Ο χρόνος κυλά αμείλικτος αποχαιρετώντας (και) το 2009...
Posted by Manolis Platakis on 23-01-2010 at 18:28
Έστω και καθυστερημένα ήρθε η ώρα για τον απολογισμό του 2009. Είναι ο πέμπτος απολογισμός του Thoughts and Dreams στα πλαίσια μιας παράδοσης που αναπτύχθηκε στο blog και με βοηθά να καταγράφω τα πεπραγμένα μου ούτως ώστε να τα θυμηθώ και να τα αξιολογήσω. Οι απολογισμοί συνιστούν τις πιο "ημερολογιακές" αναρτήσεις του ιστολογίου αυτού. Οι παλαιότεροι μπορούν να βρεθούν εδώ.

Το 2009 ξεκινά με ένα καλό ξημέρωμα στο σπίτι μιας φίλης στο Γαλάτσι. Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και η διεθνής κοινότητα "τηρεί ίσες αποστάσεις". Στις 10 Γενάρη ξεκινά το πρώτο από τα ταξίδια του 2009 με προορισμό το Trento για επαγγελματική συνάντηση. Οι καταλήψεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Αλέξη σταματούν και επιστρέφουμε στο μεταπτυχιακό και στην εξεταστική του. Οι τηλεοπτικές σειρές κρατούν παρέα στα διαλείμματα από εργασίας, δουλειά και διάβασμα. Το 2009 είχε και αρκετό σινεμά.

Στα μέσα Φλεβάρη αποφασίζουμε, σε μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, την αναστολή της λειτουργίας της Φοιτητικής Παράταξης Πληροφορικής (ΦΠΠ) για λόγους που εξηγούνται εδώ. Περίπου 4 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης και μετά από πολλές επιτυχίες και σκληρή δουλειά η ΦΠΠ παύει να δραστηριοποιείται στα συνδικαλιστικά των προπτυχιακών φοιτητών. Στις 21 Φλεβάρη αποχαιρετούμε με ένα πάρτυ έκπληξη μασκέ το Λεωνίδα που φεύγει για τη Βιέννη για να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό του.

Το 2ο εξάμηνο ξεκινά παράλληλα με μια σκληρή εργασία από το προηγούμενο και τον αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της συγγραφής της πτυχιακής ούτως ώστε να προλάβω την επικείμενη ορκωμοσία. Στις 7 Απρίλη εν μέσω μπόλικου άγχους και πολλών υποχρεώσεων ορκίζομαι πλάι στο Λεωνίδα και το Χρήστο με πολλούς φίλους & φίλες, μπαλόνια και σχετικά ξεγνοιασιά. Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα στενό συγγενικό μου πρόσωπο εισάγεται (για περίπου 2 εβδομάδες) στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς το οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Η περιπέτεια αυτή, εκτός από υπενθύμιση του εφήμερου όλων μας, μας εξαντλεί σωματικά και ψυχολογικά στην οικογένεια. Σε πιο ευχάριστη νότα, τερματίζω το, ελληνικής παραγωγής, hidden object adventure ονόματι "The Clockwork Man". Στα τέλη του Απρίλη πηγαίνουμε με το Δημήτρη στη Μαδρίτη για το WWW2009 - από την οποία πιθανώς φέραμε τη νέα γρίπη.

Ο Μάης έχει μια πολύ ωραία μίνι εκδρομή στα νότια, για καφέ στο Αγνάντι, πειραματισμούς με την DSLR του Δημήτρη και σουβλάκια στη Βάρκιζα. Ακολουθεί το ταξίδι στο μαγευτικό Παρίσι, πάντα για τη δουλειά. Ο μήνας αυτός με αποχαιρετά με βόλτα στον Αστέρα, Coraline και την παρακολούθηση της επιβλητικής νίκης της Πανάθας επί της ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική των play-off. Το μπαράκι Foca Negra (στη Φωκίωνος, σωστά το καταλάβατε) στο οποίο είχε στηθεί η τηλεόραση έχει κλείσει πια.

