Η Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών
Διατάξαμε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών με βάση σημαντικές χρονολογίες-σταθμούς στις οποίες έγιναν ανακαλύψεις και γεγονότα που επηρέασαν σημαντικά την μετέπειτα εξέλιξή της. Πριν τον 19ο μ.Χ. αιώνα δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και ο ηλεκτρομαγνητισμός, που είναι θεμελιώδη για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Ο Όμηρος μιλάει για σήματα φωτιάς και σήματα καπνού στην Ιλιάδα.
Ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι Αγγελιοφόροι πεζοί ή με άλογα ήταν κοινό φαινόμενο στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Είχαν χτιστεί ακόμα και σταθμοί ανεφοδιασμού για αγγελιοφόρους. Μερικές φορές σήματα φωτιάς χρησιμοποιούνταν για την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των σταθμών, αντί ανθρώπων.
Η Πρώτη καταγεγραμμένη χρήση καθρεπτών για αποστολή μηνυμάτων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο.
Οι Ρωμαίοι εγκαθιδρύουν ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Εφευρέθηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή (camera obscura).
Η άφιξη της Ισπανικής Αρμάδας ανακοινώθηκε με σήματα φωτιάς.
Ο Άγγλος Henry Mill πατένταρε πρώτος την γραφομηχανή.
Οι αδελφοί Chappe παίρνουν άδεια από την Γαλλία για να στήσουν ένα σύστημα αποστολής μηνυμάτων με κινητούς βραχίονες πάνω σε ένα στύλο, έτσι ώστε να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο, με την θέση των βραχιόνων να αναπαριστά γράμματα του αλφαβήτου.
Οι αδελφοί Chappe εγκαθιστούν το πρώτο εμπορικό σύστημα σημαφόρων μεταξύ δυο τοποθεσιών κοντά στο Παρίσι. Ο Ναπολέων το λάτρεψε και σύντομα κατασκευάστηκαν συστήματα σημαφόρων που κάλυπταν τις κυρίες πόλεις της Γαλλίας. Σύντομα το σύστημα υιοθετήθηκε από την Ιταλία, την Γερμανία και την Ρωσία με χιλιάδες άτομα να επανδρώνουν τους σταθμούς. Το σύστημα μπορούσε να μεταδώσει περίπου 125 χαρακτήρες το λεπτό. Code books χρησιμοποιούνταν για την αναπαράσταση ολόκληρων προτάσεων με λίγες κινήσεις. Οι σημαφόροι δεν ήταν τόσο επιτυχείς στην Αγγλία λόγω της αιθαλομίχλης από την Βιομηχανική Επανάσταση. Υπήρχαν συστήματα σημαφόρων και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τελευταίο σύστημα εν λειτουργία ήταν στην Αλγερία και σταμάτησε να λειτουργεί το 1860.
O Charles Wheatstone αναπαράγει ήχο σε ένα πρωτόγονο μουσικό κουτί. Το πρώτο μικρόφωνο γεννιέται.
O Αμερικάνος επιστήμονας και καθηγητής Joseph Henry μετάδωσε το πρώτο ηλεκτρικό σήμα δείχνοντας πως ο ηλεκτρομαγνητισμός μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από την δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος και την ανύψωση φορτίων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία.
Οι Cooke και Wheatstone παίρνουν ευρεσιτεχνία τον τηλέγραφο. Ο Morse κάνει δημόσια επίδειξη του τηλέγραφού του.
Το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός δικτύου σημαφόρων που θα εκτεινόταν από την Νέα Υόρκη μέχρι την Νέα Ορλεάνη. Ο Samuel Morse ήταν αντίθετος με την χρηματοδότηση επειδή δούλευε ήδη πάνω στην κατασκευή του ηλεκτρικού του τηλέγραφου.
Επινοήθηκε το FAX από τον Σκωτσέζο φυσικό Alexander Bain.
O Morse επιδεικνύει τον ηλεκτρικό τηλέγραφο στέλνοντας ένα μήνυμα από της αίθουσες του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Βαλτιμόρη. Το μήνυμα έλεγε: “What hath God wrought?”. Μια νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες γεννιέται.
Η πρώτη γραμμή τηλεγράφου μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαλτιμόρης είναι γεγονός.
Γεννιέται ο Alexader Graham Bell στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.
Υπάρχουν 51 εταιρίες τηλεγράφων σε λειτουργία.
Ιδρύεται η Western Union.
Ο Edwin T. Holmes από την Βοστόνη, ξεκινά να πουλά ηλεκτρικούς συναγερμούς. Η εφεύρεση του θα χρησιμοποιηθεί αργότερα από τον Graham Bell στην κατασκευή του τηλεφώνου.
