολλά tweaks). Κατά τα άλλα υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι γνωστές εντολές unix. Αξιοπερίεργο είναι πως κάποιες εντολές επιστρέφουν command not found αν εκτελεστούν χωρίς sudo ενώ λειτουργούν κανονικά με sudo μπροστά όπως η ifconfig. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, πως στην default μορφή του λειτουργικού, δεν υπάρχουν users και passwords. Πατώντας sudo κάνεις τα πάντα, αλλιώς έχεις τα δικαιώματα ενός απλού user.

Εγκαθιστώντας τα ελληνικά

Για την εγκατάσταση των ελληνικών ακολούθησα τον εξής οδηγό (δείτε και τα σχόλιά μου στα comments του post αυτού). Να σημειώσω πως δεν έβαλα ελληνικά στο λειτουργικό αλλά απλώς τα πρόσθεσα στο πληκτρολόγιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να γράψω ελληνικό ευρώ.

Οθόνη

Η οθόνη είναι 7 ίντσες οπότε -κακά τα ψέματα- είναι μικρή. Είναι υποφερτή πάντως και εύκολα συνηθίζεται. Επίσης, είναι πολύ εύκολο με 2 κλικ, να βγάλετε έξοδο σε VGA, είτε dual display, είτε μόνο στην εξωτερική οθόνη. Το δοκίμασα εξαντλητικά στην 19άρα LG μου και με ανάλυση 1024×768 (η native είναι 800×480) τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά. Υποτίθεται πως υποστηρίζει μέχρι 1600×1280 στην VGA έξοδο.

Πληκτρολόγιο και Touchpad

Το πληκτρολόγιο με τρομοκράτησε πολύ στην αρχή. Λόγω της πασχαλιάτικης περιπέτειας με το desktop χρειάστηκε να το συνηθίσω και μπορώ να σας βεβαιώσω πως μετά από 2-3 ωρίτσες δεν συνιστά καμία δυσκολία το να γράφεις τυφλό σύστημα με πολύ μικρό ποσοστό λαθών. Το touchpad, δε, είναι μια χαρά (έχει και scroll bar).

Σκληρός Δίσκος και αποθηκευτικά μέσα

Το asus eee έρχεται με σκληρό δίσκο Solid State 4GB. Στην πραγματικότητα μετά από ένα apt-get update και apt-get upgrade το disk utility του συστήματος αναφέρει:

Total Disc Space: 3773 MB
System: 2353 MB 62%
Used: 1045 MB 28%
Available: 375 MB 10% (με ελάχιστες φωτογραφίες και docs)

Οπότε ξεχάστε τον ενσωματωμένο δίσκο για αποθήκευση. Βέβαια, περιέχει 3 θύρες USB 2.0 καθώς και MMC/SD card reader αν δε θέλετε να εξέχει τίποτα στο μικρό σας laptop ;-). Για την ακρίβεια σκεφτόμουν να χτυπήσω κάτι τέτοιο αλλά για την ώρα βολεύομαι με ένα φλασάκι 1GB που έχω. Σχετικά με το φλασάκι να αναφέρω πως τα περιεχόμενα του δεν εμφανίζονται σωστά στο αρχικό path για το flash που βγάζει ο file explorer (εμφανίζονται μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στο Xandros) και πρέπει να πάω από το /media/ (επίσης μέσω file explorer) για να τα δω. Επίσης, αν αποθηκευτούν στο αρχικό path δε φαίνονται και στα Windows (κάτι με το filesystem θα παίζει). Minor inconvenience (που δεν ξέρω αν ισχύει σε όλους).

Επίσης, με youtube, googledocs και άλλες online εφαρμογές κάπως την παλεύεις με την έλλειψη χώρου η οποία μάλλον είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα του laptop (αν και δε με έχει επηρεάσει καθόλου). Τέλος, δεν έχει φανεί καθόλου η απουσία dvd/cd rom.

Σερφάροντας

Μέχρι σήμερα έχω συνδεθεί σε 3 ασύρματα δίκτυα. Τα δύο είχαν MAC Address access list και συνδέθηκαν αμέσως. Το 3ο είχε encryption (WEP νομίζω) και αντιμετώπισα κάποια προβλήματα ώσπου να συνδεθώ. Προβλήματα όμως αντιμετώπισε και ένα άλλο laptop με το ίδιο δίκτυο οπότε ίσως να μην έφταιγε το eee. Ο δέκτης σήματος είναι εξαιρετικός και η διαδικασία σύνδεσης εντελώς απλή. Δυστυχώς, κάποιες ιστοσελίδες θα σας δυσκολέψουν στην ανάγνωση, λόγω της μικρής ανάλυσης της οθόνης. Κάποιες φορές θα χρειάζεται και horizontal scrolling. Για το λόγο αυτό προτείνονται η χρήση του F11 (fullscreen) σε συνδυασμό με το extension του firefox "Scrollbar Anywhere" για εύκολο scroll-άρισμα με την κίνηση του mouse.

Development - Προγραμματισμός

Η χρήση που έχω κάνει μέχρι σήμερα στο asus είναι gmail, surfing, openoffice και λίγο μουσική οπότε δεν έχω κάνει προγραμματισμό για να σας πω τι σηκώνει το μηχανάκι. Εν τούτοις, η εγκατάσταση των βασικών development tools μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ. Στο internet θα βρείτε guides και για LAMP κλπ.