Τον Ιούνιο, κι ενώ παλεύουμε με το Δημήτρη και τη Χρύσα ένα project σε twitter opinion mining και προετοιμαζόμαστε για την εξεταστική, ο βασιλιάς Michael Jackson αποχαιρετά τον κόσμο ετούτο και η κορούλα του σπαράζει. Παράλληλα με τη δουλειά και την προετοιμασία για την εξεταστική, στις 24 Ιουνίου λαμβάνουν χώρα οι πρώτες εκλογές του Συλλόγου Αποφοίτων στις οποίες κατεβαίνω - σχεδόν με το ζόρι, λόγω φόρτου εργασίας - υποψήφιος. Ο κόσμος με στηρίζει με 38 ψήφους σε 66 ψηφίσαντες οπότε με συνοπτικές διαδικασίες πείθομαι και αναλαμβάνω πρόεδρος του Δ.Σ. με αντιπρόεδρο το Δημήτρη και γραμματέα το Χρήστο. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. συντάσσουμε μια σειρά από στόχους με τους οποίους έκτοτε καταπιάνομαι (μόλις 1 χρόνο αφότου έπαψα να είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών).

O Ιούλιος έχει μπόλικη δουλειά, εξεταστική, διορθώσεις εργασιών προπτυχιακών και δυστυχώς ένα ακόμη νοσοκομείο. Στενή μου φίλη εισάγεται σε νοσοκομείο (περίπου 5 μέρες) για μια επέμβαση - η οποία ευτυχώς πραγματοποιείται χωρίς επιπλοκές. Καταγγέλλω τη φύλαξη του νοσοκομείου που μου κατάσχεσε το λουλούδι που ήθελα να δώσω στη φίλη μου :P. Στις 14 Ιουλίου πραγματοποιούμε την πρώτη δραστηριότητα προώθησης του Συλλόγου Αποφοίτων μοιράζοντας φυλλάδια στην ορκωμοσία των προπτυχιακών. Στις 24 Ιουλίου περνούμε με φίλους και ούζα μια τέλεια βραδιά στο Θησείο. Τέλη Ιουλίου, ψηφίζεται η πιο ξεδιάντροπα άδικη εκπαιδευτική νομοθετική τροπολογία όλων των εποχών. Από τα 45 τμήματα πληροφορικής - άκουσον άκουσον - θα θεωρείται 1 ως "καθηγητική σχολή". Συμπτωματικά, η κόρη του αρμόδιου υφυπουργού φοιτά στο εν λόγω τμήμα. Στις 31 Ιουλίου παραδίδω τελική εργασία ενός μαθήματος, βαθμολογίες προπτυχιακών, παίρνω άδεια από τη δουλειά και την κοπανάω!

Ο Αύγουστος ξεκινά με παρεξήγηση και πόνο αλλά οι διακοπές είναι όμορφες· περιγράφονται αναλυτικά εδώ. Λέσβος, Κρήτη, Κορινθία και Ακρωτήρι Lounge Boutique συνθέτουν ένα μελαγχολικό αλλά χορταστικό καλοκαίρι. Ο Αύγουστος ολοκληρώνεται με το HDMS09. Soundtrack του Αυγούστου: Στέλιος Ρόκκος - Πού να χωρέσει τόση αγάπη;

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ξεκινώ τη συγγραφή των ιστοριών του Πέτρου και της Μαργαρίτας με το Dead End. Για το δώρο (έκπληξη) των γενεθλίων μιας φίλης μου παίρνω 2 εισιτήρια για τη συναυλία της Luz Casal στο Ηρώδειο. Το μαγευτικό μουσικό βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου θα μείνει σίγουρα χαραγμένο στις μνήμες μας. Η βραδιά των γενεθλίων μου, 16 Σεπτεμβρίου, έχει καλή παρέα, περίεργες στιγμές και μπόλικο αλκοόλ! Δίνω το μοναδικό μάθημα της εξεταστικής και το ίδιο βράδυ, ξημερώματα 23 Σεπτέμβρη, πετάω για Μπολώνια - ένα ακόμη επαγγελματικό ταξίδι.

Η φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν ξεκινά με πληθώρα σειρών - καινούριων και παλιών. Στις 15 Οκτωβρίου, χωρίς να το περιμένω, μου τηλεφωνούν από το επιτελείο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για να παρευρεθώ στον "Κίτρινο Τύπο" να μιλήσω ως πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του τμήματός μου για το θέμα που έχει προκύψει με τις "καθηγητικές σχολές". Έτσι πραγματοποίησα την πρώτη τηλεοπτική μου εμφάνιση στο σταθμό Alter σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά την πίεση που ασκήθηκε και ασκείται, όχι μόνο δεν επιλύθηκε το θέμα αλλά ο νόμος εφαρμόστηκε κανονικά. Στις 31 Οκτωβρίου ο Γιώργος μας καλεί σε πάρτυ αποχαιρετισμού. Την επόμενη μέρα έφυγε για να αναζητήσει την τύχη του στη μακρινή Σιγκαπούρη.

