Technology
Νέες τεχνολογίες, gadgets, mp3 players κτλ.
Τέλμα... κινητής τηλεφωνίας
Posted by Manolis Platakis on 27-12-2009 at 19:19
Έχω στην κατοχή μου ένα Qtek 8310 (γνωστό και ως O2 XDA Orion, i-mate SP5, HTC Tornado Noble) από τον Ιούλιο του 2006. Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστην με την ACE Hellas (καταγγελία την οποία ακόμα και σήμερα όταν διαβάζω νευριάζω) το τηλέφωνο σε γενικές γραμμές με άφησε ευχαριστημένο τα 3,5 τελευταία χρόνια. Αξιοποίησα τις περισσότερες από τις δυνατότητες του. Και e-mail διάβασα, και σε σελίδες πλοηγήθηκα, και στο msn μίλησα, και μπόλικες εφαρμογές του πέρασα κατά καιρούς (η καλύτερη ήταν μακράν το Worms World Party). Το κινητό είχε επιλεγεί για αγορά από μένα ως σχετικά φτηνό Windows Mobile smartphone που να υποστηρίζει Wi-Fi.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι ανάγκες μου επαναπροσδιορίστηκαν. Αυτό που τώρα ζητώ από το επόμενο κινητό μου τηλέφωνο είναι να έχει ευχάριστο user experience, εύκολη και όσο το δυνατόν πιο αξιόλογη πλοήγηση στο web, turn by turn GPS navigation, ευέλικτο (δηλαδή χωρίς πολλούς περιορισμούς) λειτουργικό, μεγάλη touch screen που να μπορείς να χειριστείς με το δάχτυλο, να έχει αρκετή υπολογιστική ισχύ για να δω καμιά σειρά στο λεωφορείο ή να παίξω κανά παιχνιδάκι στο αεροδρόμιο, να υπάρχει πληθώρα εφαρμογών για να καλύψει τις απαιτήσεις μου και (σημαντικό αυτό) να προσφέρει όλα όσα είχα από το προηγούμενο κινητό μου.

Από τα παραπάνω, όποιος παρακολουθεί λίγο την αγορά της κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε σχετικά εύκολα να συμπεράνει πως το iPhone 3GS είναι η λύση που ζητώ και μάλιστα με κλειστά μάτια. Δυστυχώς, μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να αποβεί απογοητευτική. Και εξηγούμαι:

1. Δεν έχει αναφορά παράδοσης στα μηνύματα! Μα είναι δυνατόν; Είναι εξοργιστικό! Το Nokia 3210 που αγόρασα το 2000 (κάποτε θα γράψω μια ανασκόπηση για τα κινητά που είχα μέχρι σήμερα) είχε αναφορά παράδοσης στα γραπτά μηνύματα αλλά το iPhone 3GS που σκέφτομαι να αγοράσω το 2010, όχι. Ρε Steve Jobs, αγορίνα, να χαρείς το 1 εκατομμύριο δολάρια ετήσιο μισθό που έχεις ως CEO της Apple, τι σκεφτόσασταν εκεί στο Cupertino; Υπάρχει work around, γράφοντας κάποιον κωδικό στην αρχή κάθε μηνύματος του στυλ *0# το οποίο όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό, δε λειτουργεί πάντα και επηρεάζεται και από το encoding του μηνύματος. Το θεωρώ απαράδεκτο.

2. Το αιώνιο πρόβλημα με τους 160 χαρακτήρες στα γραπτά μηνύματα. Τα απλά κινητά το έχουν λύσει χρόνια, αλλά τα κινητά με τα fancy λειτουργικά ακόμα ταλαιπωρούνται. Το iPhone κωδικοποιεί τους ελληνικούς χαρακτήρες με UTF-8 (unicode) για να σου δίνει τη δυνατότητα να γράφεις και πεζά ελληνικά γράμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χωρούν 70 χαρακτήρες σε κάθε μήνυμα αντί για 160 (ακόμα κι αν γράψετε μόνο κεφαλαία). Η προφανής λύση που υιοθετούν τα κινητά που σέβονται τον εαυτό τους είναι η κωδικοποίηση στο default GSM 7-bit encoding (GSM 03.38). Έτσι μπορείς να στείλεις 160 κεφαλαία ελληνικά σε κάθε μήνυμα. Το iPhone όμως δε σου δίνει καν την επιλογή. (Δε σου προσφέρει καν μετρητή χαρακτήρων την ώρα που γράφεις το μήνυμα!)

3. Το bluetooth είναι κλειδωμένο για μεταφορά αρχείων. Ω ναι, καλά διαβάσατε. Είστε έξω και ένας φίλος έχει βγάλει μια πολύ ωραία φωτογραφία και τη στέλνει σε όλους σας με bluetooth. Δυστυχώς, εσύ παρακαλάς να στη στείλουν την επόμενη μέρα μέσω msn/ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γιατί οι σπουδαίοι εγκέφαλοι της Apple που έβγαλαν αυτό το, κατά τα άλλα απίστευτο, κινητό, θεώρησαν πως το ξεκλείδωτο bluetooth θα ενίσχυε την πειρατεία και πως θα το χρησιμοποιούσαμε για να μεταφέρουμε αγορασμένα τραγουδάκια από το iTunes. Υπάρχει εν μέρει work around με τη βοήθεια της εφαρμογής PhotoShare.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το άρθρο 5 πράγματα που μου την δίνουν στο iPhone 3GS. Όλα τα παραπάνω αφορούν το iPhone 3GS γιατί στο iPhone 3G και στο iPhone 2G υπήρχαν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί.

Αν κάνετε jailbreak το iPhone σας, δηλαδή "ξεκλειδώσετε" το λειτουργικό του, τα παραπάνω κάπως αντιμετωπίζονται (βλ. iPhoneDelivery, SMS160 Addon, iBluetooth). Δυστυχώς, με το τελευταίο bootrom (359.3.2) η Apple κατάφερε να εμποδίζει το untethered jailbreak, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αν τελειώσει η μπαταρία ή το τηλέφωνο χρειαστεί restart θα πρέπει να επαναλάβετε το jailbreak (aka να βρίσκεστε κοντά σε pc/mac με το απαραίτητο λογισμικό εγκατεστημένο). Δε νιώθω έτοιμος να χειρίζομαι ένα κινητό τηλέφωνο με αυτόν τον τρόπο (και με το άγχος να μη μου τελειώσει η μπαταρία ή να μην κολλήσει) και μη μου πει κανείς ότι τα SMS είναι ασήμαντα ως υπηρεσία γιατί προσωπικά τα θεωρώ άκρως σημαντικά και σίγουρα δε σκοπεύω να αθωώσω την Apple της οποίας οι μηχανικοί έγραψαν στο πόδι το SMS application. Ούτε σκοπεύω να αρνηθώ ένα feature με το οποίο ζω τόσα πολλά χρόνια απερίσπαστα.

iphone unlocked
"Ξεκλείδωτο" iPhone


Σοβαρές εναλλακτικές αποτελούν κινητά με Android και Windows Mobile. Το Android έχει ακόμα διάφορες παιδικές ασθένειες. Για παράδειγμα δεν επιτρέπει, εξ' όσων γνωρίζω, εγκατάσταση εφαρμογών στην κάρτα μνήμης ενός κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που έχουν Android είναι της HTC της οποίας η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα είναι η Ace Hellas. Όπως προανέφερα, ξέρω καλά πια τι έχω να περιμένω από την ACE Hellas. Σε αυτή τη ζωή λοιπόν HTC κινητό δεν αγοράζω ξανά. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές του Droid της Motorola (αλλά Motorola στην Ελλάδα; I 'll pass) και του XPeria X10 της Sony Ericsson το οποίο φαίνεται καλό αλλά αργεί ακόμα.

