Hθική στον έρωτα
Posted by Manolis Platakis on 15-05-2006 at 3:03
Για να μιλήσουμε για την ηθική στον έρωτα θα πρέπει να δώσουμε πρώτα ορισμούς για τον έρωτα και την ηθική.


Σύμφωνα με την wikipedia, "ηθική είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με την εύρεση του τι είναι αποδεκτό και ορθό και τι ανάρμοστο και λανθασμένο. Η ηθική υπόκεινται σε μεταβολές που εξαρτώνται από την Κοινωνία στην οποία εφαρμόζεται. Έτσι, παράγοντες που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο δύναται να επιφέρουν αλλαγές και στο σώμα της ηθικής." Δε θα μιλήσω για τοπικές κοινωνίες και για διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη και έθιμα. Όχι ότι δεν επηρεάζει, αλλά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την κοινωνία των ερωτευμένων από μια πιο διαχρονική σκοπιά.

Διαβάζοντας από την ξένη wikipedia αυτή τη φορά, "love is an emotion of intense attraction to, passion for, or identification with persons, place(s) or thing(s); a desire to be close to, move and construct it's object." Στη συνέχεια κατηγοριοποιεί σε πολλά είδη τον έρωτα -μία συζήτηση που έχει ενδιαφέρον και ίσως να ξεκινήσω μελλοντικά στο blog- και καταλήγει: "The concept of love, however, is subject to debate. Some deny the existence of love, calling it a recently invented abstraction. Moreover, approximately 13 percent of cultures reportedly have no word for love.[3] Others maintain that love exists but is undefinable; being a quantity which is spiritual, metaphysical, or philosophical in nature, etc. Perhaps due to its emotional primacy, love is one of the most common themes in art." Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μία τόσο γνώριμη στους περισσότερους από μας έννοια και συνάμα τόσο αφηρημένη. Ένα ακόμη μαγικό στοιχείο της αντιφατικότητας του έρωτα, δε νομίζετε;

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με κάτι διαρκώς μεταβαλλόμενο στο χώρο και στο χρόνο όπως είναι η ηθική και με ένα εντελώς αφηρημένο, υποκειμενικό και βιώσιμο με άγνωστες και ανεξήγητες πτυχές της ύπαρξής μας όπως είναι ο έρωτας. Αυτομάτως αντιλαμβάνεται κανείς, πως το ίδιο το ερώτημα-θέμα που θίγει το παρόν post είναι ασύλληπτο και απροσδιόριστο.

Εν τούτοις, θα προσπαθήσω να κάνω μια βουτιά στα βαθιά, με γνώμονα μια επικίνδυνη γενίκευση και τις σκέψεις που με προβληματίζουν αυτήν την εποχή. Η φωτογραφία του άρθρου απεικονίζει μια καρδιά. Τι συμβολίζει μια καρδιά για τον έρωτα; Την πηγή των συναισθημάτων και των ενεργειών μας. Φυσικά, από την καρδιά μόνο το αίμα πηγάζει. Το βαθύτερο νόημα βρίσκεται στις υπέρλογες και ενίοτε παράλογες αποφάσεις που λαμβάνουμε όταν είμαστε σε "κατάσταση έρωτα". Η ηθική του έρωτα στο μυαλό μου σήμερα δεν σημαίνει άρνηση των ενστίκτων, ούτε εθελοτυφλία απέναντι στην πλημμύρα των αισθημάτων. Η μόνη ηθική στον έρωτα είναι η ειλικρίνεια. Πράξε όπως νιώθεις αλλά να είσαι ειλικρινής, ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου (γιατί έκανες ό,τι έκανες, τι πέτυχες, πώς ένιωσες, τι σκέφτεσαι για το μέλλον και πώς αντιμετωπίζεις το παρελθόν), ειλικρινής απέναντι σ' αυτόν που αγαπάς (με την ερωτική έννοια) αλλά κυρίως ειλικρινής απέναντι σ' αυτόν που σ' αγαπά. Ξέρω πως είναι δύσκολο. Σκέφτεσαι, ότι δεν έχεις το θάρρος να το πεις, πρέπει όμως να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου και έτοιμος να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Σκέφτεσαι, πως θα πληγωθεί ο άλλος. Ναι, θα πληγωθεί και είναι μία από τις συνέπειες των πράξεων σου. Πρέπει να μάθει όμως (σχετικά σύντομα), και να κρίνει ο ίδιος.