Εγκαθίστανται το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο τηλεγράφου, αλλά καταστρέφεται επειδή η τάση ήταν πολύ υψηλή μετά από 29 ημέρες.
Ο Philip Reis κατασκευάζει ένα τηλέφωνο.
Οι δύο ακτές των ΗΠΑ ενώνονται πλέον μέσω τηλεγράφου. Υπάρχουν 2250 γραφεία τηλεγράφου σε όλη την χώρα
O James Clerk Maxwell προβλέπει μαθηματικά την μετάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μέσω του χώρου.
Το (δεύτερο) υπερατλαντικό καλώδιο τηλεγράφου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής εγκαθίστανται με επιτυχία. Πριν την εγκατάσταση η επικοινωνία έπαιρνε 11 ημέρες. Στις 27 Ιουλίου έγινε η
πρώτη επιτυχής επικοινωνία.
Ο Thomas Edison επινοεί την πολυπλεξία στην τηλεγραφία.
Η Western Union αγοράζει την εταιρία κατασκευής εξοπλισμού τηλεγράφων Gray and Barton και την μετονομάζει σε Western Electric.
O Alexander Graham Bell ανακαλύπτει την αρχή λειτουργίας του τηλεφώνου.
Το πρώτο τηλέφωνο (gallows type) δοκιμάζεται από τον Bell και τον Tomas Watson σε μια σοφίτα της Court Street 109 στην Βοστόνη. Μπορούσε να μεταδώσει αναγνωρίσιμη ομιλία αλλά όχι κατανοητή.
Η πρώτη πατέντα τηλεφώνου (US Patent No. 174,465) δίνεται στον Graham Bell στις 7 Μαρτίου. O Elisha Gray είχε κάνει αίτηση για την δική του πατέντα πρωτότυπου τηλεφώνου λίγες ώρες μετά τον Bell. Υπάρχει μια διαμάχη κατά πόσον ο Bell ή ο Gray εφηύρε το τηλέφωνο. Στις 10 Μαρτίου, ο Bell λέει την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση που μεταδίδεται μέσω τηλεφώνου που χρησιμοποιεί πομπό μεταβλητής αντίστασης. Η πρόταση είναι: "Mr. Watson, come here. I want you!”.
Τοποθετείται η πρώτη μόνιμη εξωτερική γραμμή τηλεφώνου. Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση τηλεφωνικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε Τηλεφωνική Εταιρία Bell με τον Bell ως «ηλεκτρολόγο» και τον Tomas Watson ως «διευθύνοντα».
Το πρώτο εμπορικό τηλεφωνικό κέντρο στον κόσμο άνοιξε την 28η Ιανουαρίου στο New Haven του Connecticut.
Ιδρύθηκε η National Bell Telephone Company. Σκοπός της ήταν ο συνδυασμός των New England Telephone Company και της Bell Telephone Company σε μια εθνική εταιρία για την επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης τηλεφωνικών γραμμών μεταξύ των πόλεων της χώρας.
Άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι τηλεφωνικοί αριθμοί ως βοήθεια για τους χειριστές των τηλεφωνικών κέντρων. Βέβαια αν και είχαν γίνει προσπάθειες η κλήση τηλεφωνικών αριθμών δεν είχε ακόμα επιτευχθεί.
Ιδρύθηκε η American Bell Telephone Company απορροφώντας την National Bell Telephone Company και άλλες εταιρίες. 30000 τηλέφωνα σε χρήση. Ο Bell μίλησε πάνω από μία 200 μέτρων ακτίνα φωτός χρησιμοποιώντας το νέα του πατέντα το Φωτόφωνο. Εμφανίζονται τα πρώτα δημόσια τηλέφωνα (pay stations) στις οδούς τις Νέας Υόρκης.
Ο Paul Nipkow αποκτά μια πατέντα στην Γερμανία για τον Nipkow Disk που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στην Μηχανική Τηλεόραση. Αποτελούνταν από ένα κύτταρο σεληνίου και ένα δίσκο που σαρωνόταν μηχανικά.
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική κλήση μεγάλης απόστασης από την Βοστόνη στην Νέα Υόρκη.
Η American Bell Telephone Company δημιούργησε μια νέα θυγατρική την American Telephone & Telegraph (AT&T).
Ο Herman Hollerith παίρνει το συμβόλαιο για την επεξεργασία των στοιχείων απογραφής του 1900 με την χρήση τρυπητών καρτών. Η εταιρία του θα μετονομαστεί το 1924 σε IBM.