Android at GooglePlex
Το λογότυπο του Android με "σάρκα και οστά" στο GooglePlex


Και τέλος... τα Windows Mobile. Αν αγόραζα Windows Mobile θα είχα πολύ πιο εύκολο migration (μεταφορά δεδομένων κλπ) από τα WM 5.0 που έχω τώρα, στα WM 6.5 που κυκλοφορούν. Αλλά κινητά που ακόμα χρειάζονται γραφίδα και με λειτουργικό για το οποίο ο CEO της Microsoft Steve Ballmer λέει "Τα θαλασσώσαμε" προσανατολίζομαι προς το να τα αποφύγω. Τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα Windows Mobile 7 στο τέλος του 2010.

Κι έτσι έφτασα στο τέλμα. Τι κινητό να πάρω; Καμιά ιδέα; Ποιο να περιμένω;
Blue Christmas
Posted by Manolis Platakis on 25-12-2008 at 5:12
Ένας από τους ορισμούς του blue σύμφωνα με το wordnet του Princeton είναι ο ακόλουθος: gloomy: filled with melancholy and despondency

Απολαμβάνω τη χρήση ενός χρώματος για την περιγραφή μιας συναισθηματικής και ψυχολογικής κατάστασης. Η δε επιλογή του μπλε για τη μελαγχολία μού φαίνεται εξαιρετική. Η μελαγχολία έχει μια νότα έμπνευσης που οδηγεί το μαύρο στο μπλε. Το μαύρο είναι η απουσία φωτός - η απουσία ελπίδας. Δε θα μπορούσε να περιγράψει κάτι παραπάνω από την πλήρη απογοήτευση και τη σήψη (aka σαπίλα).

Τα Χριστούγεννα είναι μπλε. Κάθε "γιορτινή" περίοδος είναι (τουλάχιστον) μπλε γιατί σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Δε μπορείς να του ξεφύγεις δουλεύοντας. Είσαι αυτό που πραγματικά είσαι. Πρέπει να κάνεις ειρήνη με αυτό. Είναι δύσκολο γιατί είσαι μόνος σου - όσους ανθρώπους κι αν έχεις γύρω σου. Κανείς δε μπορεί να καταλάβει εσένα και κανείς δε νοιάζεται να σε καταλάβει. Και καλά κάνει. Μόνος σου γεννιέσαι και μόνος σου πεθαίνεις. Ποτέ δε θα καταλάβει κάποιος τι ακριβώς σκέφτεσαι και πώς ακριβώς νιώθεις.

Οι μέρες αυτές θα κρίνουν αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ή έστω χαρούμενος. Αν είσαι μελαγχολικός τότε δεν έχεις αυτό που ψάχνεις αλλά έχεις κάτι να ελπίζεις, κάτι να στοχεύσεις, κάτι να αναζητήσεις. Η έλλειψη και η φαντασίωση του ιδανικού σου δίνουν έμπνευση να συνεχίσεις, να ακούσεις μουσική, να ονειρευτείς και να προσπαθήσεις. Το κενό της ψυχής σου γεμίζει εν μέρει από την ίδια τη μελαγχολία σου. Μπορείς να είσαι μπλε.

Στην αντίπερα όχθη Ζητείται Ελπίς. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση-συζήτηση στοιχειοθέτησα το πρόβλημα της νέας γενιάς ως έλλειμμα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, για ένα ομορφότερο μέλλον. Η παντελής έλλειψη αισιόδοξης νότας στο παρόν πέρα από τις προφανείς πολιτικές και κοινωνικές καταβολές έχει βαθιές υπαρξιακές ρίζες για τις οποίες δεν έχω αρκετή έμπνευση (;-)) ώστε να μιλήσω. Τα δύσκολα έρχονται όταν δε βλέπεις στον ορίζοντα τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γεμίσει την ψυχή σου κάποτε - κάτι υπαρκτό, έστω και ακατόρθωτο.

Κι επειδή κάπου εδώ αρχίζω να ακροβατώ μεταξύ μπλε και μαύρου - και η πλάστιγγα γέρνει ξέρετε προς τα πού - δίνω το λόγο στον Elvis Presley να μας τραγουδήσει σχετικά.


You’ll be doin all right, with your christmas of white
But I’ll have a blue, blue blue blue christmas


Όταν είδα το παραπάνω κλιπ, που χρονολογείται πίσω στο 1968, εντυπωσιάστηκα από το ντουέτο και αναζήτησα περαιτέρω πληροφορίες για τη Martina. Διάβασα λοιπόν στη wikipedia πως γεννήθηκε το 1966. Κάπου εκεί σκάλωσα. Λίγο μετά ανακάλυψα πως επρόκειτο για θαύμα της τεχνολογίας και για ψηφιακή προσθήκη της Martina 40 χρόνια μετά στο αρχικό videoclip. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς γυρίστηκε.

Μείνετε συντονισμένοι για τον απολογισμό του 2008 (οι παλιότεροι εδώ). Καλά(;) Μπλε Χριστούγεννα!
Η δημοσιογραφία των πολιτών
Posted by Manolis Platakis on 21-12-2008 at 4:30
Αφορμή για όλα όσα γράφονται στο αποψινό blog post είναι το φρικτό γεγονός της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ως εκ τούτου, μακάρι να μην είχε χρειαστεί η ενημέρωση που ακολούθησε.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν στις μέρες μας έναν ύπουλο ρόλο προσπαθώντας να διαμορφώσουν τη σκέψη μας και να κοιμίσουν το μυαλό μας. Είναι πράγματι η 4η εξουσία και εν δυνάμει η ισχυρότερη. Σε περιπτώσεις ραγδαία εξελισσόμενων γεγονότων, όπως αυτά που ξέσπασαν αμέσως μετά τη δολοφονία, τα ΜΜΕ είναι εντελώς ανεπαρκή στο να ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα. Μπορείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση, στο blog του Νίκου Σμυρναίου.