Μπαίνοντας στο Νοέμβρη το ιστολόγιο "Thoughts and Dreams" γιόρτασε τα 4 χρόνια και 100 posts από την έναρξη λειτουργίας του. Στις 8 Νοεμβρίου διεξάγεται ανοιχτή συνάντηση των μελών του Συλλόγου Αποφοίτων ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου επισκέπτομαι το νέο Υπουργείο Παιδείας με το Δημήτρη, το Λεωνίδα και έναν καθηγητή πληροφορικής για να συζητήσουμε με διάφορους αξιωματούχους το γνωστό θέμα των "καθηγητικών σχολών". Εν συνεχεία, το.. τρίτο νοσοκομείο της χρονιάς. Πολύ κοντινός φίλος αντιμετωπίζει πρόβλημα καρδιάς και εισάγεται 3-4 μέρες στο νοσοκομείο. Υποβάλλεται σε επέμβαση και από τότε είναι πολύ καλύτερα! Οι πολλαπλές φετινές επισκέψεις σε νοσοκομεία σίγουρα με έριξαν ψυχολογικά αλλά θα ήμουν αχάριστος αν παρέβλεπα την ουσιώδη λεπτομέρεια ότι ήμουν ο υγιής της ιστορίας. Η δουλειά και το μεταπτυχιακό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Επιτέλους κυκλοφορεί το Reformat μια ταινία μικρού μήκους στην οποία έχω ένα δεύτερο ρόλο και η οποία ήταν η αιτία να αποκτήσω το δικό μου imdb page! Παράλληλα, μεριμνώ τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα πόνο και μελαγχολία. Στις 11 Δεκεμβρίου δίνω μια ομιλία για το GWT στην ημερίδα Web Development της κοινότητας FOSS του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ίδιο βράδυ, διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία και συγκλονιστική προσέλευση το 1ο μεγάλο event του Συλλόγου Αποφοίτων με τίτλο Startup Stories (φωτογραφίες, video). Το απόγευμα της 22ης Δεκεμβρίου γίνομαι θείος της μικρής Αναστασίας :-) Η μέρα των Χριστουγέννων έχει πόνο, λύτρωση και δώρα. Λίγο πριν τη δύση του έτους καταγράφω τις σκέψεις μου για την τωρινή κατάσταση της κινητής τηλεφωνίας και κατασταλάζω στην αγορά του Samsung Omnia II. Το έτος αλλάζει με το τραγούδι της χρονιάς από τα διαλυμένα πια Διάφανα Κρίνα: Ο τελευταίος σταθμός




Δεν κόβεται στα δυο η ζωή
Είναι ήλιος και βροχή μαζί...



Σίγουρα έχω ξεχάσει πολλά μα σας ευχαριστώ που φτάσατε ως εδώ. Εύχομαι σε όλους εσάς να έχετε ένα ευτυχισμένο και υγιές 2010. Ένα έτος καλύτερο από το προηγούμενο. Θα τα λέμε... ;-)
Οι ταινίες του 2009
Posted by Manolis Platakis on 31-12-2009 at 20:38
Συνεχίζοντας τους ετήσιους απολογισμούς παραθέτοντας τις ταινίες που είδα φέτος στο σινεμά μαζί με τις αντίστοιχες βαθμολογίες που καταχώρησα στο imdb.