Ο Almon Strowger, νεκροθάφτης στο St. Louis, αναστατώθηκε όταν έμαθε πως η γυναίκα ενός αντιπάλου του, που δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο, προωθούσε τις κλήσεις που προοριζόταν για αυτόν στον άνδρα της. Έτσι, ανέπτυξε ένα σύστημα ηλεκτρομηχανικής μεταγωγής τηλεφωνικής γραμμής για να μην χρειάζεται χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο. Το σύστημα αυτό ονομάζεται βηματοπορικός διακόπτης. Δημιούργησε μια εταιρία στο Σικάγο, την Automatic Electric, που κατασκεύαζε βηματοπορικούς διακόπτες. Η εταιρία αυτή απορροφήθηκε αργότερα από την GTE.
Μια πρώιμη μορφή ραδιοφωνικής μετάδοσης ξεκίνησε στην Βουδαπέστη πάνω από 220 μίλια τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρετώντας 6000 συνδρομητές. Η μετάδοση περιελάμβανε τραγούδια, νέα, εκπτωτικές τιμές, απαγγελία ποίησης και διαλέξεις.
Ο Guglielmo Marconi εφηύρε τον ασύρματο.
Ο Marconi λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον Ασύρματο Τηλέγραφο.
Τα πρώτα τηλέφωνα μηχανικής μεταγωγής με δίσκο επιλογής που μοιάζουν με τα σημερινά τοποθετούνται από την Automatic Electric στο δημαρχείο του Milwaukee στο Wisconsin. Οι προηγούμενες εκδόσεις χρησιμοποιούσαν πλήκτρα.
Ο Marconi στέλνει το γράμμα “S” πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, από την Αγγλία στο Newfoundland. Το πρώτο ασύρματο μήνυμα στέλνεται ένα χρόνο αργότερα.
Η AT&T ξεκινά την κατασκευή ενός τηλεφωνικού κέντρου μηχανικής μεταγωγής γραμμής που να υποστηρίζει 10000 γραμμές με βάση το βηματοπορικό διακόπτη.
Τα πρώτα τηλέφωνα με κερματοδέκτη εμφανίζονται στην Νέα Υόρκη. Η χρέωση για μία τοπική κλήση ήταν 10 λεπτά.
Εφευρίσκεται ο πρώτος αυτόματος τηλεφωνητής.
Ο Lee De Forest κατασκευάζει την πρώτη λυχνία κενού.
Οι ΗΠΑ ξεκινούν την ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών.
Οι πρώτες υπερατλαντικές εμπορικές ασύρματες υπηρεσίες εγκαθιδρύονται από τον Marconi με σταθμούς στο Clifden της Ιρλανδίας και το Glace Bay της Nova Scotia.
Ο Marconi μοιράζεται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Karl Ferdinand Braun για την δουλεία τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.
Πωλούνται τα πρώτα εμπορικά ραδιόφωνα από την Radio Telephone Company του Lee De Forest.
Ο Βηματοπορικός Διακόπτης υιοθετείται στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Ανάπτυξη ενός αποστολέα παλμών βασικού τύπου και της Simplex κλήσης σε τηλεφωνικές γραμμές μεγάλης απόστασης.
Η πρώτη διηπειρωτική τηλεφωνική κλήση.
Ενισχυτές λυχνιών κενού χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στα ακτή-με-ακτή τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα. Στα εγκαίνια της υπηρεσίας ο Bell, στην Νέα Υόρκη, επανέλαβε την φράση “Mr. Watson, come here, I want you”, στον Watson που βρισκόταν στο San Francisco, για να λάβει την απάντηση: “If you want me, it will take me almost a week to get there”.
Εφευρέθηκε το ηλεκτρικό μεγάφωνο.
Εφευρέθηκε το ραδιόφωνο μικροκυμάτων.
Επιτυγχάνεται η εγγραφή ηλεκτρικού ήχου.
Κατασκευή του πρώτου ταλαντωτή από χαλαζία.
Η πρώτη ηλεκτρονική αποστολή εικόνας από την Western Union.
Διαλέξεις από πλοίο-σε-ακτή ενσύρματα και ασύρματα μεταξύ των τηλεφώνων της Bell σε σπίτια αλλά και γραφεία και του S.S. America που βρίσκεται 400 μίλια από την ακτή στο Ατλαντικό.
Ο Alexander Graham Bell πεθαίνει στις 2 Αυγούστου. Στις 4 Αυγούστου κατά την διάρκεια της κηδείας γίνεται διακοπή των τηλεφωνικών υπηρεσιών για ένα λεπτό προς τιμήν του.