Η είδηση της δολοφονίας του άτυχου νεαρού πρωτοδημοσιεύτηκε στο twitter και στο Athens Indymedia. Σε πολύ μικρό χρόνικο διάστημα άρχισε να μαζεύεται μεγάλος πλούτος πληροφορίας στην twitterland και με συνοπτικές διαδικαστίες αποφασίστηκε το tag #griots για να σηματοδοτεί σχετικά νέα. Αρκετοί twitterers έστελναν updates στα Αγγλικά ή μετέφραζαν ήδη υπάρχοντα. Σε αυτή τη μαζική κινητοποίηση (που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα) έβαλα αυθόρμητα και το δικό μου λιθαράκι. Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, απογευματινή διαδήλωση στα Προπύλαια που εξελίσσεται σε πόλεμο με τις δυνάμεις καταστολής. Βρίσκομαι εκεί και στέλνω διαρκώς SMS στον φίλο μου το Στέλιο ο οποίος αναμεταδίδει στο twitter.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου παρίσταμαι στην κηδεία του Αλέξη όπου εμφανίζονται τα ΜΑΤ ένα δρόμο πιο κάτω και φυσικά προκαλούν μαζικές συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια. Κάνουν ρίψη χημικών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα κόσμος να κλειστεί στο νεκροταφείο και το υπόλοιπο πλήθος να διαλυθεί. Στέλνω απευθείας updates στο twitter γράφοντας στα αγγλικά. Γυρνώντας το βράδυ σπίτι, βλέπω ότι η βρετανική Guardian ενημερώνει για τα γεγονότα κάνοντας αναφορά και στα tweets μου.

3:02pm:
Emufear is sending Twitter updates from the funeral.

Λίγο πιο μετά ο δημοσιογράφος Bob North με προσκαλεί να μιλήσω στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

@emufear - i work for Sky News in UK. I was hoping you might be able to talk to us about what is happening in Greece?

Νιώθω άβολα, overwhelmed και αγχωμένος με τη διάσταση που παίρνει η -εντελώς αυθόρμητη- ενημέρωσή μου στο twitter. Ταυτόχρονα εντυπωσιάζομαι από την προοδευτικότητα των ξένων media και αποδέχομαι την πρόσκληση να μιλήσω στη βραδινή εκπομπή SkyNews.com - τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή που αντλεί υλικό από το web. Μπορείτε να ακούσετε εδώ σε mp3 (thx @madvil for recording) τα λίγα πράγματα που μάλλον αγχωμένος είπα ή να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις Τσιμιτάκη, Τάλου και εμού του ιδίου. Το απόσπασμα με τους Έλληνες "bloggers" (δε μ' αρέσει καθόλου αυτός ο όρος!) να μιλούν στο Sky News είχε την ευγενή καλοσύνη να γράψει ο Νίκος Σμυρναίος.Την επόμενη μέρα κατέβηκα στη γενική απεργία και τις πάσης φύσεως διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα. Έστειλα πάλι κάποια λίγα updates από το κινητό και η Guardian έκανε εκ νέου αναφορά σε μένα εδώ.

11:22am:
Rioters attack Attica store, Tweets Manolis Platakis, a computer science student from Athens, riot police have responds with teargas in Panepistimiou.

Σαν εμένα (και πολύ περισσότερο!) υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί αυτές τις μέρες. Στις "φλόγες" όλων αυτών των κινητοποιήσεων γεννιέται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ανεξάρτητου δικτύου ενημέρωσης πολιτών. Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να το παρακολουθήσω αλλά φαίνεται υποσχόμενο. Τέλος, αξίζει να διαβάσετε το άρθρο της Καθημερινής για τους τρόπους με τους οποίους τα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου κάλυψαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Gmail Failure
Posted by Manolis Platakis on 23-11-2008 at 5:39
Once upon a time, back in 2004, I entered university and so I got an e-mail account from my department with user-id std04100. Google had launched Gmail a few months before. In the end of 2004 I received an invitation to register for a Gmail account (which was invitation-only back then). So, I got a m.platakis user-id for my new Gmail account.Initially, I decided using Gmail for extra-university activity. However, in the end of 2006, I kept getting a huge daily amount of spam mail in my uni account so I decided to make use of Gmail's great spam filter. I created a new Gmail account which would only be used as an intermediate layer to filter out spam mails. So, I proceeded claiming std04100 as the new Gmail user-id and verified my departmental account. So far so good. The years passed and I began working as a research fellow in my department. Thus, I was granted a "platakis" (i.e. my surname) user-id. I immediately verified the new account in my filter Gmail account and forwarded both my uni accounts to the filter one. I have been using solely platakis user-id to reply from ever since.

Time has gone by and I am using the std04100 gmail account not only to filter spam but to archive all my conversations online (besides thunderbird local inbox) as well. Therefore, I am using Gmail's SMTP server. As a result, all the mails that I send have "Sender: std04100 at Gmail". After a while, I became annoyed from the fact that although I had a platakis uni account std04100 still appeared in every mail's header because of the user-id I had picked back in 2006 to use Gmail's spam filter.

To cope with this "problem", I decided to make use of my first Gmail account which was pretty idle apart from some lousy registrations. So I began forwarding all my university mail to m.platakis Gmail account, I verified platakis uni account in Gmail and I enabled POP3 checking the "From now on" option in order not to download previous mail from this Gmail account in Thunderbird. Everything worked smoothly. Unfortunately, I was not satisfied and proved to be too greedy.

I said to myself: "Why don't I transfer all the archives from my old filter Gmail account to my new (an actually older gmail account :P) filter Gmail account?". I took the following steps:

1. I activated the "Get mail from other accounts" option in m.platakis.

2. I enabled POP3 for all mail in std04100.

Old mail started flowing into m.platakis Inbox but unfortunately not Sent mails. To make matters worse, I, all of sudden, came up with 100 duplicate old mails in Thunderbird! Apparently, the "POP3 from now on" option that I had enabled in m.platakis to be able to download new mail to Thunderbird considered my old mail flowing from std04100 to m.platakis as eligible to be downloaded from Thunderbird!

3. I hastily disabled POP3 in m.platakis.

4. While waiting for the process to be completed I carefully deleted the duplicate mails from Thunderbird.

Later on, I checked Gmail and saw that the procedure was really slow (there was a relevant warning in Gmail's Mail Fetcher FAQ). It was 4 AM, I wanted to go to sleep and I didn't want to leave POP3 disabled along with the fact that Gmail kept bringing batches of 200 mails from std04100 in a very slow speed.

5. I changed the Mail Fetcher's options checking the Archive incoming messages (Skip the Inbox) and verified that incoming old mail didn't end up in the Inbox.

6. I enabled POP3 from now on in m.platakis and after while I downloaded 100 more duplicate mails in Thunderbird.

7. Although the process was a bit faster I was totally frustrated and the archive in m.platakis was really mixed up. I disabled POP3 in m.platakis to stop receiving duplicate mail in Thunderbird and erased the already downloaded.

8. I removed the std04100 mail account from the Mail Fetcher but mail from std04100 kept flowing into m.platakis and refused to stop! Apparently, the huge amount of mail had created an unstoppable queue.