Προσοχή, δεν συστήνω εκπόρνευση όυτε το να ενδίδει κανείς de facto στις ορμές του. Για την ακρίβεια είμαι άνθρωπος που δεν έχει απατήσει ποτέ το σύντροφό του σε μια σχέση και αμφιβάλλω ότι αυτό θα συμβεί ποτέ, γιατί αν μια σχέση με πληρεί τότε δεν το έχω ανάγκη κι αν όχι τότε η σχέση λήγει αυτομάτως. Συστήνω, ειλικρίνεια και διάλογο, σκέψη και περισύλλογη, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε ενέργεια. Δε μπορώ όμως να διατυπώσω ένα βασανιστικό, αυτοπεριοριστικό κώδικα ηθικής του Έρωτα ο οποίος να μην αναιρεί το κορυφαίο αυτό συναίσθημα που μας βγάζει από την ανυπαρξία του εφήμερου και μας οδηγεί στο παντοτινό

Για τα παραπάνω θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας, νομίζω πως χωράει πολύ συζήτηση. Φοβάμαι, πως προτού ο αλέκτωρ λαλήσει 3 φορές, απαρνηθώ όλα τα παραπάνω..
Posted by Mortisia on 15-05-2006 at 17:44
Απο μικρη ακουγα παμπολλες φορες απο τους μεγαλυτερους και προφανως πιο εμπειρους οτι στον ερωτα ολα επιτρεπονται... Και τωρα το ακουω... Συνεχεια... Λες κι εχει μεινει σλογκαν!! Τωρα βεβαια εσυ θιγεις το θεμα ερωτα και ηθικης.. Και συγκεκριμενα λες οτι η μονη ηθικη στον ερωτα ειναι η ειλικρινεια! Εγω ομως ας το θεσω λιγο διαφορετικα... Τι ειναι προτιμοτερο? Να πεις την αληθεια στο ατομο που αγαπας και να τον πληγωσεις θανασιμα, η να του πεις καποια μικρα ψεματακια,χωρις δολιο σκοπο,η εστω να του αποκρυψεις την αληθεια και να τον κανεις ευτυχισμενο? Απαντηση δεν μπορω να δωσω.. Και δεν ξερω τι θα εκανα εγω σε τετοια περιπτωση.. Ειναι ενα θεμα που μπορει κανεις να συζητησει επι ωρες.. Κι εδω ταιριαζει το follow your heart!!! "Φωτια ειναι ο ερωτας, φωτια κι αμα δεν επεσες μεσα να καεις, περασες τη ζωη χωρις να εχεις ζησει.."
Posted by Manolis Platakis on 15-05-2006 at 20:54
Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Απόκρυψη της αλήθειας ισοδυναμεί με ανειλικρίνεια. Δεν αναφέρομαι σε ψεματάκια, πώς θα μπορούσαν άλλωστε ψεματάκια να τον πληγώσουν θανάσιμα; Τώρα αν μιλάμε για μεγάλα ψέματα, η συνείδησή μου και ο χαρακτήρας μου δε θα μου το επέτρεπαν. Αν το δεις από τη μεριά του άλλου, σκέψου να το μάθει χρόνια μετά πόσο άσχημα θα νιώσει και πόσο θα γκρεμιστεί ο εσωτερικός του κόσμος και πόσο θα κλονιστεί η ψυχική του ηρεμία.. Αξίζει; Όχι, κατ' εμέ.
Posted by Trifyllenia on 15-05-2006 at 21:35
Aπλά τα πράγματα :
Η θεωρία του Μανώλη είναι σωστή.
Στην πράξη όμως εφαρμόζουμε το δεύτερο σκέλος του διλήμματος της Mortisia...
Posted by Manolis Platakis on 15-05-2006 at 21:43
Δεύτερο σκέλος φαντάζομαι εννοείς το "η εστω να του αποκρυψεις την αληθεια και να τον κανεις ευτυχισμενο?"..