Ιδρύεται η British Broadcasting Corporation (BBC).
Μια εικόνα σπασμένη σε κουκίδες στέλνεται ενσύρματα.
Εικόνες μεταδίδονται πάνω από τις τηλεφωνικές γραμμές.
Ιδρύονται τα Bell Telephone Laboratories. 12 εκατομμύρια τηλέφωνα σε λειτουργία από τα οποία 1,5 εκατομμύρια μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις.
Ο Baird στην Σκωτία και ο Jenkins στις ΗΠΑ επιδεικνύει μια τηλεόραση που χρησιμοποιεί λαμπτήρες νέον και δίσκους Nipkow.
Ο P.M. Rainey της Western Electric παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το PCM (παλμοκωδική διαμόρφωση).
Ο Philo Farnsworth επιδεικνύει την πρώτη τηλεόραση για να κερδίσει επενδυτές μεταδίδοντας την εικόνα του δολαρίου. Ο Farnsworth αποκτά υποστήριξη και κάνει αίτηση για ευρεσιτεχνία την οποία όμως δεν κέρδισε ποτέ λόγω των συνεχιζόμενων μαχών με την RCA.
H IBM υιοθετεί την 80στηλη τρυπητή κάρτα.
Οι επιβάτες πλοίων μπορούν να τηλεφωνούν στην ακτή.
Καταγραφή ήχου σε μαγνητική ταινία.
Το πρώτο τηλέφωνο τοποθετείται στο γραφείο του Προέδρου Hoover. Μέχρι τότε ο πρόεδρος συνομιλούσε από ένα θάλαμο έξω από το εκτελεστικό του γραφείο.
Η πρώτη επίδειξη της έγχρωμης τηλεόρασης γίνεται στις 27 Ιουνίου από τα Bell Laboratories στην Νέα Υόρκη
H AT&T ξεκινά δοκιμές για το εικονοτηλέφωνο.
Ενώ προσπαθούσε να εντοπίσει μια πηγή παρεμβολών στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Karl Guthe Jansky των Bell Telephone Laboratories ανακαλύπτει ότι οι αστέρες εκπέμπουν ραδιοκύματα.
Edwin Armstrong επιδεικνύει την διαμόρφωση συχνότητας (FM) στον Sharnoff αλλά το πραγματικό μέλλον βρίσκεται μετά 20 χρόνια.
Ο φωνόγραφος μπορεί να ηχογραφεί στερεοφωνικά.
Ο Joseph Begun κατασκευάζει την πρώτη συσκευή καταγραφής ήχου σε μαγνητική ταινία για ραδιοφωνική μετάδοση.
Γίνεται η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που κάνει το γύρο του κόσμου.
Ο Alan Turing περιγράφει έναν υπολογιστή γενικής χρήσης στο έργο του On Computable Numbers.
Επινοείται το ομοαξονικό καλώδιο.
Ο Stibitz των Bell Labs κατασκευάζει την ηλεκτρική αριθμομηχανή.
Το PCM δείχνει το δρόμο της ψηφιακής μετάδοσης
Ο Carlson κατασκευάζει το φωτοτυπικό.
Η δύναμη του ραδιοφώνου επιδεικνύεται από τον Orsοn Welles με την μετάδοση του «Πολέμου των Κόσμων». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την τηλεφωνική κίνηση να κορυφωθεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις και τις γραμμές μεγάλης απόστασης.
Εισάγονται τηλεφωνικά συστήματα μεγάλου εύρους ζώνης που επιτρέπουν ταυτόχρονες κλήσεις πάνω σε μόνο ένα ζεύγος καλωδίων.
Οι Atanasoff και Berry κατασκευάζουν τον πρώτο ηλεκτρονικό ψηφιακό υπολογιστή. Ο υπολογιστής αυτός είχε το μειονέκτημα ότι δεν ήταν προγραμματιζόμενος.
Ο Arthur C. Clarke οραματίζεται γεωστατικούς επικοινωνιακούς δορυφόρους.
Κατασκευάζεται ο ENIAC.
Κατασκευάζεται το transistor που επιτρέπει την σμίκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών.
Επινοούνται οι πρώτοι δίσκοι μακράς διάρκειας (LP). Είναι από βινύλιο και περιστρέφονται στις 33 στροφές/λεπτό.
H Δικτυακή τηλεόραση ξεκινά να εκπέμπει στις ΗΠΑ.
Κατασκευάζονται και δίσκοι των 45 στροφών.
O όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ φτάνει τα 180 εκατομμύρια την μέρα. Το 75 % των γραμμών είναι party lines. Υπάρχουν 72 τηλεοπτικοί σταθμοί σε 42 πόλεις κατά μήκος της χώρας κάνοντας την τηλεόραση προσιτή στο μισό πληθυσμό.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πωλούνται στο εμπόριο.
Η Ε.Σ.Σ.Δ. εκτοξεύει τον δορυφόρο Sputnik.
Tα ραδιόφωνα ξεπερνούν σε πλήθος τις εφημερίδες που τυπώνονται καθημερινά.
Ξεκινούν έγχρωμες μεταδόσεις τηλεόρασης.
Ο Gene Amdahl ανέπτυξε το πρώτο λειτουργικό σύστημα για τον IBM 704.
H Sony παρουσιάζει το πρώτο ραδιόφωνο που βασίζεται σε τρανζίστορ και πουλιέται αντί 49.95 δολαρίων.
H Raytheon αντικαθιστά τις λυχνίες στα βοηθήματά ακοής της με transistor.
Πρώτες ενσύρματες υπερατλαντικές κλήσεις.
Μετάδοση δεδομένων πάνω από τις τηλεφωνικές γραμμές.
Η εφεύρεση του microchip.
Ο ΕCHO I εκτοξεύεται στις 12 Αυγούστου. Θα παρέχει την πρώτη δορυφορική τηλεόραση από το 1962.
Γίνεται η εφεύρεση του Laser.
H IBM προτείνει την τηλεπεξεργασία. Δεδομένα που μπορούν να διαδοθούν μέσω τηλεφώνου σε ένα άλλο υπολογιστή.
Τα Bell Labs κάνουν πειράματα για επικοινωνία μέσω κυμάτων φωτός.
Η ΙΒΜ παρουσιάζει την γραφομηχανή τύπου «μπάλα του γκολφ».
Αναπτύσσεται ένας υπολογιστής που να υποστηρίζει χρονοπρογραμματισμό.
Κατασκευάζεται ο μίνι-υπολογιστής.
Εικόνες και τηλεφωνικές κλήσεις μεταδίδονται μέσω δορυφόρου.
Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι τοποθετούνται σε γεωστατική τροχιά.
Σχηματίζεται ο διεθνής δορυφορικός οργανισμός Intelsat.
To διαστημόπλοιο Mariner 4 πέρασε περίπου 10000 km από την επιφάνεια του Άρη. Έστειλε μέσω ραδιοκυμάτων 21 φωτογραφίες και πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Άρη.
Ο επιστήμονας Charles Kao από τις ΗΠΑ πρώτος χρησιμοποίησε την οπτική ίνα για την μεταφορά τηλεφωνικών κλήσεων.
Εμφανίζονται τα ασύρματα τηλέφωνα. Περίπου 200 εκατομμύρια τηλέφωνα στον κόσμο μισά από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Η Intelsat ολοκληρώνει την πλήρη απεικόνιση της γης από δορυφόρους.
Φωτοτηλεγραφία. Η γερμανική εταιρία Grundig παρουσίασε μια διαδικασία μεταφοράς εικόνων με μικρό εύρος ζώνης, επιτρέποντας την μεταφορά εικόνων τηλεόρασης μέσω τηλεφώνου. Μέσα σε 1 λεπτό μια φωτογραφική εγγραφή θα μπορούσε να τυπωθεί.
Εγκαθίστανται το ARPANET για να συνδέσει 4 πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια είναι το Stanford Research Institute, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Los Angeles, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στην Santa Barbara και το Πανεπιστήμιο του Utah. Σύντομα προστέθηκαν μέθοδοι για την μεταφορά αρχείων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). To δίκτυο μπορούσε να μένει ενεργό έστω και αν κάποιος κόμβος του έβγαινε εκτός λειτουργίας, με την μέθοδο της δυναμικής αναδρομολόγησης. Το Internet έχει γεννηθεί.
Εισάγεται η πολυπλεξία με διαίρεση χρόνου (TDM) και η απευθείας κλήση.
Κατασκευάζονται οι πρώτες δισκέτες (floppy disks).
Η Intel κατασκευάζει τον πρώτο μικροεπεξεργαστή. Ένας υπολογιστής πάνω σε ένα μόνο chip.
Ο Wang 1200 είναι ο πρώτος επεξεργαστής κειμένου τύπου word.
Η Rank Xerox βγάζει στην αγορά το πρώτο τηλεομοιότυπο (FAX).
O Michael Hart ξεκινά το project Guttenberg που έχει σαν σκοπό την ελεύθερη ηλεκτρονική διάθεση εργασιών που δεν υπόκεινται σε νόμους πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων.
Εφεύρεση της ψηφιακής τηλεόρασης.