9. It was 5 AM when I performed the check mate move disabling POP3 in std04100. M.platakis stopped receiving mail from the already removed(!) std04100 account instantly and I was able to re-enable POP3 from now on in m.platakis.

I went to sleep having achieved a partial messed up migration from std04100 to m.platakis, disappointed with my failure as well as with the loss of crucial sleep time but happy because I had made peace with myself: "It doesn't matter so much if I have to login to my deprecated std04100 Gmail account to check my archive once in a while".

Kudos, if you managed to read the whole blog post.
Winamp Failure
Posted by Manolis Platakis on 20-11-2008 at 3:49
My Hi-Fi broke down the other day after 10 years of continuous usage. Its main usage, these days, is to serve as an amplifier for a pair of two cute Kenwood speakers (which came with the Hi-Fi). As a matter of fact, my Hi-Fi didn't totally broke down but the motοr moving the triple CD tray was jammed and kept making an irritating unstoppable noise.

Therefore, I had to "lose" the Hi-Fi for the time being and go back to some old tiny 5-euro speakers for PC. And so I did. After a couple of days my brother showed up and managed to stop the motor from operating and totally disabling the already useless CD player function of the Hi-Fi. So far so good. So, I put back the Hi-Fi and I had to replace the sound card audio output cable. Stupidly enough, I did that while Winamp was operating, which led to a DirectSound exception and afterwords an application crash.

Winamp refused to start again crashing on startup and blaming the ml_ipod module, a 3rd party Winamp plugin which I use to control my iPod (iTunes hater since ever). I tried re-installing the plugin but the problem didn't cease to exist. I googled around for 5', couldn't find anything of interest, so I bailed out hastily uninstalling and reinstalling Winamp. The problem was fixed but I had lost all history (play count, playlists etc.), plugins (besides ml_ipod), library indexing, various settings and so on.

Has anyone experienced similar problems before? I do admit, of course, that there were some certain obvious actions that I should have tried before ending up uninstalling Winamp. First of all, I could have restarted my damn PC! But restarting is a procedure that I hate and I avoid performing one the same way Dracula avoids garlic. Secondly, I could have manually deleted ml_ipod plugin and do a clean install of the module.

Coming up next: Gmail Failure
Εισαγωγή στο LaTeX
Posted by Manolis Platakis on 15-11-2008 at 20:08
Τον τελευταίο καιρό, είχα απογοητευτεί αρκετά από την όψη των κειμένων που έβγαζε το Word και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχα στο μυαλό μου συγκεκριμένα πράγματα, όσον αφορά το placing και το juxtaposition πινάκων και εικόνων, τα οποία αδυνατούσα να τα κάνω πράξη στο Word (χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει μόνο το Word γι' αυτό) αποφάσισα να δοκιμάσω το περίφημο LaTeX που άκουγα τόσα χρόνια στη σχολή. Επιπλέον, ήρθε η ώρα να γράψω το κείμενο της πτυχιακής μου και θα το ήθελα γραμμένο με όσο το δυνατόν πιο επιστημονικό τρόπο.


Το λογότυπο του LaTeX

Ας δούμε όμως την ιστορία του TeX. Το TeX δημιουργήθηκε από τον Donald Knuth, σπουδαίο επιστήμονα της Πληροφορικής, συγγραφέα του -διαρκώς εξελισσόμενου- βιβλίου "The Art of Computer Programming" και όμοτιμο Καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Stanford. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πήρε διάφορα σημαντικά βραβεία μεταξύ των οποίων και το Turing Award το 1974. Εξέδωσε την τρίτη έκδοση του βιβλίου του το 1977 και εξέφρασε τον εκνευρισμό του με την όψη που είχε αυτό τυπωμένο. Αποφάσισε να δημιουργήσει ένα typesetting σύστημα με δύο στόχους στο μυαλό: αφενός να επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας βιβλία καταβάλλοντας σχετικά μικρή προσπάθεια και αφετέρου να παράγει αποτελέσματα τα οποία θα ήταν ίδια σε όλους τους υπολογιστές, τώρα και στο μέλλον. Έτσι, έγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό του πηγαίου κώδικα για το TeX το οποίο και διέθεσε ως ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό.


Donald Knuth

Το TeX προφέρεται "τεχ" καθότι ο Donald Knuth το ονόμασε έτσι από την ελληνική λέξη τέχνη. Το TeX δεν είναι ένας επεξεργαστής κειμένου αλλά μία κανονική γλώσσα προγραμματισμού, βασισμένη σε macros και tokens, και είναι ισοδύναμη με μια μηχανή Turing (το universal υπολογιστικό μοντέλο). Θα δούμε και στη συνέχεια ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει και ότι δε θα χρειαστούμε στα περισσότερα κείμενά μας αναδρομές και δομή επιλογής (if-then-else). Το σύστημα αυτό εξελίσσεται μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως των θετικών επιστημών, καθώς και από επαγγελματίες ή ερευνητές που βρίσκονται σε οργανισμούς, εταιρίες, ιδρύματα, κλπ.

Επειδή το TeX ήταν κάπως δύσχρηστο δημιουργήθηκε από πάνω του ένα high level programming layer το οποίο ονομάστηκε LaTeX (προφέρεται λέιτεχ). Πλέον, χρησιμοποιείται ευρέως από καθηγητές, επιστήμονες, επαγγελματίες, ερευνητές, μηχανικούς κλπ και ελάχιστος κόσμος γράφει απευθείας σε TeX. Το LaTeX επίσης εξελίσσεται και είναι διαθέσιμο ως ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό.

Ένας εξαιρετικός freeware Windows editor για LaTeX είναι ο LEd διαθέσιμος για κατέβασμα από εδώ. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς να κάνετε τα πρώτα σας βήματα. Αφότου αποκτήσετε λίγη τριβή θα δείτε ότι υπάρχει πλούτος πληροφοριών στο google, διάφορα e-books και πολλά templates για οτιδήποτε κείμενο επιθυμείτε να γράψετε. Αν χρησιμοποιείτε και τον LEd θα δείτε ότι ο editor προσφέρει πάρα πολλές ευκολίες στο compiling των κειμένων, στην ανέρευση των συντακτικών λαθών καθώς και στην αυτόματη συγγραφή κώδικα.

Για τη συγγραφή ελληνικών στο LaTeX δείτε έναν κατατοπιστικό οδηγό εδώ. Ο συγγραφέας του έχει δημιουργήσει και ένα package για την αυτόματη αναγνώριση λατινικών και ελληνικών χαρακτήρων το οποίο όμως είναι διαθέσιμο για FreeBSD (δεν το έχω δοκιμάσει για άλλο λειτουργικό) και επομένως κατά κανόνα θα χρειαστείτε, πέρα από το alt+shift, να πληκτρολογείτε μια εντολή για το διαχωρισμό μεταξύ ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων. Είναι λιγότερο ενοχλητικό από όσο ακούγεται.