Εγώ αδυνατώ να το εφαρμόσω, νιώθω τύψεις επιτρέποντας στον άλλον να ζει στην ουτοπία του. Δεν συμπεριλαμβάνω βεβαίως, τις οποιεσδήποτε "εγκεφαλικές ατασθαλίες". Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν σε μας. ;)
Posted by Trifyllenia on 15-05-2006 at 21:46
Μάλιστα..εγώ δε θα σου πω αν εφαρμόζω το "η εστω να του αποκρυψεις την αληθεια και να τον κανεις ευτυχισμενο?" , απλά λέω τί κάνει συνήθως "ο πολύς ο κόσμος"(I hate that phrase..)
Και τονίζω η θεωρία σου είναι σωστή είπαμε :P
Posted by Manolis Platakis on 15-05-2006 at 22:14
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να μιλάμε για σωστή ή λάνθασμένη θεωρία. Ενδεχομένως, οποιαδήποτε θεωρία που βάζει σε καλούπια τον έρωτα να είναι a priori ανεδαφική.
Posted by Mortisia on 15-05-2006 at 22:22
Εγω απλως εδωσα τροφη για σκεψη και τιποτα παραπανω.. Δεν ειπα οτι δε συμφωνω μαζι σας.. Και σιγουρα ο ερωτας δεν μπαινει σε καλουπια κι ορισμους.. Και παλι ξαναγραφω follow your heart... ;)
Posted by R3nia on 14-01-2009 at 17:18
Hthiki ston Erwta.... Sigoura mporoume na paroume san kwdika ithikis thn eilikrineia i opoia to dixws allo einai o megalyteros kwdikas ithikis gis oles tis diaproswpikes sxeseis. Diavazontas omws to arthro k epanaferontas sthn mnimi viwmata dika mou yparxei mia aporia ...
Empeirika mesw parathrhshs k viwmatos antilifthika apo poly nwris oti kathe anthrwpino on antilamvanetai ton erwta diaforetika. DLD den milame gia kati stereotypo k epomenws gia kati toso reysto den mporoume logika na enapothesoume sygekrimenouns kwdikes ithikis. Ston erwta exoume enan pompo k enan dekth. Sthn kalyterh periptwsi milame gia amoivaia eilikrineia.. milame gia anthrwpous pou mporoun na ''adeksoun'' thn alitheia. Ti ginetai omws sthn periptwsi pou i alitheia einai avastaxti.? Apeires fores aouw anthrwpous na lene ''Protimw na viwnw ton oneiriko kosmo tou erwta giati o realistikos isws den einai panta toso rodinos.. H alitheia ponaei k polles fores katastrefei, xwris ayto na simainei oti proswpika to apodexomai. Gia na eimai eilikrinhs gia mena o erwtas einai kati kathorismeno.. Mia yparksi pou anapneei mesa apo thn eilikrineia .. Omws o kosmos gyrw mou kathgoriopoiei ton erwta .. Mipws telika o erwtas taytizetai me thn proswpikothta tou kathe anthrwpou k to pws ton adilamvanetai?
Oso gia thn kardia praktika einai to organo pou dinei zwh sto swma .. Poy syntirei ton anthrwpo .. Etsi Taytizoume ton erwta me thn kardia gt dinei pnoh sthn ennoia twn 2 swmatwn se ena..Kati akoma pio dynato apo thn atomikothta..
Posted by Manolis Platakis on 16-01-2009 at 5:19
Ωραία η ανάλυσή σου. Το άρθρο αυτό το είχα γράψει πριν από περίπου 3 χρόνια στην προσπάθεια να καναλιζάρω κάτι αυθόρμητο, ανεξήγητο και σε κάποιο βαθμό ενστικτώδες όπως είναι ο έρωτας.

Το αιώνιο δίλημμα που ακούγεται και σε αυτό το τραγούδι ως εξής: Is it cruel to be kind not to speak my mind and to lie to you rather than hurt you? παίρνει την ακόλουθη απάντηση από μένα.