Ιανουάριος

Changeling | 9

Φεβρουάριος

The Curious Case of Benjamin Button | 8

Μάρτιος

Slumdog Millionaire | 10

Απρίλιος

-

Μάιος

Duplicity | 6
Coraline | 8

Ιούνιος

Angels & Demons (Illuminati) | 7

Ιούλιος

The Hangover | 9
Public Enemies | 8

Αύγουστος

Inglourious Basterds | 9
Harry Potter and the Half-Blood Prince | 8

Σεπτέμβριος

Harry Potter and the Half-Blood Prince | 7 (Το ξαναείδα σε αίθουσα γιατί το είχα υποσχεθεί σε ένα φίλο και μου άρεσε λιγότερο!)
Gamer | 3

Οκτώβριος

Orphan | 8
Män som hatar kvinnor | 8
Up | 9 (ίσως αν δεν το είχα δει μεταγλωττισμένο να έπαιρνε 10)
Carriers | 7

Νοέμβριος

Paranormal Activity | 8

Δεκέμβριος

2012 | 7
Η κληρονόμος | 7
Soul Kitchen | 8

Είδα περίπου 1,6 ταινίες κάθε μήνα. Ποια ταινία πιστεύετε ότι βαθμολογώ λάθος και ποια ότι θα έπρεπε να είχα δει και δεν είδα; Εσείς πόσες ταινίες είδατε φέτος;

Καλή πρωτοχρονιά και καλή χρονιά με υγεία!

Υ.Γ. Από του χρόνου θα (κατα)γράφω και θέατρα (που πήγα ελάχιστα) και βιβλία (που διάβασα μπόλικα φέτος).
Υ.Γ.2 Ο ετήσιος απολογισμός του 2009 ίσως έρθει στο επόμενο έτος γιατί είμαι πνιγμένος.
Τα ταξίδια του 2009
Posted by Manolis Platakis on 31-12-2009 at 2:33
Τώρα στο τζάμι ένα καράβι εσκάρωσα
κι ένα του Magre στιχάκι έχω σκαλίσει:
"Τι θλίψη στα ταξίδια κρύβεται άπειρη!"
κι εγώ για ένα ταξίδι έχω κινήσει


...γράφει ο Νίκος Καββαδίας στο "Γράμμα ενός αρρώστου".

Φέτος ταξίδεψα περισσότερο από ποτέ και δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Πέρασα πολλές ώρες (ουκ' ολίγες μόνος) σε αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και πλοία. Αρκετά ταξίδια έγιναν για επαγγελματικούς λόγους. Τα πιο μελαγχολικά ταξίδια είναι φυσικά του πλοίου αλλά ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

10-14 Γενάρη | Αεροπλάνο | Μόναχο-Trento

Ξεκίνησα να εργάζομαι στο Papyrus το Σεπτέμβρη του 2008 και αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι για τη δουλειά. Το meeting έλαβε χώρα στο Trento αλλά ταξιδέψαμε μέσω Μονάχου όταν πηγαίναμε (και μέσω Μιλάνου όταν γυρίζαμε). Το Trento πολύ γραφική κωμόπολη, το Μόναχο ... το γνωστό Μόναχο που το επισκεπτόμουν για τρίτη φόρα. Με τη Marienplatz, τις μπύρες, τα λουκάνικα και τους ωραίους πεζοδρόμους. Παρεμπιπτόντως, ήταν το πιο κρύο μέρος που είχα πάει ποτέ. Το βράδυ έφτανε και τους -18 αν θυμάμαι καλά.

me drinking beer
Πίνοντας μπύρα στη Hofbräuhaus


freezing water
Παγωμένο νερό σε συντριβάνι


22-26 Απρίλη | Αεροπλάνο | Μαδρίτη

Με το φίλο και συνεργάτη Δημήτρη πήγαμε να παρουσιάσουμε στο συνέδριο WWW2009 μια εργασία. Δεν πήγαμε με ιδιαίτερα καλή διάθεση. Ο ταύρος που ψήσαμε και φάγαμε, το Penthouse και η Guernica του Picasso που είδαμε από κοντά, μας αποζημίωσαν αρκετά. Το συνέδριο πήγε επίσης καλά.

Η επιστροφή ήταν εφιαλτική όπου κυριολεκτικά λιώσαμε πάνω από 12 ώρες στα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Ρώμης. Εκείνες τις μέρες μάλιστα πρωτοακούστηκε ο ιός της νέας γρίπης οπότε φοβούνταν και να μας πλησιάσουν όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα!