Τελευταίο μα όχι έσχατο, ο Μιχάλης Νικολάου, απόφοιτος του τμήματός μας που διαπρέπει στο Η.Β., ανέβασε εδώ ένα .tex αρχείο για τη συγγραφή της πτυχιακής εργασίας του τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νων σύμφωνα με τον κανονισμό της βιβλιοθήκης.
iPod skipping songs και πώς να το αντιμετωπίσετε
Posted by Manolis Platakis on 05-09-2008 at 23:11
(in english: iPod skipping songs and how to deal with it)

Έχω στην κατοχή μου ένα μαύρο iPod classic 6G 80 GB εδώ και περίπου 8 μήνες.Συνήθως ακούω στο shuffle γιατί προσέχω πάρα πολύ τα τραγούδια που βάζω με αποτέλεσμα να μου αρέσουν σχεδόν όλα. Αν και δεν είναι όλα για όλες τις στιγμές, δε χρειάζεται να προσπεράσω πολλά τραγούδια για να ακούσω ένα που θέλω εκείνη τη στιγμή.

Άλλες φορές, πάλι, χρησιμοποιώ μια playlist που τοποθετώ τα πρόσφατα τραγούδια που πρόσθεσα στο ipod. Σπανιότερα, επιλέγω συγκεκριμένα τραγούδια ή/και καλλιτέχνες για να ακούσω. Έτσι, προχτές επέλεξα να ακούσω το δίσκο "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία" του Φοίβου Δεληβοριά.

Παρατήρησα προς μεγάλη μου έκπληξη και φρίκη πως το ipod έπαιζε μόνο δύο από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Τα υπόλοιπα, απλά, τα προσπερνούσε (skip). Αρχικά, νόμισα πως είναι corrupt database εξαιτίας του ότι δε χρησιμοποιώ το itunes αλλά το ml_ipod plugin για το winamp. Γύρισα λοιπόν σπίτι και έκανα όλες τις repair λειτουργίες του ml_ipod. Αναγκάστηκα έτσι να επιδιορθώσω και πολλά ID3 tags ως παράπλευρη συνέπεια. Το πρόβλημα όμως παρέμεινε.

Έκανα τα πάντα τα οποία περιγράφονται καλύτερα σε thread στο forum της apple (το οποίο αποτέλεσε και την καλύτερη πηγή διαλεύκανσης του μυστηρίου) ως εξής: "I've done a variety of things with the file, including renaming, deleting from the library, deleting from PC, restoring to pc, restoring to itunes, etc. I've reloaded the file on to the ipod in a different "orders" as well. If unchanged, the file/song still skips in the exact same spot in the song. I think it's unlikely that the song, through all of these methods, is being assigned to the exact same spot on the ipod."

Επίσης, έτρεξα τα diagnostics του ipod τα οποία όλα έδειξαν ότι είναι υγιέστατο και δεν πρόκειται για disk failure. Btw, στα diagnostics του I/O κολλάει διότι περιμένει για πάντα να ελέγξει την είσοδο firewire που είχαν τα παλιά ipods αλλά δεν έχουν τα καινούρια (μεγάλη προχειρότητα κύριοι της Apple)! Επιπλέον, έκανα format του ipod και restore εκ νέου αλλά και πάλι τζίφος! Τέλος, επανεγκατέστησα το itunes και έκανα SW update στο ipod αλλά για μια ακόμη φορά δίχως αποτέλεσμα.

Κατάφερα όμως να βρω λύση στο μυστήριο. Apparently, τα καινούρια ipods είναι τρομερά ευαίσθητα σε προβληματικά mp3 encodings και rips με αποτέλεσμα, με το που συναντούν την παραμικρή ανωμαλία στα τραγούδια, να τα προσπερνούν - έχω βρει τουλάχιστον ένα τραγούδι που το κόβει στη μέση. Αν λοιπόν το ipod σας πηδάει κάποια τραγούδια αυτό που έχετε να κάνετε είναι re-encode τα mp3 που έχετε στο PC σας (προσωπικά μετέτρεψα τα προβληματικά mp3 σε m4a μέσω του itunes). Κατόπιν, σβήστε τα παλιά από το ipod και το pc σας και περάστε τα καινούρια! Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι όλα μια χαρά! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω θεωρείται feature και όχι bug από τους ιθύνοντες της Apple! Ντροπή!

Το βασικό πρόβλημα που παραμένει είναι ο εντοπισμός των προβληματικών mp3 καθότι παίζουν στον υπολογιστή μέσω του ipod οπότε ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ότι ένα τραγούδι είναι προβληματικό είναι μέσω του ipod την ώρα που πάει να παίξει. Οπότε αν τύχει και το επιλέξεις manually ή το προσέξεις έχει καλώς, ειδάλλως μπορείς να το περιμένεις όλη σου τη ζωή στο shuffle και αυτό να μην παίξει ποτέ. Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω επ' αυτού παρακαλώ να το μοιραστεί με μένα και τους αναγνώστες του thoughts and dreams!
Εγκατάσταση των Windows XP στο Asus eee PC 701 4G
Posted by Manolis Platakis on 16-07-2008 at 23:02
Σε συνέχεια του προηγούμενου post για το eee pc αποφάσισα να σας γράψω για την εμπειρία που απέκτησα προσπαθώντας να εγκαταστήσω τα windows xp. Γιατί όμως αποφάσισα να βάλω windows xp?

Τρεις λόγοι:

α) Με το xandros δεν αξιοποιούσα πλήρως τις δυνατότητες του eee.
β) Δεν ξέρω να χειρίζομαι τόσο καλά κάποια άλλη διανομή linux (ίσως τα eeeXubuntu αλλά τα XP ήταν πιο σίγουρη λύση).
γ) Υπάρχει αναφορά για τα windows XP στο επίσημο manual του eee και specific drivers στο site της Asus και επομένως είναι αρκετά optimized για το λειτουργικό αυτό.

Το Σάββατο φεύγω για Κρήτη και επομένως ήθελα να ετοιμάσω το μικρό μου laptop να είναι όσο πιο τούμπανο γίνεται για τις διακοπές μου!Με τη βοήθεια του skarab που μου δάνεισε ένα external cd-rom, του papajohn και των guides εδώ και εδώ εγκατέστησα τα windows xp.

Προβλήματα που με ταλαιπώρησαν:

Μην ξεχάσετε στο nLitement των XP να ΜΗΝ αφαιρέσετε τα components που αφορούν την ελληνική γλώσσα (τα οποία ο i64x προφανώς αφαιρεί). Κατόπιν θα πρέπει να τα ενεργοποιήσετε από τα regional settings του control panel.

Οι audio drivers ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν στην εγκατατάστασή τους. Η πιο ενδιαφέρουσα σχετική βιβλιογραφία που μπόρεσα να βρω είναι εδώ. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά, στο τέλος απεγκατέστησα όλους τους σχετικούς drivers. Έτρεξα πρώτα το AsusInstall.exe των audio drivers και στο επόμενο restart έκανα manually locate driver από το folder wdm. Έκτοτε δουλεύει ο ήχος αν και σε κάθε boot μου ζητάει drivers για την PCI κάρτα και πατάω cancel.

