Video Games Update - The Clockwork Man
Posted by Manolis Platakis on 18-04-2009 at 0:40
Ένα από τα πρώτα ποστ στο Thoughts and Dreams αφορούσε τους προβληματισμούς μου για την κατεύθυνση που ακολουθεί η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών. Η ρότα αυτή έκτοτε δεν άλλαξε και ως εκ τούτου παραμένω αποστασιοποιημένος από τα παιχνίδια και απλά νοσταλγώ τις παλιές εποχές.

Εν τούτοις παρουσιάστηκαν κάποιες λίγες φωτεινές εξαιρέσεις για παράδειγμα το Dreamfall: The Longest Journey του οποίου το sequel περιμένω με ανυπομονησία αλλά πολύ φοβάμαι ότι μέχρι να βγει θα περάσει καμιά πενταετία και θα έχουμε όλοι ξεχάσει τι συνέβη στο προηγούμενο (όπως συνέβη με το Dreamfall και το Longest Journey).


April Ryan και Zoe Castillo στο Dreamfall

Ένα ακόμη διαμάντι που απήλαυσα ήταν το The Legend of Zelda: Phantom Hourglass με δανεικό Nintendo DS. Η κίνηση του Link με την touch screen με είχε ξενίσει μέχρι να περάσουν τα πρώτα 15 λεπτά. Αποδείχτηκε εξαιρετικό. στο σύνολό του. Περιμένουμε το sequel σύντομα το οποίο αναμένεται εξίσου πρωτότυπο και συναρπαστικό. Να σημειώσω εδώ ότι ανέκαθεν ήμουν από αυτούς που προτιμούσαν τα handheld zelda. Βέβαια βρίσκεται στα TODO μου να παίξω το Zelda του Gamecube και αυτό του Wii.


Το εξώφυλλο του Phantom Hourglass cartridge για το DS

Σήμερα το πρωί τερμάτισα το The Clockwork Man. Έμαθα για την ύπαρξη του παιχνιδιού, πριν αυτό κυκλοφορήσει, από το Twitter. Με κέντρισε το trailer (βρίσκεται στο τέλος του post) καθώς και το γεγονός ότι η εταιρία υπεύθυνη για τη σχεδίαση και την παραγωγή του ήταν ελληνική. Έτσι το αγόρασα για 10 ευρώ (prerelease μισή τιμή) κυρίως για να ενισχύσω την προσπάθεια της νεοσύστατης εταιρίας και σε δεύτερο επίπεδο για να παίξω μετά από καιρό ένα adventure.

Ελέγχετε τη Miranda Calomy μια νεαρή μηχανικό στο 1889 και ο στόχος του παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσετε κάποια εργαλεία και εξαρτήματα απαραίτητα για τον τρελοεπιστήμονα παππού σας που πραγματοποιεί ένα μεγαλεπήβολο πείραμα στο New Coventry της Βικτοριανής Εποχής. Πολύτιμη βοήθεια σε αυτό το hidden object adventure game σας παρέχει το ρομποτάκι σας ο Sprocket.

Βρήκα το χρόνο περίπου 1 μήνα μετά την κυκλοφορία του να το παίξω και σας παραθέτω τα συν και τα πλην του.

Θετικά:
+ ωραίο setting
+ πολύ όμορφες ζωγραφιές
+ ενδιαφέροντες χαρακτήρες
+ έξυπνοι γρίφοι λογικής δυσκολίας
+ καλογραμμένοι και εξαιρετικά ερμηνευμένοι διάλογοι

Αρνητικά:
- Πολύ μικρό σε διάρκεια (4-5 ώρες). Υποτίθεται ότι είναι replayable με αλλαγές στις σκηνές και στα αντικείμενα προς αναζήτηση αλλά προσωπικά δε βρήκα την όρεξη να το ξαναπαίξω.
- Τα hidden objects κουράζουν σε κάποια σημεία του παιχνιδιού. Αυτό είναι βέβαια το είδος του adventure αλλά το γιατί αναζητάς κάποια αντικείμενα σε κάποια σημεία είναι τελείως αδικαιολόγητο ή έχει προκύψει από αλλεπάλληλες σεναριακές ευκολίες.
- Πολύ μικρό τμήμα του παιχνιδιού ήταν παραδοσιακό adventure με γρίφους και αντικείμενα που παίρνεις και κρατάς για να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιχνίδι απογειωνόταν οπότε πιστεύω ότι έχουν τη δυναμική στην εταιρία να βγάλουν ένα μεστό παραδοσιακό point and click adventure.
- Το τέλος ήταν κάπως ακατανόητο και παράλογο.

Overall, ήταν αρκετά καλό και άξιζε τα χρήματα (η κανονική τιμή είναι τα διπλά λεφτά btw). Σας αφήνω με το trailer και σας εύχομαι καλή ανάσταση.