16-20 Μάη | Αεροπλάνο | Παρίσι

Πάλι για το Papyrus, αυτή τη φορά το meeting λαμβάνει χώρα στα premises της AFP. Το Παρίσι είναι το κάτι άλλο, το κάτι άλλο. Είχα πάει με τη χειρότερη ψυχολογία αλλά το Παρίσι είναι τόσο όμορφο που σε πλημμυρίζει με την πιο γλυκιά (και οδυνηρή συνάμα) μελαγχολία. Στην πλατεία της Μονμάρτρης με ζωγράφισαν με κάρβουνο :). Ιδού δυο φωτογραφίες που έβγαλα κατά τη διάρκεια της απογευματινής βόλτας με το ποδήλατο, την ώρα που έδυε ο ήλιος. Η πρώτη είναι σε μια από τις πολλές γέφυρες του Παρισιού για τη διάσχιση του Σηκουάνα. Η δεύτερη στο Λούβρο.

Sun setting over a Paris bridge

Sun setting in Louvre

02-07 Αυγούστου | Πλοίο | Λέσβος

Το πρώτο ταξίδι αναψυχής αυτής της χρονιάς. Οι πρώτες αληθινές διακοπές, δηλαδή. Ο φίλος Λεωνίδας φιλοξένησε εμένα και το Δημήτρη στον κόλπο της Γέρας. Όμορφο μέρος, πιεσμένες χρονικά διακοπές, αρκετές καταθέσεις ψυχής και ταλαιπωρία το καράβι. Είχαμε, προφανώς, κατάστρωμα οπότε ήταν ζόρικες οι 14 ώρες στα καθίσματα πηγαίνοντας. Έχασα και το κομπολόι κάπου μέσα στην αναμπουμπούλα. Ο γυρισμός ήταν λίγο πιο υποφερτός: 12 ώρες, laptop και ταινία (28 Weeks Later) και κομπολόι που μου χάρισε ο Λεώ.

07-13 Αυγούστου | Πλοίο | Σητεία

Έφτασα στο σπίτι μου στην Αθήνα νωρίς το πρωί της 7ης Αυγούστου. Το ίδιο βράδυ ήμουν στο Festos/Knossos Palace των Μινωικών, πηγαίνοντας μόνος στο Ηράκλειο. Πολύ πιο άνετη κατάσταση, κατά τις 5+ το πρωί (μετά από περίπου 6 ώρες) το καράβι έδεσε στο Ηράκλειο. Από εκεί ΚΤΕΛ και κατά τις 9 είμαι πλέον Σητεία. Στις 12 Αυγούστου πήγαμε με το αμάξι μέχρι την Ιεράπετρα για μια καταπληκτική συναυλία Locomondo.

13-14 Αυγούστου | ΚΤΕΛ | Χανιά

Αν και κατάγομαι από τη Σητεία φέτος ήταν η πρώτη φορά που πήγα στα Χανιά όπου με φιλοξένησε η φίλη μου η Ματίνα. Ταλαιπωρήθηκα πολύ στις διαδρομές. Έκανα 6 ώρες για να πάω και 8 ώρες για να γυρίσω. Ο ανταγωνισμός των ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου (χορηγούμενα από τις Μινωικές γραμμές) και των ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης (χορηγούμενα από την ΑΝΕΚ) που αρνούνταν να με βοηθήσουν να βρω το σωστό λεωφορείο δε βοήθησε την κατάσταση.

Όσο για τα ίδια τα Χανιά, πολύ όμορφη πόλη, σουβλάκια στη Γιαουρτοπλημμύρα, "Ζουμερό" στην Κουκουβάγια και μπάνιο στη ζεστή παραλία της Παλαιόχωρας. Δυστυχώς, λίγες μέρες αλλά σίγουρα θα ξαναπάω τώρα που πήρα το "κολάι".

13-23 Αυγούστου | Αεροπλάνο | Σητεία

Συνέχεια των διακοπών στη Σητεία. Άραγμα, καφετέριες, παραλία, ρακάδικα, χαμηλοί ρυθμοί και ξεκούραση της ψυχής. Για τη Σητεία τα έχω πει πολύ αναλυτικά στο timetoleave εδώ. Και 5-6 μπάνια στην παραλία.

Επέστρεψα με αεροπλάνο στην Αθήνα που φλεγόταν και ήταν κατάμαυρη από τον καπνό όπως την κοιτούσαμε από ψηλά.