Δεν δούλευε το scroll bar του touchpad και χρειάστηκε να εγκαταστήσω τους drivers της Synaptic (από το site της asus).

Βασικά προγράμματα που εγκατέστησα:

α) Firefox 3 (άμεσα disable το precaching)
β) Winamp 5.54 (custom installation) + playlist undo + ml ipod (θεωρώ το ml ipod καλύτερο από το native support του winamp για ipod το οποίο δε συμπεριλαμβάνω στο installation) + live messenger now playing plugin :-)
γ) damnsoft MoveMe για να μετακινείτε παράθυρα με τα πλήκτρα στην περίπτωση που είναι εκτός viewing περιοχής. Δε δουλεύει με το winamp γιατί χρησιμοποιεί διαφορετικό API οπότε η λύση για να σας χωρέσει στο παράθυρο είναι να του βάλετε το classic skin!
δ) Foxit Reader
ε) Windows Live Messenger
στ) Mplayer
ζ) 7zip
η) eeectl
θ) utorrent

Επί του πιεστηρίου:
Η σύνδεση του ipod με το Asus eee αρχικά έδειχνε ? στη θέση των ελληνικών χαρακτήρων. Αφού έβαλα default τα ελληνικά σε non unicode programs (regional settings) έδειξε τα ελληνικά παντού εκτός από τα albums titles στα οποία καταχώρησε τα ερωτηματικά και μου τα χάλασε :-(. Έκατσα και τα έφτιαξα ένα ένα από το κανονικό pc. Τώρα τα δείχνει σωστά και στα δύο.

Το μόνο που εκκρεμεί πλέον είναι το activation των XP, το οποίο θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά μέσω τηλεφώνου αφού το online σύστημα είναι μονίμως down! Μέχρι τι ώρα είναι διαθέσιμο το τηλεφωνικό σύστημα στην Ελλάδα; Δε γλιτώνω το πρωινό ξύπνημα για να τους πάρω τηλέφωνο, μου φαίνεται..

Update 1 (18-07):

Είχα προβλήματα με τους ελληνικούς υπότιτλους στο mplayer. Κατάφερα να βρω λύση ως εξής: βρήκα και κατέβασα το DejaVuSans.ttf και αντικατέστησα το υπάρχον subfont.ttf με αυτό (το μετονόμασα δηλαδή) και εν συνεχεία έκανα edit το config file και πρόσθεσα τις εξής γραμμές:

subcp='windows-1253'
subfont-encoding=unicode
unicode=yes
utf8=yes
subfont-text-scale=3

(via)

Επίσης, δε μου δούλευε η κάμερα και χρειάστηκε να την ενεργοποιήσω από το bios!
Πρώτες εντυπώσεις από το Asus EEE 701 4G
Posted by Manolis Platakis on 16-05-2008 at 1:04
Αγόρασα πριν από μερικές εβδομάδες το subnotebook της Asus και ήρθε η ώρα γράψω μερικά συμπεράσματα που έβγαλα από τη χρήση του.

Τι είναι το Asus eee? Είναι ένα πολύ μικρό laptop από την Asus! Προφέρεται άζους τρίπλ ι. Τα τρία e σημαίνουν "Easy to learn, Easy to work, Easy to play". Μπορείτε να δείτε την σχετική καταχώρηση στο wikipedia εδώ.Προτού αρχίσω το review να ξεκαθαρίσω λίγο ποια version του eee απέκτησα.

Αγόρασα, από το eshop.gr, το Asus eee 701 4G, σε άσπρο χρώμα, έναντι 345 ευρώ. Τη στιγμή αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές στο eshop.gr πωλείται μόνο η surf έκδοση.

Διαφορές μεταξύ 701 surf έκδοσης και 701 κανονικής (galaxy)

  • Το surf έχει μικρότερη μπαταρία που οδηγεί σε 2h 45min αυτονομία από 3h 30min (και 25g μικρότερο βάρος).
  • Το surf δεν έχει webcam ενώ το κανονικό έχει μια 0.3MP.
  • Για να προσθέσεις μνήμη στο surf (επιπλέον των 512MB) πρέπει να το ξεβιδώσεις και να το "διαλύσεις" (υπάρχουν σχετικά videos στο youtube) ενώ στο κανονικό μπαίνει πολύ εύκολα (αν και δεν έχω βάλει ακόμη extra μνήμη). Το bullet αυτό δεν αφορά το μαύρο surf στο οποίο η εισαγωγή της μνήμης γίνεται εξίσου εύκολα.


Ανοίγοντας τη συσκευασία

Το κουτί ήταν πολύ όμορφο. Περιέχει το laptop, τη μπαταρία, τον πολύ μικρό και ελαφρύ (με μεγάλο καλώδιο) φορτιστή και μια όμορφη θήκη για το laptop (η οποία δεν περιέχεται στο surf!).

Λειτουργώντας το

Το default λειτουργικό που περιέχει είναι η διανομή Xandros του Linux σε μια απλοποιημένη γραφική μορφή του KDE. Μπουτάρει σε 10-15 δευτερόλεπτα και είναι αρκετά γρήγορο στις αντιδράσεις του, γι' αυτό το έχω κρατήσει. Είναι γρήγορο με ανοιχτό firefox (με 2 tabs), openoffice και Amarok για μουσική. Είναι κάπως απλοϊκό στη μορφή του αλλά η ταχύτητα με έχει κερδίσει για την ώρα.

Εναλλακτικές για το λειτουργικό

Μπορείτε πολύ εύκολα να περάσετε στο KDE full mode ακολουθώντας τις οδηγίες που λέει εδώ.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε πολύ εύκολα κάποια από τις διανομές linux που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το eee όπως το eeeXubuntu.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε επίσης μια κανονική διανομή linux ή να βάλετε Windows XP. Για περισσότερα δείτε στο eeeuser.com.

Τερματικό

Το default terminal είναι πολύ μικροκαμωμένο και όχι παραμετροποιήσιμο γι' αυτό έθεσα ως default τερματικό την Konsole με τη βοήθεια του Marf's Tweakeee (χρήσιμο πρόγραμμα για πολλά tweaks). Κατά τα άλλα υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι γνωστές εντολές unix. Αξιοπερίεργο είναι πως κάποιες εντολές επιστρέφουν command not found αν εκτελεστούν χωρίς sudo ενώ λειτουργούν κανονικά με sudo μπροστά όπως η ifconfig. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, πως στην default μορφή του λειτουργικού, δεν υπάρχουν users και passwords. Πατώντας sudo κάνεις τα πάντα, αλλιώς έχεις τα δικαιώματα ενός απλού user.

Εγκαθιστώντας τα ελληνικά

Για την εγκατάσταση των ελληνικών ακολούθησα τον εξής οδηγό (δείτε και τα σχόλιά μου στα comments του post αυτού). Να σημειώσω πως δεν έβαλα ελληνικά στο λειτουργικό αλλά απλώς τα πρόσθεσα στο πληκτρολόγιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να γράψω ελληνικό ευρώ.