Υποστήριξη ipod

Εδώ αναφέρεται πως υποστηρίζονται κανονικά και της 6ης γενιάς τα ipods αλλά δεν έχω βρει το κουράγιο να δοκιμάσω το 80GB classic μου, φοβούμενος μη μου χαλάσει καμιά db του.

Ευχαριστημένος;

Προς το παρόν ναι, γιατί είναι ελαφρύ, κόστισε πολύ λίγο και έχει ανταποκριθεί στις χρήσεις του ικανοποιητικά.

Περιμένω τις απορίες σας και τα σχόλιά σας!

Αρκετές πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από το σχετικό νήμα του adslgr.com.

ΥΓ. Κυκλοφόρησε και αντίστοιχο μοντέλο στις 9 ίντσες (όχι ακόμα στην Ελλάδα όπου και το 7" ουδέποτε ήρθε επίσημα).
Posted by Dimitris on 16-05-2008 at 9:12
Thanks for the review!

a few questions:

1. practically, how long did ur battery last between recharging?

2. is it practical to use on the go? i mean handling, screen brightness etc

3. is its hibernation mode working ok? how fast does it wake up/sleep?

thanks
Posted by leo on 16-05-2008 at 11:57
Καλορίζικο dude! I knew you'd love it :p
Posted by Manolis Platakis on 16-05-2008 at 12:23
@Dimitris:

1. If it is fully charged and you are fiddling around continuously with wifi on, it will last about 1.5 hour (maybe a little more) before dropping dead.

2. Totally practical.

3. It wakes up in a single moment and the sleep/hibernation/low power modes are totally customizable.

@leo:

thx :-)
Posted by skarab on 16-05-2008 at 13:28
Ευχαριστώ για τον οδηγό προφοράς. Τόσο καιρό το πρόφερα "Άσους ήηη"!
Posted by alexis on 25-07-2008 at 13:46
καλησπερα ειμαι δημοσιογραφος, και θελω να το παρω (μέσω του προγραμματος τις wind με 30 ωρες αντί 20 ευρώ) για τις λίγες φορές που πηγαινω γήπεδο (να γραφω δηλαδή σε word και να στελνω στην εφημερίδα). 30 ωρες το μήνα μπορεί και να μην μπαίνω, αντε αν ειμαι εκτός σπιτιού και θελω να παίξω κανενα στοιχημα. Σπίτι εχω lab top, οποτε no problem. τι λες, το συστήνεις. Η άλλη εναλλακτική είναι να εχω το usb της wind και το lab top ανά χείρας αλλά δεν είναι τόσο χρηστικό για ταξίδια, τι λες. Να το πάρω με την σύνδεση που λέει ότι το δίνει τζάμπα?
Posted by Manolis Platakis on 26-07-2008 at 3:34
Γεια σου Αλέξη! Η προσφορά δεν είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα από οικονομική άποψη κυρίως αν αναλογιστείς το 24μηνο που σε δεσμεύει.

Από την άλλη αν η ερώτησή σου είναι αν το asus θα είναι βολικό σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι θα το λατρέψεις! Καλή επιλογή!
Posted by Kostas on 08-08-2008 at 12:44
Καλημέρα.Αγόρασα κι εγώ το "μικρό" της asus και είμαι πολύ ευχαριστημένος.Με τα linux όμως δεν τα πάω καλά, και ήθελα να ρωτήσω, για τα ελληνικά πρέπει να συνδεθώ στο νετ;γιατι αν και έχω ασύρματο ιντερνετ της vodafone, δεν βλέπω να υποστηρίζεται σε περιβάλλον linux και ανησυχώ...Σκέφτομαι να βάλω και xp sύντομα για να γλυτώσω από "προβληματάκια" που αναφέρεις καιεσυ ότι υπάρχουν.Θα πηγαίνει πολύ αργά με τα xp;
Posted by Manolis Platakis on 09-08-2008 at 17:38
Ναι, πρέπει να συνδεθείς για να κάνεις το update αλλιώς δεν ξέρω πώς μπορείς να τα κατεβάσεις από αλλού και να τα βάλεις. Με τα XP πάντως είναι τέλειο, δες και σχετικό post που έκανα πρόσφατα στο blog!

Καλορίζικο!
Posted by dimitris on 17-09-2008 at 12:24
geia sou!!! loipon prokeite na parw to mikro asus giati dinete dwrean se foitites pou epidotountai me 90% gia na mathoun pliroforiki(megali istoria) thelw na se rwtisw an ksereis an yparxei mpataria pou na krataei perissotero kai an nai apo pou mporw na tin promitheutw. episis an mporw na megalwsw tin mnimi tou!!!

euxaristw ek ton proterwn
Posted by Manolis Platakis on 17-09-2008 at 15:18
Μπορείς να μεγαλώσεις τη μνήμη του. Αρκεί να πάρεις μοντέλο που να ξεβιδώνει εύκολα γιατί αλλιώς είναι παίδεμα. Στο post εξηγώ ποια μοντέλα είναι αυτά (βέβαια αν πάρεις το καινούριο της asus δεν ξέρω τι παίζει). Αφαιρείς το SO-DIMM των 512MB και βάζεις ένα μεγαλύτερο δικό σου (μέχρι 2GB από όσο γνωρίζω). Από την εμπειρία μου δεν έχει χρειαστεί παραπάνω μνήμη ακόμα κι όταν εγκατέστησα τα Windows XP.

Βλέπω ότι εδώ έχει μια μεγαλύτερη μπαταρία αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)