28-29 Αυγούστου | Προαστιακός | Κοκκώνι Κορινθίας

Μαζευτήκαμε παρέα στο Κοκκώνι, στο εξοχικό του Δημήτρη ο οποίος έχει γράψει για το Κοκκώνι στο timetoleave. Κάναμε μπάνιο στο Βραχάτι, ψήσαμε μπριζόλες (δηλαδή μάλλον ψήσαν γιατί εγώ είχα αναλάβει τις φωτογραφίες), φάγαμε και ήπιαμε μπόλικες μπύρες. Στη συνέχεια ακολούθησε ποτό στο Ναυτικό Όμιλο στο Βραχάτι. Το επόμενο πρωί έφυγα μόνος κατά τις 11 γιατί το βράδυ θα γιορτάζαμε τα γενέθλια μιας φίλης στην παραλιακή.

23-27 Σεπτεμβρίου | Αεροπλάνο | Μπολώνια

Επιστροφή στη δουλειά, επιστροφή και στα επαγγελματικά ταξίδια. Προορισμός και πάλι η Ιταλία· αυτή τη φορά η Μπολώνια. Μέτρια πόλη, συμπαθητικές οι ταλιατέλες μπολωνέζ. Αποζημιωθήκαμε αρκετά από τη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε με το Μπάμπη στη Βενετία. Εκεί βρήκαμε το Λεωνίδα και την παρέα του που ανέβαιναν στη Βιέννη με το αμάξι. Η Βενετία είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε γιατί είναι κάτι το μοναδικό. Όπως, πολύ εύστοχα έχει γραφτεί στις New York Times "Venice is undoubtedly the most beautiful city built by man".

Αν είστε ερωτευμένοι και πάτε με το έτερον ήμισυ ακόμη καλύτερα γιατί κυκλοφορεί κι ένας ωραίος μύθος για τη Γέφυρα των Στεναγμών. ;-)

24-25 Οκτωβρίου | Τρένο | Λαμία

Μόνος στο τρένο 3.5 ώρες προς κάθε κατεύθυνση. Ευτυχώς, οι αμαξοστοιχίες προς και από Λαμία έχουν γίνει πολύ ωραίες και άνετες. Με φιλοξένησε ο Βαγγέλης ένα βράδυ. Μπόλικο αλκοόλ πάσης φύσεως στο σπίτι, στο "Καφωδείο Ορφέας" και ξανά στο σπίτι. Την επόμενη μέρα ωραίος καπουτσίνο με παρέα στο Central, φαΐ στα Goodys και επιστροφή.

Όπως βλέπετε πολλά τα ταξίδια και οι διαδρομές. Το έχω κάψει με τόσο εσωτερικό διάλογο και όλο και κάποια ζημιά θα έχω πάθει από το iPod που με συντρόφεψε σε όλες αυτές... τις εξορμήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 9 Γενάρη φεύγω πάλι για Trento! Εσείς πού πήγατε το 2009;

Υ.Γ. Όπως καταλάβατε ξεκίνησε ο ετήσιος απολογισμός.
Τέλμα... κινητής τηλεφωνίας
Posted by Manolis Platakis on 27-12-2009 at 19:19
Έχω στην κατοχή μου ένα Qtek 8310 (γνωστό και ως O2 XDA Orion, i-mate SP5, HTC Tornado Noble) από τον Ιούλιο του 2006. Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστην με την ACE Hellas (καταγγελία την οποία ακόμα και σήμερα όταν διαβάζω νευριάζω) το τηλέφωνο σε γενικές γραμμές με άφησε ευχαριστημένο τα 3,5 τελευταία χρόνια. Αξιοποίησα τις περισσότερες από τις δυνατότητες του. Και e-mail διάβασα, και σε σελίδες πλοηγήθηκα, και στο msn μίλησα, και μπόλικες εφαρμογές του πέρασα κατά καιρούς (η καλύτερη ήταν μακράν το Worms World Party). Το κινητό είχε επιλεγεί για αγορά από μένα ως σχετικά φτηνό Windows Mobile smartphone που να υποστηρίζει Wi-Fi.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι ανάγκες μου επαναπροσδιορίστηκαν. Αυτό που τώρα ζητώ από το επόμενο κινητό μου τηλέφωνο είναι να έχει ευχάριστο user experience, εύκολη και όσο το δυνατόν πιο αξιόλογη πλοήγηση στο web, turn by turn GPS navigation, ευέλικτο (δηλαδή χωρίς πολλούς περιορισμούς) λειτουργικό, μεγάλη touch screen που να μπορείς να χειριστείς με το δάχτυλο, να έχει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να δω καμιά σειρά στο λεωφορείο ή να παίξω κανά παιχνιδάκι στο αεροδρόμιο, να υπάρχει πληθώρα εφαρμογών για να καλύψει τις απαιτήσεις μου και (σημαντικό αυτό) να προσφέρει όλα όσα είχα από το προηγούμενο κινητό μου.