Οθόνη

Η οθόνη είναι 7 ίντσες οπότε -κακά τα ψέματα- είναι μικρή. Είναι υποφερτή πάντως και εύκολα συνηθίζεται. Επίσης, είναι πολύ εύκολο με 2 κλικ, να βγάλετε έξοδο σε VGA, είτε dual display, είτε μόνο στην εξωτερική οθόνη. Το δοκίμασα εξαντλητικά στην 19άρα LG μου και με ανάλυση 1024×768 (η native είναι 800×480) τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά. Υποτίθεται πως υποστηρίζει μέχρι 1600×1280 στην VGA έξοδο.

Πληκτρολόγιο και Touchpad

Το πληκτρολόγιο με τρομοκράτησε πολύ στην αρχή. Λόγω της πασχαλιάτικης περιπέτειας με το desktop χρειάστηκε να το συνηθίσω και μπορώ να σας βεβαιώσω πως μετά από 2-3 ωρίτσες δεν συνιστά καμία δυσκολία το να γράφεις τυφλό σύστημα με πολύ μικρό ποσοστό λαθών. Το touchpad, δε, είναι μια χαρά (έχει και scroll bar).

Σκληρός Δίσκος και αποθηκευτικά μέσα

Το asus eee έρχεται με σκληρό δίσκο Solid State 4GB. Στην πραγματικότητα μετά από ένα apt-get update και apt-get upgrade το disk utility του συστήματος αναφέρει:

Total Disc Space: 3773 MB
System: 2353 MB 62%
Used: 1045 MB 28%
Available: 375 MB 10% (με ελάχιστες φωτογραφίες και docs)

Οπότε ξεχάστε τον ενσωματωμένο δίσκο για αποθήκευση. Βέβαια, περιέχει 3 θύρες USB 2.0 καθώς και MMC/SD card reader αν δε θέλετε να εξέχει τίποτα στο μικρό σας laptop ;-). Για την ακρίβεια σκεφτόμουν να χτυπήσω κάτι τέτοιο αλλά για την ώρα βολεύομαι με ένα φλασάκι 1GB που έχω. Σχετικά με το φλασάκι να αναφέρω πως τα περιεχόμενα του δεν εμφανίζονται σωστά στο αρχικό path για το flash που βγάζει ο file explorer (εμφανίζονται μόνο αυτά που δημιουργήθηκαν στο Xandros) και πρέπει να πάω από το /media/ (επίσης μέσω file explorer) για να τα δω. Επίσης, αν αποθηκευτούν στο αρχικό path δε φαίνονται και στα Windows (κάτι με το filesystem θα παίζει). Minor inconvenience (που δεν ξέρω αν ισχύει σε όλους).

Επίσης, με youtube, googledocs και άλλες online εφαρμογές κάπως την παλεύεις με την έλλειψη χώρου η οποία μάλλον είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα του laptop (αν και δε με έχει επηρεάσει καθόλου). Τέλος, δεν έχει φανεί καθόλου η απουσία dvd/cd rom.

Σερφάροντας

Μέχρι σήμερα έχω συνδεθεί σε 3 ασύρματα δίκτυα. Τα δύο είχαν MAC Address access list και συνδέθηκαν αμέσως. Το 3ο είχε encryption (WEP νομίζω) και αντιμετώπισα κάποια προβλήματα ώσπου να συνδεθώ. Προβλήματα όμως αντιμετώπισε και ένα άλλο laptop με το ίδιο δίκτυο οπότε ίσως να μην έφταιγε το eee. Ο δέκτης σήματος είναι εξαιρετικός και η διαδικασία σύνδεσης εντελώς απλή. Δυστυχώς, κάποιες ιστοσελίδες θα σας δυσκολέψουν στην ανάγνωση, λόγω της μικρής ανάλυσης της οθόνης. Κάποιες φορές θα χρειάζεται και horizontal scrolling. Για το λόγο αυτό προτείνονται η χρήση του F11 (fullscreen) σε συνδυασμό με το extension του firefox "Scrollbar Anywhere" για εύκολο scroll-άρισμα με την κίνηση του mouse.

Development - Προγραμματισμός

Η χρήση που έχω κάνει μέχρι σήμερα στο asus είναι gmail, surfing, openoffice και λίγο μουσική οπότε δεν έχω κάνει προγραμματισμό για να σας πω τι σηκώνει το μηχανάκι. Εν τούτοις, η εγκατάσταση των βασικών development tools μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ. Στο internet θα βρείτε guides και για LAMP κλπ.

Υποστήριξη ipod

Εδώ αναφέρεται πως υποστηρίζονται κανονικά και της 6ης γενιάς τα ipods αλλά δεν έχω βρει το κουράγιο να δοκιμάσω το 80GB classic μου, φοβούμενος μη μου χαλάσει καμιά db του.

Ευχαριστημένος;

Προς το παρόν ναι, γιατί είναι ελαφρύ, κόστισε πολύ λίγο και έχει ανταποκριθεί στις χρήσεις του ικανοποιητικά.

Περιμένω τις απορίες σας και τα σχόλιά σας!

Αρκετές πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από το σχετικό νήμα του adslgr.com.

ΥΓ. Κυκλοφόρησε και αντίστοιχο μοντέλο στις 9 ίντσες (όχι ακόμα στην Ελλάδα όπου και το 7" ουδέποτε ήρθε επίσημα).
Πασχαλιάτικη Περιπέτεια με τον Η/Υ
Posted by Manolis Platakis on 04-05-2008 at 20:07
Χρονικό:

2 μήνες πριν τις διακοπές: Το ανεμιστηράκι του chipset της Asus A8N κάνει ενοχλητικό θόρυβο και φαίνεται ότι ζορίζεται. Μερικές φορές έχει "εκρήξεις" θορύβου την ώρα που κοιμάμαι και με πετάει πάνω.

3 εβδομάδες πριν τις διακοπές: Το ξεσκονίζω ενδελεχώς με spray πεπιεσμένου αέρα και παύει να λειτουργεί εντελώς. Λόγω πιεσμένου χρόνου ζω χωρίς chipset fan.

Μεγάλη Εβδομάδα: Βρίσκει ο πατέρας μου ένα chipset fan από ένα μαγαζάκι στη Στουρνάρη.

Κυριακή του Πάσχα: Πάω το pc στον αδερφό μου στην Κηφισιά για να βάλουμε το νέο chipset fan. Βγάζουμε το pc στο μπαλκόνι και αδειάζουμε όλο το spray. Βγαίνει άπειρη σκόνη. Το βάζουμε πίσω και βλέπουμε ότι δεν κάνει το chipset fan στη mobo και το υπάρχον δεν μπορεί να βγει διότι είναι εγγενές της κάρτας. Τελικά βάζουμε το καινούριο fan από πάνω ίσα ίσα να κάνει λίγο αέρα.

