Μετά το Πάσχα, τι;
Posted by Manolis Platakis on 04-04-2007 at 0:00
Στις 8 Μάρτη, η αυταρχικότατη κυβέρνησή μας ψήφιζε -μόνη της- στη Βουλή το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ την ώρα που ακριβώς απέξω, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνέβαινε όργιο καταστολής σε βάρος των 35 χιλιάδων και πλέον διαδηλωτών που βροντοφώναζαν "Εμπρός στο δρόμο του '79, τον ψηφισμένο νόμο να ρίξουμε ξανά". 61 συλλήψεις διαδηλωτών και ανελέητο ξύλο από τους πραίτωρες του Πολύδωρα.

Όμως η κυβέρνηση λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Το φοιτητικό κίνημα, όντας σε εγγρήγορση, επέδειξε αγωνιστικά αντανακλαστικά και συνέχισε τις καταλήψεις με κατεύθυνση την οριστική απόσυρση-κατάργηση του νόμου όπως είχε συμβεί με τον αντίστοιχο νόμο 815/79 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένα πολιτικό γεγονός και έτσι φτάσαμε στο Πάσχα με 200 καταλήψεις.

Εν τούτοις, η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με το σκάνδαλο των ομολόγων, έχει φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο. Βρίσκεται εκτεθειμένη στη συνείδηση του κόσμου για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε την κρίση στην παιδεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις οποίες φυσικά και δεν εμπιστεύεται άκριτα το φοιτητικό κίνημα, δείχνουν πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Εξάλλου, ακύρωσε τις πρόωρες εκλογές που σκεφτόταν να κάνει στις 29 Απριλίου. Η ΝΔ, επομένως, προσδοκά στην εκτόνωση της κρίσης από τις διακοπές του Πάσχα, οι οποίες -δυστυχώς- ήρθαν πολύ νωρίς φέτος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουμε σε αυτήν την κρίσιμη καμπή. Όπως είπε και σε Γ.Σ. τμήματος καθηγητής του τμήματός μας: το θέμα δεν είναι το εξάμηνο ή η εξεταστική αλλά το αν την επαύριο θα έχουμε δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Πρέπει, αυτό να ζυμωθεί και να αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου που αγωνίζεται.

Το φοιτητικό κίνημα έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να παλέψει για την απόσυρση του νόμου. Ο μόνος δρόμος για αυτό είναι η συνέχιση των καταλήψεων! Συνελεύσεις - Καταλήψεις - Διαδηλώσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει εντός του κινήματος να παραμερισθούν δύο λογικές. Η λογική του παλεύουμε για να μην εφαρμοστεί και η λογική της ανατροπής των συσχετισμών με εκλογές.

Αν παλέψεις για να μην εφαρμοστεί με προοπτική την κατάργησή του πέφτεις στην παγίδα των νόμων του 2005 και κυρίως της αξιολόγησης, η οποία δεν εφαρμόζεται ναι μεν, πλην όμως δεν καταργήθηκε και δεσπόζει σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα Πανεπιστήμια. Επιπλέον, δε μπορείς να διασφαλίσεις ότι σε περιφερειακά ΑΕΙ δε θα εφαρμοστεί ο νόμος ή πως και κάποιες διατάξεις του δε θα εφαρμοστούν ακόμη και στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ακόμη βέβαια και αν το διασφαλίσεις, τίποτα δεν εξασφαλίζει πως στο μέλλον το φοιτητικό κίνημα θα έχει εξίσου οξυμένα και πολιτικοποιημένα αντανακλαστικά.

Οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται για εκλογές μέσα στις φλόγες του κινήματος είναι οπορτουνισμός. Αγωνιστικό πρόσωπο για την προσέλκυση των ψηφοφόρων. "Δείξαμε τη δύναμή μας, ανατρέπουμε τους συσχετισμούς". Γιατί αόριστος αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΚΣ; Δείχνουμε τη δύναμή μας και πρέπει να συνεχίσουμε να τη δείχνουμε. Οι εκλογές γίνονται κάθε εβδομάδα στις Γενικές Συνελεύσεις. Οι φοιτητικές εκλογές δεν έχουν θέση στο κίνημα, θα οδηγήσουν σε διάσπαση αγωνιστικών πλαισίων (καταμέτρηση δύναμης) και σε εκτόνωση των αντιδράσεων. Οι συσχετισμοί θα ανατραπούν αν το φοιτητικό κίνημα δράσει με ωριμότητα στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία και όταν έρθει η ώρα ψηφίσει έχοντας κάνει ψύχραιμη αποτίμηση των βιωμάτων του μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Όσον αφορά την εξεταστική και το εξάμηνο, μαθηματικά έχουμε ακόμη κάποια μικρή άνεση δεδομένης και της παράτασης του ακαδημαϊκού έτους που αποφάσισε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ μέχρι τις 27 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας τρομάζει και να μας φοβίζει. Όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε όλοι εκεί να διεκδικήσουμε ότι αποφασίσουμε, αν χρειαστεί και σε ένδειξη πολιτικής ανυπακοής.