Από τα παραπάνω, όποιος παρακολουθεί λίγο την αγορά της κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε σχετικά εύκολα να συμπεράνει πως το iPhone 3GS είναι η λύση που ζητώ και μάλιστα με κλειστά μάτια. Δυστυχώς, μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να αποβεί απογοητευτική. Και εξηγούμαι:

1. Δεν έχει αναφορά παράδοσης στα μηνύματα! Μα είναι δυνατόν; Είναι εξοργιστικό! Το Nokia 3210 που αγόρασα το 2000 (κάποτε θα γράψω μια ανασκόπηση για τα κινητά που είχα μέχρι σήμερα) είχε αναφορά παράδοσης στα γραπτά μηνύματα αλλά το iPhone 3GS που σκέφτομαι να αγοράσω το 2010, όχι. Ρε Steve Jobs, αγορίνα, να χαρείς το 1 εκατομμύριο δολάρια ετήσιο μισθό που έχεις ως CEO της Apple, τι σκεφτόσασταν εκεί στο Cupertino; Υπάρχει work around, γράφοντας κάποιον κωδικό στην αρχή κάθε μηνύματος του στυλ *0# το οποίο όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό, δε λειτουργεί πάντα και επηρεάζεται και από το encoding του μηνύματος. Το θεωρώ απαράδεκτο.

2. Το αιώνιο πρόβλημα με τους 160 χαρακτήρες στα γραπτά μηνύματα. Τα απλά κινητά το έχουν λύσει χρόνια, αλλά τα κινητά με τα fancy λειτουργικά ακόμα ταλαιπωρούνται. Το iPhone κωδικοποιεί τους ελληνικούς χαρακτήρες με UTF-8 (unicode) για να σου δίνει τη δυνατότητα να γράφεις και πεζά ελληνικά γράμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χωρούν 70 χαρακτήρες σε κάθε μήνυμα αντί για 160 (ακόμα κι αν γράψετε μόνο κεφαλαία). Η προφανής λύση που υιοθετούν τα κινητά που σέβονται τον εαυτό τους είναι η κωδικοποίηση στο default GSM 7-bit encoding (GSM 03.38). Έτσι μπορείς να στείλεις 160 κεφαλαία ελληνικά σε κάθε μήνυμα. Το iPhone όμως δε σου δίνει καν την επιλογή. (Δε σου προσφέρει καν μετρητή χαρακτήρων την ώρα που γράφεις το μήνυμα!)

3. Το bluetooth είναι κλειδωμένο για μεταφορά αρχείων. Ω ναι, καλά διαβάσατε. Είστε έξω και ένας φίλος έχει βγάλει μια πολύ ωραία φωτογραφία και τη στέλνει σε όλους σας με bluetooth. Δυστυχώς, εσύ παρακαλάς να στη στείλουν την επόμενη μέρα μέσω msn/ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γιατί οι σπουδαίοι εγκέφαλοι της Apple που έβγαλαν αυτό το, κατά τα άλλα απίστευτο, κινητό, θεώρησαν πως το ξεκλείδωτο bluetooth θα ενίσχυε την πειρατεία και πως θα το χρησιμοποιούσαμε για να μεταφέρουμε αγορασμένα τραγουδάκια από το iTunes. Υπάρχει εν μέρει work around με τη βοήθεια της εφαρμογής PhotoShare.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το άρθρο 5 πράγματα που μου την δίνουν στο iPhone 3GS. Όλα τα παραπάνω αφορούν το iPhone 3GS γιατί στο iPhone 3G και στο iPhone 2G υπήρχαν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.