Κυριακή του Πάσχα (3 το πρωί): Ξαφνικά σκοτεινιάζει όλο το δωμάτιο και σβήνει το pc. Αφού βρίζω τη ΔΕΗ και ξυπνάω τον πατέρα μου αντιλαμβάνομαι πως το υπόλοιπο σπίτι έχει ρεύμα και άρα πρόκειται για πεσμένη ασφάλεια. Σηκώνει ο πατέρας μου την ασφάλεια: φαίνεται μια λάμψη από τον υπολογιστή (ανοιχτό κουτί από όταν είχε καεί το chipset fan), ακούγεται ένα τσαφ και μυρίζει καμένο. Φοβήθηκα τους δίσκους εκείνη την ώρα.

Δευτέρα του Πάσχα: Βολεύομαι με το Asus eee (θα ακολουθήσει αναλυτικό review).

Τρίτη του Πάσχα: Πηγαίνουν οι γονείς μου το pc στο Service του Πλαισίου, καθότι πρέπει να μείνω σπίτι να γράψω μια εργασία που λήγει την επόμενη μέρα (και πήρα feedback Τρίτη πρωί για την μέχρι τότε πρόοδο). Να σημειωθεί πως παρόλο που στην ιστοσελίδα λέει 10 ευρώ για να το πάρουν και να το φέρουν, τα οποία εννοείται πως θα έδινα, στην πραγματικότητα είναι 18 ευρώ μόνο για τη μία κατεύθυνση (στο μαγαζί λέει 18 ευρώ aller-retour). Το τροφοδοτικό είναι καμένο, εντός εγγύησης από το Multirama, το οποίο θέλει να το υπολογίσει με βάση την τρέχουσα αξία του και όχι την τιμή που αγοράστηκε. Μετά από αρκετό κράξιμο, δέχονται να το μετρήσουν στην παλιά τιμή και παίρνω ένα Tagan 500W (από 420W που είχα πριν). Το βάζουν στο Πλαίσιο και λένε ότι όλα τα ανεμιστηράκια δουλεύουν σωστά και μη όντας εκεί να επιμείνω το φέρνουν πίσω οι δικοί μου. Φυσικά το chipset fan δεν λειτουργεί.

Τετάρτη του Πάσχα: Ξαναπάω το pc με τη μάνα μου που ήθελε να τους κράξει που δεν το επισκεύασαν. Thanks to RIDDLE για το κουβάλημα. Ο διευθυντής λέει πως δεν είχαμε πει την προηγούμενη μέρα για ανεμιστηράκι και άρα πρέπει να μας χρεώσει νέα επισκευή. Ευτυχώς, ο τεχνικός το επιβεβαιώνει πως το είχαμε πει αλλά επιμένει ότι δούλευε. Ο διευθυντής λέει "αν δουλεύει το ανεμιστηράκι θα σας χρεώσω τον έλεγχο". Κατεβαίνω με τον τεχνικό στα υπόγεια της Ζαΐμη και το ανεμιστηράκι φυσικά δεν δούλευε και ο τεχνικός ζήτησε συγγνώμη που δεν το κοίταξε καλά οπότε ο διευθυντής συμφωνεί να γίνει χωρίς κόστος η συνέχεια της επισκευής. Το ανεμιστηράκι δεν αλλάζει από μόνο του και πρέπει να αλλάξει όλη η motherboard (εντός εγγύησης ΠΛΑΙΣΙΟΥ) και επομένως και CPU και μνήμη (επίσης από ΠΛΑΙΣΙΟ - εντός εγγύησης). Μου λένε θα είναι έτοιμο την Παρασκευή με υλικά αντίστοιχης ποιότητας.

Πέμπτη του Πάσχα: Πρωτομαγιά.

Παρασκευή του Πάσχα: Τηλέφωνα όλη τη μέρα και τελικά τζίφος, δεν το φτιάξανε! Να χαρώ εγώ 4-24 ώρες.

Σάββατο (χτες): Το μεσημέρι παραλαμβάνω το pc (thx leo!). Είχαν χρεώσει 30 ευρώ επισκευή, τους θυμίζουμε την ιστορία με το ανεμιστηράκι και τη σβήνουν. Asus M3A, 1GB Transcend 667, AMD Athlon X2 Dual Core BE-2350. Αγοράζω έναν WD 160GB μαζί με 1GB RAM ακόμη για να χώσω Vista. Γυρίζω σπίτι, δεν υπήρχαν αρκετά SATA καλώδια! Παίρνω τηλέφωνο και ρωτάω μήπως είχε το κουτί που δε μου δώσανε. Μου λένε ότι κρατάνε το κουτί για να βάλουν τον παλιό εξοπλισμό και ότι δεν είχε κάτι αλλά αν θέλω μπορώ να πάω εκεί να μου δώσουν. Ξανά κάτω για μερικά καλώδια SATA, μου δώσανε και πιαστράκια για το δίσκο. Ξανά πίσω, δεν τα είχαν βιδώσει τελείως καλά και δεν είχαν συνδέσει το reset κουμπάκι!!! Έλεος! Ευτυχώς, είχαν συνδέσει τις usb θύρες του κουτιού. Εγκαθιστώ τα Vista, εγκαθιστώ και το SP1 των Vista. Πάω να βάλω τους drivers της mobo για το LAN και κρασάρει το σύμπαν και δεν μπούταρε μετά. Μετά από διαδοχικά system restores και windows repairs ξαναμπαίνω στο σύστημα και ξαναπροσπαθώ αλλά τίποτα.

Ξημερώματα Κυριακής: Γυρίζω από έξοδο και αρχίζω και το ψάχνω στο google. Apparently είναι προβληματικοί οι drivers της Asus για τον on board ethernet controller που έχει η M3A. Σε όλον τον κόσμο έχουν το ίδιο πρόβλημα. Κατέβασα τους drivers από το site της Asus, τζίφος. Κατέβασα πιο καινούριους από το opendrivers, πάλι τζίφος. Τελικά, κάπου διάβασα ότι μπουκώνει το PCI Bus και θέλει να κλείσεις τελείως το τροφοδοτικό για μερικές ώρες. Μια και δεν είχα τίποτα να χάσω, το έκανα και πήγα για ύπνο κατά τις 5 το πρωί. Σήμερα που ξύπνησα δούλεψε επιτέλους! Τώρα είναι όλα στην εντέλεια (εκτός από το reset κουμπάκι) και τον τρίτο δίσκο (IDE) που δεν έχω ακόμη συνδέσει. Εγκαθιστώ προγράμματα, κάνω import τα παλιά δεδομένα (πήρα καινούριο δίσκο για να μη χρειαστεί backup) κλπ. Τα Vista είναι πανέμορφα.

Να σημειωθεί πως εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας έχασα μια διήμερη εκδρομή την Τρίτη και μια μονοήμερη σήμερα Κυριακή. Καταραμένα μηχανήματα...


ΥΓ. Το 2006 έγραφα πιο ρομαντικά για το Πάσχα.
Next →