Βεβαίως, το ριζοσπαστικότερο μέσο πάλης δεν πρέπει να γίνει φετίχ του φοιτητικού κινήματος ούτε και αυτοσκοπός του. Αφενός, πρέπει μετά τις καταλήψεις να υπάρχει κίνημα το οποίο να παλεύει και μέσα στις σχολές για να εμποδίζει την νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να ενημερώνει τους νέους φοιτητές! Αφετέρου, αν και μόνο αν οι καταλήψεις μετά το Πάσχα δεν αντέξουν, οι συνιστώσες του κινήματος πρέπει να προσανατολιστούν σε εναλλακτικές μορφές πάλης και όχι σε ειδωλολατρία της κατάληψης που θα οδηγήσει τους αγωνιστές φοιτητές σε ξενέρωμα και τη ΔΑΠ στο να πάρει τελικά όλες τις συνελεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως μετά το πάσχα πρέπει να γίνουν τα εξής:

- Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε συγκυρίες που θα έχει πολιτικό νόημα
- Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων Γ.Σ. τμήματων και συγκλήτους για λήψη απόφασης που θα ζητά την απόσυρση του νόμου πλαισίου
- Στοχοποίηση των ΜΜΕ για την κατασυκοφάντηση των αγώνων μας, μαζικότατες διαμαρτυρίες έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας
- Πίεση και μαζικότατες διαμαρτυρίες στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία και την κυβέρνηση έχει κρατήσει άθλια στάση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Άμεση κύρηξη απεργίας σε συμπαράσταση του αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία
- Παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης
- Συναυλίες, εξώστρεφες ενέργειες, μικροφωνικές, κλεισίματα δρόμων και το πανελλαδικό 3ήμερο δράσης που προτάθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Συντονιστικό αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλια σας και τις ιδέες σας.

ΥΓ. Επιτέλους ένα χαρούμενο Πάσχα... Καλές διακοπές σε όλους :-)
Posted by teo on 04-04-2007 at 1:26
Και ά και ού, κατάληψη παντού... ;-)
Posted by Eternal-Snow on 04-04-2007 at 9:58
Δεν έχω να προσθέσω κάτι, τα είπες όλα, Μανώλη.

~YoMa
Posted by tragikos on 04-04-2007 at 10:29
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ προβληματιζόμουν για το τι πρέπει να πράξουμε μετά τις γιορτές. Εφόσον, όμως δεν έχει αλλάξει κάτι, δηλαδή ο νόμος δεν έχει αποσυρθεί, ή τελοσπάντων δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στα θέματα παιδείας, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε καταλήψεις,πορείες, κλεισίματα δρόμων κλπ. Πολλοί βέβαια θα διστάσουν μπροστά στο κίνδυνο να χαθεί ένα εξάμηνο. Το θέμα είναι όμως, ότι και εσείς που διστάζετε είμαι σίγουρος ότι δεν διαθέτετε τόσα χρήματα για να πληρώνετε τα συγγράμματα σας. Όταν τελειώσετε τη σχολή δεν θα βρείτε δουλειά (τουλάχιστον όχι με μισθό >700 Ευρώ) και υπάρχουν χίλια δυο άλλα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε. Με λίγη σκέψη λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα χαμένο εξάμηνο (για να μη παρεξηγηθώ,εύχομαι να μη συμβεί) δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ούτε καν ενδοιασμούς για το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε καθώς αυτά για τα οποία παλεύουμε είναι πάρα πολύ σημαντικά και αν δεν παλέψουμε θα τα χάσουμε οριστικά. Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξουν και εναλλακτικοί τρόποι δράσης και εγκρίνω τις ενέργειες που προτείνει ο Μανώλης.

