Εγκατάσταση των Windows XP στο Asus eee PC 701 4G
Posted by Manolis Platakis on 16-07-2008 at 23:02
Σε συνέχεια του προηγούμενου post για το eee pc αποφάσισα να σας γράψω για την εμπειρία που απέκτησα προσπαθώντας να εγκαταστήσω τα windows xp. Γιατί όμως αποφάσισα να βάλω windows xp?

Τρεις λόγοι:

α) Με το xandros δεν αξιοποιούσα πλήρως τις δυνατότητες του eee.
β) Δεν ξέρω να χειρίζομαι τόσο καλά κάποια άλλη διανομή linux (ίσως τα eeeXubuntu αλλά τα XP ήταν πιο σίγουρη λύση).
γ) Υπάρχει αναφορά για τα windows XP στο επίσημο manual του eee και specific drivers στο site της Asus και επομένως είναι αρκετά optimized για το λειτουργικό αυτό.

Το Σάββατο φεύγω για Κρήτη και επομένως ήθελα να ετοιμάσω το μικρό μου laptop να είναι όσο πιο τούμπανο γίνεται για τις διακοπές μου!Με τη βοήθεια του skarab που μου δάνεισε ένα external cd-rom, του papajohn και των guides εδώ και εδώ εγκατέστησα τα windows xp.

Προβλήματα που με ταλαιπώρησαν:

Μην ξεχάσετε στο nLitement των XP να ΜΗΝ αφαιρέσετε τα components που αφορούν την ελληνική γλώσσα (τα οποία ο i64x προφανώς αφαιρεί). Κατόπιν θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε από τα regional settings του control panel.

Οι audio drivers ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν στην εγκατατάστασή τους. Η πιο ενδιαφέρουσα σχετική βιβλιογραφία που μπόρεσα να βρω είναι εδώ. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά, στο τέλος απεγκατέστησα όλους τους σχετικούς drivers. Έτρεξα πρώτα το AsusInstall.exe των audio drivers και στο επόμενο restart έκανα manually locate driver από το folder wdm. Έκτοτε δουλεύει ο ήχος αν και σε κάθε boot μου ζητάει drivers για την PCI κάρτα και πατάω cancel.

Δεν δούλευε το scroll bar του touchpad και χρειάστηκε να εγκαταστήσω τους drivers της Synaptic (από το site της asus).

Βασικά προγράμματα που εγκατέστησα:

α) Firefox 3 (άμεσα disable το precaching)
β) Winamp 5.54 (custom installation) + playlist undo + ml ipod (θεωρώ το ml ipod καλύτερο από το native support του winamp για ipod το οποίο δε συμπεριλαμβάνω στο installation) + live messenger now playing plugin :-)
γ) damnsoft MoveMe για να μετακινείτε παράθυρα με τα πλήκτρα στην περίπτωση που είναι εκτός viewing περιοχής. Δε δουλεύει με το winamp γιατί χρησιμοποιεί διαφορετικό API οπότε η λύση για να σας χωρέσει στο παράθυρο είναι να του βάλετε το classic skin!
δ) Foxit Reader
ε) Windows Live Messenger
στ) Mplayer
ζ) 7zip
η) eeectl
θ) utorrent

Επί του πιεστηρίου:
Η σύνδεση του ipod με το Asus eee αρχικά έδειχνε ? στη θέση των ελληνικών χαρακτήρων. Αφού έβαλα default τα ελληνικά σε non unicode programs (regional settings) έδειξε τα ελληνικά παντού εκτός από τα albums titles στα οποία καταχώρησε τα ερωτηματικά και μου τα χάλασε :-(. Έκατσα και τα έφτιαξα ένα ένα από το κανονικό pc. Τώρα τα δείχνει σωστά και στα δύο.

Το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι το activation των XP, το οποίο θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά μέσω τηλεφώνου αφού το online σύστημα είναι μονίμως down! Μέχρι τι ώρα είναι διαθέσιμο το τηλεφωνικό σύστημα στην Ελλάδα; Δε γλιτώνω το πρωινό ξύπνημα για να τους πάρω τηλέφωνο, μου φαίνεται..

Update 1 (18-07):

Είχα προβλήματα με τους ελληνικούς υπότιτλους στο mplayer. Κατάφερα να βρω λύση ως εξής: βρήκα και κατέβασα το DejaVuSans.ttf και αντικατέστησα το υπάρχον subfont.ttf με αυτό (το μετονόμασα δηλαδή) και εν συνεχεία έκανα edit το config file και πρόσθεσα τις εξής γραμμές:

subcp='windows-1253'
subfont-encoding=unicode
unicode=yes
utf8=yes
subfont-text-scale=3

(via)

Επίσης, δε μου δούλευε η κάμερα και χρειάστηκε να την ενεργοποιήσω από το bios!
Posted by papajohn on 16-07-2008 at 10:21
Ένα τελευταίο που πρέπει να περάσεις είναι το littlefox theme για firefox! Είναι must στις 7 ιντσες!
Posted by Manolis Platakis on 16-07-2008 at 11:53
Θα το τσεκάρω Γιάννη! Ευχαριστώ για τη βοήθεια!
Posted by papajohn on 16-07-2008 at 12:01
Playlist undo στο winamp??!!!!
ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!
:-D :-D :-D
Posted by Manolis Platakis on 16-07-2008 at 12:16
Δίνει τρελό quality of life! Πριν λίγες μέρες το ανακάλυψα!
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)