Posted by Solidus on 18-04-2009 at 1:01
Γενικά οι βιομηχανίες των video games πλέον επικεντρώνονται κατά κόρον στα γραφικά και όχι στην ουσία. Εγώ πάλι είμαι της άποψης ότι όσο χειρότερα γραφικά έχει ένα παιχνίδι τόσο καλύτερη υπόθεση έχει. Η αγαπημένη μου σειρά παιχνιδιών είναι τα sonic του sega mega drive και ποτέ δε θα ξεχάσω τα ξενύχτια που έκανα στο δημοτικό για να τερματίσω το resident evil 2
Posted by Manolis Platakis on 18-04-2009 at 1:04
Η παράδοξη αυτή αντίστροφη σχέση φαίνεται να είναι πλέον πραγματικότητα. Παιχνιδάρες πάντως και τα Sonic και τα Resident Evil. :)
Posted by olrandir on 18-04-2009 at 1:42
Εγώ πάλι έπαιξα το The Longest Journey αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, κι ενώ ήμουν κάπου στα μισά έμαθα ότι θα βγει το Dreamfall σύντομα, οπότε ξαφνικά απέκτησα deadline για να το τερματίσω!

Πάντως θα συμφωνήσω για την κατεύθυνση της βιομηχανίας παιχνιδιών: οι εξαιρέσεις τύπου Bioshock είναι ενθαρρυντικές, αλλά παραμένουν εξαιρέσεις. Ελάχιστα είναι τα παιχνίδια πλέον που εξάπτουν λίγο παραπάνω το μυαλό από τα συνηθισμένα fragfests.

Ακόμη μια εξαίρεση που θα πρέπει να έχεις υπ'όψιν σου πάντως (αν δεν το έχεις ήδη δηλαδή), είναι το Vampyre Story. Φτιαγμένο από παλιούς της LucasArts, ακολουθεί το κλασσικό LucasArts adventure game πρότυπο, σε στυλ Monkey Island κλπ, με καρτουνίστικα γραφικά, διασκεδαστικούς γρίφους, εξαιρετικό voice acting κι άλλα hallmarks των παλιών καλών adventure games.

To Clockwork Man πάντως είναι η ενσάρκωση ακριβώς αυτών των adventure παιχνιδιών που δεν μου αρέσουν: δεν βρίσκω κάτι το διασκεδαστικό στο να ψάχνω την οθόνη με το ποντίκι μου μέχρι να πέσω πάνω σε clickable area :p
To each his own I suppose though! :)
Posted by Manolis Platakis on 18-04-2009 at 2:37
Ακουστά μόνο το Vampyre Story. Ίσως το χτυπήσω, φαίνεται ωραίο και το "από παλιούς της LucasArts" μοιάζει εγγύηση.

Το Clockwork Man το είχε αυτό σε μεγάλο βαθμό πράγματι οπότε μάλλον το προσπερνάς.

Τέλος, με BioShock δεν ασχολήθηκα ποτέ.
Posted by Duncan on 18-04-2009 at 23:31
Ένα έχω να πω: Το "The Longest Journey" είναι ένα από τα καλύτερα Adventures (και όχι μόνο που) έχω παίξει ποτέ... Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι το Dreamfall ήταν πολύ 3D για τα γούστα μου και έτσι δεν του έδωσα και πολύ μεγάλη σημασία. (Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον)

Όσο για το Clockwork Man, μου θυμίζει τα παιχνίδια της σειράς "Hidden Expedition" (http://www.hiddenexpedition.com/) αλλά σε πιο εξελιγμένη μορφή.

Πάντως, για κάποιον που ενδιαφέρεται για σχετικά πιο καινούριο Adventure έχω να προτείνω το Still Life (2005) που είναι ίσως το πιο καλογραμμένο και το πιο ευχάριστο Adventure νέας γενιάς που έχω παίξει. Μάλιστα, λένε ότι το sequel θα βγει κάπου μέσα στην Άνοιξη... Περιμένω με ανυπομονησία!
Posted by Manolis Platakis on 18-04-2009 at 23:42
Το σημειώνω και το Still Life μαζί με το Vampyre Story.

Αξίζει και το Dreamfall πάντως Κώστα, δώσ' του μια ευκαιρία.

Πολύς κόσμος είχε πει και για το Syberia το οποίο το ξεκίνησα 2-3 φορές αλλά ποτέ δεν με κράτησε.

Το "The Longest Journey" ήταν όντως μαγικό. Μήπως να πιάσω αυτό τελικά για 3η φορά; :P

Άντε Καό Πάκα! :)
Posted by Duncan on 19-04-2009 at 3:08
Και το Syberia πολύ καλό. Σε καμία περίπτωση όμως δε συγκρίνεται...

Όσο για το Dreamfall τι να πω? Ίσως να το παρεξήγησα όπως είχα κάνει και με το "The Office" (Που btw είναι μία από τις πιο ιδιοφυείς comedies που έχει γραφτεί ποτέ...). Θα του δώσω λοιπόν μια δεύτερη ευκαιρία :-)

Thanks!

PS1.: To όνομα μου είναι πλέον Αλέξανδρος ;-)

PS2.: Αυτη η captcha σου μου βγάζει τη ψυχή κάθε φορά...
:-(
Posted by Manolis Platakis on 19-04-2009 at 3:13
Αλέξανδρος; Έκανα κάποια γκάφα ή διάλεξες το 2ο όνομά σου για κύριο;

Σόρρυ για την CAPTCHA. Ανάθεμα τα bots.
Posted by Duncan on 19-04-2009 at 9:15
Καμία απολύτως γκάφα!

Απλώς κατάργησα το παλιό μου όνομα...

Φυσικά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το συνηθίσει ο κόσμος, γι' αυτό και το υπενθυμίζω με κάθε ευκαιρία. :-)
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)