Οι πρώτες διεθνείς συνδέσεις στο ARPANET είναι γεγονός.
Ο Ray Tomlinson τροποποιεί το πρόγραμμα e-mail του ARPANET και προσθέτει το γνωστό σε όλους ‘@’.
Το διδακτορικό του Bob Metcalfe στο Harvard σκιαγραφεί την ιδέα του Ethernet η οποία εφαρμόζεται πειραματικά στους υπολογιστές Alto της Xerox PARC. To πρώτο Ethernet δίκτυο ονομάζεται Alto Aloha System.
O Bob Kahn ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα στο ARPANET σχετικά με το Διαδίκτυο.
Ο Vinton Cerf σχεδιάζει την αρχιτεκτονική των Πυλών Δικτύου στο πίσω μέρος ενός φάκελου στο lobby ενός ξενοδοχείου στο San Francisco το Μάρτιο.
Οι Kahn και Cerf παρουσιάζουν τις βασικές ιδέες του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Οι Kahn και Cerf δημοσιοποιούν το σχέδιο ενός Προγράμματος Ελέγχου Μετάδοσης (TCP).
Το BBC μεταδίδει Teletext (τηλεκείμενο) στις τηλεοράσεις.
Η Hewlett-Packard παρουσιάζει την πρώτη προγραμματιζόμενη αριθμομηχανή τσέπης. Την HP-65.
To πρώτο κιτ μικροϋπολογιστή χτυπά την οικιακή αγορά.
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τους εκτυπωτές laser.
H Βασίλισσα Ελισάβετ η 2η στέλνει ένα e-mail από το Royal Signals and Radar Establishment του Malvern.
Εφευρέθηκε ο οικιακός υπολογιστής Apple I.
Το πρωτόκολλο TCP διαχωρίζεται στα πρωτόκολλα TCP και IP.
H Sony αναπτύσσει ένα μικρό ραδιοκασετόφωνο.
Ιδρύεται η Inmarsat (Εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών).
H Ιαπωνική εταιρεία Matsushita (Panasonic) παίρνει μια ευρεσιτεχνία για μια οθόνη τηλεόρασης φτιαγμένη από υγρούς κρυστάλλους.
Η CompuServe πηγαίνει on-line.
O αριθμός τηλεφωνικών γραμμών στις ΗΠΑ είναι 175.2 εκατομμύρια.
Το πρώτο κυψελωτό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ξεκινά στην Ιαπωνία.
Η χωρητικότητα των microchip αυξάνεται στα 6400 bits και χρησιμοποιούνται σαν μνήμη στους υπολογιστές (RAM & ROM).
Εμφανίζονται οι πρώτοι υπολογιστές τσέπης.
Βρετανοί μηχανικοί κατασκευάζουν τον πρώτο οικιακό υπολογιστή τον Sinclair ZX 80 και τον προωθούν στην αγορά.
Γίνεται ο φορμαλισμός των μεταδόσεων μεγάλου εύρους της τάξης MHz.
Στις 27 Οκτωβρίου το ARPANET παγώνει εξαιτίας ενός μηνύματος-ιού που μεταδόθηκε τυχαία.
Κατασκευάστηκε το IBM PC.
Αναπτύχθηκε τo MS-DOS από την Microsoft και πωλήθηκε από την IBM.
Ο πρώτος φορητός υπολογιστής.
Κατασκευάστηκε το πρώτο ποντίκι.
Μετάδοση πολυκάναλου ήχου
Εμφανίστηκαν οι πρώτοι compact disks και οι μηχανές αναπαραγωγής τους.
Η υπηρεσία Minitel εφαρμόζεται στην Γαλλία από τον Γαλλικό Εθνικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο κυρίως για porno.
Εγκαθιδρύεται το πρωτόκολλο TCP/IP.
To τηλεομοιότυπο εισάγεται στην Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Σουηδία το οποίο μεταδίδει κείμενο με ταχύτητα 1200 bit/s
H AT&T αναγκάζεται να διαλυθεί.
Στην Ιαπωνία γίνονται δοκιμές της τεχνολογίας ISDN.
Οι ΗΠΑ αποκτούν των πρώτο συνδρομητή κυψελωτής τηλεφωνίας.
To ΙΒΜ PC AT
O 32bit μικροεπεξεργαστής
Το 1 MB chip μνήμης
Η εισαγωγή του DNS (Internet Domain Name System).
Διαχειριζόμενα newsgroup εισάγονται στο USENET.
Τα κυψελωτά τηλέφωνα στα αυτοκίνητα γνωρίζουν μεγάλη εξάπλωση.
Τα CD-ROM ενσωματώνονται στους υπολογιστές.