Αν κάνετε jailbreak το iPhone σας, δηλαδή "ξεκλειδώσετε" το λειτουργικό του, τα παραπάνω κάπως αντιμετωπίζονται (βλ. iPhoneDelivery, SMS160 Addon, iBluetooth). Δυστυχώς, με το τελευταίο bootrom (359.3.2) η Apple κατάφερε να εμποδίζει το untethered jailbreak, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν τελειώσει η μπαταρία ή το τηλέφωνο χρειαστεί restart θα πρέπει να επαναλάβετε το jailbreak (aka να βρίσκεστε κοντά σε pc/mac με το απαραίτητο λογισμικό εγκατεστημένο). Δε νιώθω έτοιμος να χειρίζομαι ένα κινητό τηλέφωνο με αυτόν τον τρόπο (και με το άγχος να μη μου τελειώσει η μπαταρία ή να μην κολλήσει) και μη μου πει κανείς ότι τα SMS είναι ασήμαντα ως υπηρεσία γιατί προσωπικά τα θεωρώ άκρως σημαντικά και σίγουρα δε σκοπεύω να αθωώσω την Apple της οποίας οι μηχανικοί έγραψαν στο πόδι το SMS application. Ούτε σκοπεύω να αρνηθώ ένα feature με το οποίο ζω τόσα πολλά χρόνια απερίσπαστα.

iphone unlocked
"Ξεκλείδωτο" iPhone


Σοβαρές εναλλακτικές αποτελούν κινητά με Android και Windows Mobile. Το Android έχει ακόμα διάφορες παιδικές ασθένειες. Για παράδειγμα δεν επιτρέπει, εξ' όσων γνωρίζω, εγκατάσταση εφαρμογών στην κάρτα μνήμης ενός κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που έχουν Android είναι της HTC της οποίας η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα είναι η Ace Hellas. Όπως προανέφερα, ξέρω καλά πια τι έχω να περιμένω από την ACE Hellas. Σε αυτή τη ζωή λοιπόν HTC κινητό δεν αγοράζω ξανά. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές του Droid της Motorola (αλλά Motorola στην Ελλάδα; I 'll pass) και του XPeria X10 της Sony Ericsson το οποίο φαίνεται καλό αλλά αργεί ακόμα.

Android at GooglePlex
Το λογότυπο του Android με "σάρκα και οστά" στο GooglePlex


Και τέλος... τα Windows Mobile. Αν αγόραζα Windows Mobile θα είχα πολύ πιο εύκολο migration (μεταφορά δεδομένων κλπ) από τα WM 5.0 που έχω τώρα, στα WM 6.5 που κυκλοφορούν. Αλλά κινητά που ακόμα χρειάζονται γραφίδα και με λειτουργικό για το οποίο ο CEO της Microsoft Steve Ballmer λέει "Τα θαλασσώσαμε" προσανατολίζομαι προς το να τα αποφύγω. Τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα Windows Mobile 7 στο τέλος του 2010.

Κι έτσι έφτασα στο τέλμα. Τι κινητό να πάρω; Καμιά ιδέα; Ποιο να περιμένω;
Reformat
Posted by Manolis Platakis on 07-12-2009 at 23:19
Η υπακοή δίνει εργασία.
Η εργασία δίνει bonus.
Το bonus δίνει ευτυχία.

Η ανυπακοή οδηγεί στη δυστυχία και την κοινωνική απαξίωση.

Ειδοποιήσετε στον αριθμό 0-800-FORMAT για οποιοδήποτε φαινόμενο ανυπακοής υποπέσει στην αντίληψή σας.


Το Reformat είναι μια ταινία μικρού μήκους των Σπύρου Κακούρη και Ανδρέα Παπούλκα στην οποία συμμετέχω κι εγώ με ένα πολύ μικρό ρόλο.

Η ταινία προκρίθηκε από κάποια φεστιβάλ κι έτσι απέκτησε τη δική της imdb page.
Η πρώτη της προβολή έλαβε χώρα στο 5ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης.

Μπορείτε να απολαύσετε την ταινία ευθύς αμέσως και η γνώμη που θα σχηματίσετε γι' αυτήν είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη στα σχόλια (όπως και η ψήφος σας στο imdb). Να σημειώσω ότι με το Σπύρο είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, στη δημιουργία της ταινίας Click Here (to enter movie title).



In the near future most of the world is controlled by the FORMAT company conglomeration and most people work at one of its subsidiaries. Everyone is monitored 24/7 "for their own safety". Those who do best are rewarded with "the bonus", a hallucinogenic substance legally produced by FORMAT. Those who stray from the norm are 'reformatted'. This is the story of a simple man who can't take it anymore...
Next →