Η αλήθεια πονάει αλλά τα πολλά ψέμματα πονούν πολύ περισσότερο όταν αποκαλύπτονται.
Posted by panagiotis on 07-04-2010 at 5:58
"Εγώ αδυνατώ να το εφαρμόσω, νιώθω τύψεις επιτρέποντας στον άλλον να ζει στην ουτοπία του. Δεν συμπεριλαμβάνω βεβαίως, τις οποιεσδήποτε "εγκεφαλικές ατασθαλίες". Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν σε μας. ;)"

Ακριβώς αυτό.. Το συνειδητοπίησα πριν κανα δυο χρόνια. Παλιά ήμουν κι εγώ αυτό που είπε η Mortisia πιο πάνω. Δηλαδή έλεγα "αν πεις ένα ψέμα ώστε να γλυτώσεις τον άλλο απο πόνο, καλό είναι". Ε μετά άρχισα να σκέφτομαι πως είναι πολύ χειρότερο το να ζείς σε μια γυάλα απο ψέμματα. Θα μου πείς "καλα ρε Πάνο, εσύ νομίζεις πως δεν ζείς σε γυάλα?" ε η απάντηση είναι πως νιώθω πως όλος ο κόσμος είναι μια γυάλα με ψέμματα κι εμείς κολυμπάμε εκεί και Χ άτομα μας βλέπουν και γελάνε ( και βγάζουνε λεφτά κάθε second που περνάει). Απλά δεν θα ήθελα να με κλείσει σε μια τέτοια γυάλα ένα άτομο που ( επιτρέψτε μου τα εισαγωγικά :) ) με "αγαπάει". Γιατί όταν αργα η γρήγορα σπάσει η γυάλα ( γιατί πάντα σπάει, ποτέ δεν κατάλαβα το πως όμως) θα πάθεις σοκ. Θα αρχίσεις να συνδέεις κομμάτια αναμνήσεων και για κάθε κομμάτι που θα τεριάζεις στην ιστορία τόσο θα ξεθωριάζει ότι νιώθεις για το άτομο που σε έκλεισε στη γυάλα αυτή, ή έστω απλά έκλεισε το καπάκι της γυάλας. Anyway, η μόνη ηθική στον έρωτα είναι η ειλικρίνεια όπως είπε ο Μανώλης
Posted by Manolis Platakis on 07-04-2010 at 21:23
Σπάμε τις γυάλες λοιπόν.
Posted by vasiliki dontaki on 22-11-2014 at 19:27
ο έρωτας δεν έχει ηθική. Στον έρωτα, είτε πρόκειται για συναίσθημα, είτε για σεξουαλική πράξη, δεν έχεις επιλογή. ο έρωτας είναι κάτι σαν το ένστικτο. πολλές φορές, λέμε πως είναι τυφλός. Γιατί το λέμε αυτό?
Απλά, έρωτας, είναι η έντονη επιθυμία που έχουμε για τον άλλον. Συνήθως δεν ερωτευόμαστε τόσο πολύ, ούτε τόσο συχνά. Ο έρωτας είναι ανάγκη, είναι επιθυμία, είναι ένστικτο. κι όσο κι αν δεν το πιστεύω, ο έρωτας δεν είναι λογική, αγγίζει τα όρια της τρέλας. Πάντα τα δίνεις όλα, για να υπάρξει αμοιβαιότητα. Ας μη ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει ηθική σε πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει ηθική στην φιλία, στον έρωτα και στα ένστικτα. Για να υπάρξει ηθική, πρέπει να έχεις επιλογές. Όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον, εθελοτυφλείς. Η μόνη σου επιλογή, είναι η αγκαλιά του...η ανταπόκριση και συνεπώς η ευτυχία σου... όμως συναισθήματα όπως ο έρωτας σε οδηγούν σε αδιέξοδα. Δεν υπάρχει χώρος για επιλογή. Ή όλα ή τίποτα...
Posted by Manolis Platakis on 10-06-2015 at 1:51
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δε θα διαφωνήσω σε αυτά που λες. Παρόλαυτά δε βλέπω το γιατί θα πρέπει να υποκρίνεται κανείς απέναντι σε κάποιο τρίτο πρόσωπο αντί για να αναλάβει τις σκληρές ευθύνες. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο μετά από 9, σχεδόν, χρόνια που γράφτηκε το ποστ.
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)