Εγκαθιδρύεται το NSFNET για να συνδέσει 5 υπερυπολογιστές. Θα γίνει αργότερα δίκτυο κορμού του Διαδικτύου.
Η Γη χαρτογραφείται πλήρως από το διάστημα.
Υιοθετείται η ψηφιακή μαγνητοταινία (DAT).
Οι ΗΠΑ αποκτούν τον εκατομμυριοστό τους συνδρομητή κυψελωτής τηλεφωνίας.
Αρχίζουν δοκιμές της τεχνολογίας ISDN και στις ΗΠΑ.
Ολοκληρώνεται το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο οπτικών ινών.
Εμφανίζεται το πρώτο σκουλήκι υπολογιστή με την ονομασία Morris Worm.
Το NSFNET αναβαθμίζεται σε Τ1 (1.544 Mbps)
Εγκαθιδρύεται η Internet Assigned Numbers Authority (IANA).
Αναπτύσσεται το IRC (Internet Relay Chat) από τον Jarkko Oikarinen.
Ο αριθμός των hosts ξεπερνά τις 10000.
Το Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών (ΠΠΠ/WWW) επινοείται από τον Tim Berners-Lee.
Χώρες που είναι συνδεδεμένες στο NSFNET: Αυστραλία (AU), Γερμανία (DE), Ισραήλ (IL), Ιταλία (IT), Ιαπωνία (JP), Μεξικό (MX), Ολλανδία (NL), Νέα Ζηλανδία (ΝΖ), Πουέρτο Ρίκο(PR), Ηνωμένο Βασίλειο (UK).
Η εκπομπή ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης ξενικά στην Γερμανία.
Παρουσιάζεται η Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας.
Το διαστημόπλοιο Voyager II στέλνει σήματα 4.4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα.
To πρώτο ISDN τηλεπικοινωνιακό σύστημα εγκαθίστανται στο Rotterdam σαν επέκταση του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου, σχεδιασμένο να μεταφέρει ψηφιοποιημένες κλήσεις ή δεδομένα.
H Creative Labs παρουσιάζει την κάρτα ήχου SoundBlaster Pro.
Gopher είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
H Telecom New Zealand είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που γίνεται τελείως ιδιωτικός.
Ιδρύεται η Electronic Frontier Foundation από τον Mitch Kapor.
H “The World” γίνεται ο πρώτος εμπορικός πάροχος πρόσβασης στο Internet μέσω dial-up.
H πρώτη τηλεχειριζόμενη συσκευή που συνδέθηκε στο Internet είναι η Internet Toaster του John Romkey.
To πρόγραμμα επαλήθευσης αυθεντικότητας PGP (Pretty Good Privacy) μοιράζεται ως freeware από τον Philip Zimmermann.
Το NSFNET αναβαθμίζεται σε T3 (44.736Mbps). H κίνηση ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο bytes το μνήμα.
Υιοθετείται το TWAIN, μια στάνταρ διεπαφή για σαρωτές από την κοινοπραξία των Aldus, Caere, Eastman, Kodak, Hewlett Packard και Logitech.
Ο εκατομμυριοστός host έχει συνδεθεί στον Internet με το μέγεθος του να διπλασιάζεται κάθε χρόνο.
Ο φράση «Σερφάρω στο Internet» πλάθεται από την Jean Armour Polly.
Υπάρχουν 50 γνωστοί εξυπηρετητές στον παγκόσμιο ιστό.
Εισάγεται το Internet Protocol v4 για πιο αξιόπιστες μεταφορές μέσω του Διαδικτύου σε συνδυασμό με το Transmission Control Protocol (TCP).
H Intel παρουσιάζει τον επεξεργαστή Pentium με ταχύτητα 60 MHz.
Παρουσιάζεται ένας από τους πρώτους δημοφιλέστερους φυλλομετρητές με γραφικό περιβάλλον, ο Mosaic.
O Παγκόσμιος Ιστός μεγαλώνει με 341.634% ετήσιο ποσοστό αύξησης της κυκλοφορίας.
Η αύξηση του Gopher είναι 997 %.
Τα Worms συνοδευόμενα από Spiders, Crawlers και Snakes εξαπλώνονται στον Παγκόσμιο Ιστό.
Ξεκινούν να εκπέμπουν Διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Οι επεξεργαστής PowerPC κατασκευάζεται από τις ΙΒΜ, Motorola και Apple.
Το ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) γίνεται πρότυπο και επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων πάνω από το παλιό απλό τηλεφωνικό δίκτυο (POTS).
Ιδρύεται η Netscape από τους Marc Andreessen και James H. Clark.
