iPod skipping songs και πώς να το αντιμετωπίσετε
Posted by Manolis Platakis on 05-09-2008 at 23:11
(in english: iPod skipping songs and how to deal with it)

Έχω στην κατοχή μου ένα μαύρο iPod classic 6G 80 GB εδώ και περίπου 8 μήνες.Συνήθως ακούω στο shuffle γιατί προσέχω πάρα πολύ τα τραγούδια που βάζω με αποτέλεσμα να μου αρέσουν σχεδόν όλα. Αν και δεν είναι όλα για όλες τις στιγμές, δε χρειάζεται να προσπεράσω πολλά τραγούδια για να ακούσω ένα που θέλω εκείνη τη στιγμή.

Άλλες φορές, πάλι, χρησιμοποιώ μια playlist που τοποθετώ τα πρόσφατα τραγούδια που πρόσθεσα στο ipod. Σπανιότερα, επιλέγω συγκεκριμένα τραγούδια ή/και καλλιτέχνες για να ακούσω. Έτσι, προχτές επέλεξα να ακούσω το δίσκο "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία" του Φοίβου Δεληβοριά.

Παρατήρησα προς μεγάλη μου έκπληξη και φρίκη πως το ipod έπαιζε μόνο δύο από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Τα υπόλοιπα, απλά, τα προσπερνούσε (skip). Αρχικά, νόμισα πως είναι corrupt database εξαιτίας του ότι δε χρησιμοποιώ το itunes αλλά το ml_ipod plugin για το winamp. Γύρισα λοιπόν σπίτι και έκανα όλες τις repair λειτουργίες του ml_ipod. Αναγκάστηκα έτσι να επιδιορθώσω και πολλά ID3 tags ως παράπλευρη συνέπεια. Το πρόβλημα όμως παρέμεινε.

Έκανα τα πάντα τα οποία περιγράφονται καλύτερα σε thread στο forum της apple (το οποίο αποτέλεσε και την καλύτερη πηγή διαλεύκανσης του μυστηρίου) ως εξής: "I've done a variety of things with the file, including renaming, deleting from the library, deleting from PC, restoring to pc, restoring to itunes, etc. I've reloaded the file on to the ipod in a different "orders" as well. If unchanged, the file/song still skips in the exact same spot in the song. I think it's unlikely that the song, through all of these methods, is being assigned to the exact same spot on the ipod."

Επίσης, έτρεξα τα diagnostics του ipod τα οποία όλα έδειξαν ότι είναι υγιέστατο και δεν πρόκειται για disk failure. Btw, στα diagnostics του I/O κολλάει διότι περιμένει για πάντα να ελέγξει την είσοδο firewire που είχαν τα παλιά ipods αλλά δεν έχουν τα καινούρια (μεγάλη προχειρότητα κύριοι της Apple)! Επιπλέον, έκανα format του ipod και restore εκ νέου αλλά και πάλι τζίφος! Τέλος, επανεγκατέστησα το itunes και έκανα SW update στο ipod αλλά για μια ακόμη φορά δίχως αποτέλεσμα.

Κατάφερα όμως να βρω λύση στο μυστήριο. Apparently, τα καινούρια ipods είναι τρομερά ευαίσθητα σε προβληματικά mp3 encodings και rips με αποτέλεσμα, με το που συναντούν την παραμικρή ανωμαλία στα τραγούδια, να τα προσπερνούν - έχω βρει τουλάχιστον ένα τραγούδι που το κόβει στη μέση. Αν λοιπόν το ipod σας πηδάει κάποια τραγούδια αυτό που έχετε να κάνετε είναι re-encode τα mp3 που έχετε στο PC σας (προσωπικά μετέτρεψα τα προβληματικά mp3 σε m4a μέσω του itunes). Κατόπιν, σβήστε τα παλιά από το ipod και το pc σας και περάστε τα καινούρια! Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι όλα μια χαρά! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω θεωρείται feature και όχι bug από τους ιθύνοντες της Apple! Ντροπή!

Το βασικό πρόβλημα που παραμένει είναι ο εντοπισμός των προβληματικών mp3 καθότι παίζουν στον υπολογιστή μέσω του ipod οπότε ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ότι ένα τραγούδι είναι προβληματικό είναι μέσω του ipod την ώρα που πάει να παίξει. Οπότε αν τύχει και το επιλέξεις manually ή το προσέξεις έχει καλώς, ειδάλλως μπορείς να το περιμένεις όλη σου τη ζωή στο shuffle και αυτό να μην παίξει ποτέ. Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω επ' αυτού παρακαλώ να το μοιραστεί με μένα και τους αναγνώστες του thoughts and dreams!
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)