Ιδρύεται η World wide Web Consortium (W3) από τον Tim Berners-Lee για να προωθήσει την υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για την περεταίρω ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού.
Παρουσιάζεται το πρότυπο USB (universal serial bus).
Υπάρχουν 25 εκατομμύρια συνδρομητές κυψελωτών τηλεφώνων στις ΗΠΑ.
30 εκατομμύρια χρήστες βρίσκονται παγκοσμίως στο Διαδίκτυο.
Οι εταιρίες Compuserve και America On-Line αρχίζουν να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Αναπτύσσεται ο αλγόριθμος Google από τους Sergey Bin και Larry Page.
H AT&T μετονομάζεται σε Lucent Technologies.
Ξεκινά η διαδικασία προτυποποίησης του 1000Base-T για το 1 Gbps Ethernet.
Πολλοί πάροχοι Διαδικτυακών Υπηρεσιών (ISP) αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την μεγάλη ζήτηση και βιώνουν εκτεταμένες διακοπές.
Η MCI αναβαθμίζει το δίκτυο κορμού του Internet προσθέτοντας 13.000 θύρες. Η πραγματική ταχύτητα αυξάνεται από τα 155 Mbit/s στα 625 Mbit/s.
Τo DVD (Digital Versatile Disk/Digital Video Disk) βγαίνει στην αγορά.
H Intel παρουσιάζει τον Pentium ΙΙ που είναι χρονισμένος στα 233 MHz.
Η ιστοσελίδα της NASA που μεταδίδει εικόνες πραγματικού χρόνου από τον Άρη δέχεται πάνω από 100 εκατομμύρια επισκέψεις τις πρώτες 4 μέρες λειτουργίας της θέτοντας ένα νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας.
Ιδρύεται η Google από τους Sergey Bin και Larry Page.
Η Intel παρουσιάζει τον επεξεργαστή Celeron.
Η Digital Equipment Corporation εξαγοράζεται από την Compaq Computers.
Οι Ericsson, IBM, Intel, Nokia και Toshiba ανακοινώνουν ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη του προτύπου Bluetooth που θα επιτρέπει την ασύρματη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών χειρός, κινητών τηλεφώνων και σταθερών υπολογιστών.
Το μέγεθος του Παγκοσμίου Ιστού υπολογίζεται μεταξύ στα 275 με 300 εκατομμύρια σελίδες.
Η Intel παρουσιάζει το επεξεργαστή Pentium III.
Τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το Υ2Κ bug.
H MCI/Worldcom αναβαθμίζει τo δίκτυο κορμού του Διαδικτύου στις ΗΠΑ στα 2.5 Gbps
Τελικά οι προβλέψεις για το bug της χιλιετίας δεν επιβεβαιώνονται. Η αναβάθμιση όμως των συστημάτων τα προηγούμενα χρόνια θα δώσει μια νέα ώθηση για το μέλλον.
Η Bell Atlantic και η GTE ανακοινώνουν την συγχώνευσή τους και πως η νέα κοινή εταιρία θα ονομάζεται Verizon.
Η Cisco και η Nortel μάχονται για την πρώτη θέση στις επικοινωνίες φωνής, δεδομένων και Διαδικτύου.
Μια μαζική Denial of Service επίθεση εξαπολύεται εναντίον πολλών δημοφιλών ιστοσελίδων.
Οι σελίδες στο Διαδίκτυο ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.
Η κοινοπραξία Internet2 δοκιμάζει το πρωτόκολλο IPv6.
Η πρώτη ασυμπίεστη μετάδοση τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) κατά μήκος δικτύων μεγάλης έκτασης βασισμένων στο πρωτόκολλο IP, λαμβάνει χώρα στο δίκτυο της Internet2.
Η Internet2 συγκεντρώνει 200 πανεπιστήμια, 60 μεγάλες επιχειρήσεις και 40 συνεργαζόμενα μέλη.
Η διατήρηση ιστολογίου (blog) γνωρίζει μεγάλη άνθιση.
Γίνονται οι πρώτες εκλογές μέσω διαδικτύου στο Anières της Ελβετίας.
To Worm SQL Slammer καταφέρνει να προκαλέσει την μεγαλύτερη DDoS επίθεση στα χρονικά βγάζοντας εκτός λειτουργίας τους 5 από τους 13 κεντρικούς DNS εξυπηρετητές και άλλα συστήματα, από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών, μέχρι ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Η Recording Industry Association of America (RIAA) μηνύει 261 άτομα για παράνομη διανομή υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα μέσω ομότιμων δικτύων.
Telecommunications & computing timeline