Κλείνω λέγοντας και εγώ ένα σύνθημα:
"Στο διάολο να πάει η εξεταστική, εδώ μιλάμε για ολόκληρη ζωή"
Posted by skarab on 04-04-2007 at 16:15
Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της κατάληψης. Αλλά όμως... θα συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμα να με βασανίζουν (και εσένα, πιστεύω) τα γνωστά "αλλά". Συνεχίζοντας με την ίδια μορφή αγώνα, συνεχίζουμε να κουβαλάμε στους ώμους μας και όλα τα μειονεκτήματά της. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με μια μορφή αγώνα που δεν παρέχει εγγυήσεις αποτελεσματικότητας, που προξενεί εντάσεις, που διαβρώνει μακροπρόθεσμα την ενότητα των φοιτητών, που δεν μας αφήνει περιθώρια ελιγμών, που μας εγκλωβίζει στη συνήθεια (και, κάποιους από εμάς, στην αδιαφορία), που δημιουργεί κακό προηγούμενο υπερβολικής εξάρτησης από τις παρατάξεις, που έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, με την έννοια πώς όσοι ήταν να πειστούν ότι οι φοιτητές έχουν δίκιο έχουν ήδη πειστεί και δεν πρόκειται, με τα ίδια μέσα, να πειστούν άλλοι... Εν τέλει, πόσο σίγουροι είμαστε ότι οι καταλήψεις είναι ο καλύτερος τρόπος συνέχισης του αγώνα;

Εν πάση περιπτώσει, το διάλειμμα του Πάσχα μας δίνει μια σπάνια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα πράγματα, που δεν πρέπει να χάσουμε. Από τη μεριά μου, θα προσπαθήσω να συμμαζέψω τις ιδέες μου και να δω αν μπορώ να συνεισφέρω με κάποια καλή πρόταση. Από τη μεριά σας, τα μέλη της ΦΠΠ πιστεύω ότι οφείλετε να κάνετε εγκαίρως μια διεξοδική συζήτηση στην ολομέλειά σας και να προετοιμάσετε με τη δέουσα προσοχή τις προτάσεις σας.
Posted by Floydάκος on 04-04-2007 at 19:52
Το φοιτητικό κίνημα έχει δηλώσει πως μαχόμαστε μέχρι να νικήσουμε...Ο αγώνας δεν έχει ημερομηνία λήξης...Όσον αφορά τα περί εξαμήνων,ο αγώνας θέλει και κάποιες θυσίες...Λογικό είναι,δε μπορεί να διεκδικούμε και παράλληλα να μη χάνουμε κάτι,πάντα θα υπάρχουν και μειονεκτήματα...Άποψη μου,όσο είναι το κίνημα μαζικό,συνεχίζουμε...Όσο δεν είναι,παλεύουμε να το συσπειρώσουμε και αν δε μπορέσουμε,δυστυχώς θα εγκαταλείψουμε,με ψηλά το κεφάλι όμως για τα όσα κάναμε και καταφέραμε γιατί χαμένοι δε βγήκαμε...

Καλές γιορτές σε όλους μας...
Posted by di\n@ on 04-04-2007 at 22:27
Πιστεύω πως απο τη στιγμή που το κίνημα έχει την ελπίδα ότι θα αποσυρθεί ο νόμος,οφείλει να συνεχίσει.Προσωπικά,πίστευα πως με την ψήφιση του νόμου οι λίγες ελπίδες που είχαμε εκμηδενίστηκαν.Τώρα θεωρώ οτι αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να αποσυρθεί ο νόμος,αυτο θα προκύψει μέσα απο τα συνταγματικά ατοπήματά του.Είναι απαράδεκτο για μένα μια κυβέρνηση να μη σέβεται με τέτοιο θράσσος την υπέρτατη εξουσία,το σύνταγμα!
Δεν ξερω πως μπορει να γινει αυτο,αλλά αν μπορούσε να προβληθεί παραπάνω η αντισυνταγματικότητα του νόμου
θα δημιουργούσε μεγαλο πολιτικο κόστος και πίεση στην κυβέρνηση,ειδικα αν είχε επιβεβαιωθεί με δικαστική απόφαση.
Αυτη είναι η άποψή μου,πολύ συνοπτικά.


Καλές διακοπές!
Posted by Mortisia on 05-04-2007 at 1:32
2 ερωτησουλες ..

Η πρωτη : Τι θα γινει αν τελικα χαθουν εξαμηνα και ολα τα συναφη
και τελικα περασει αυτος ο αθλιος νομος..?

Δε λε ω οτι θα γινει αλλα λεεεεεεμε τωρα..
Θα αρχισουν ολοι να μας κατηγορουν οτι καναμε μια τρυπα στο νερο?
Εχω αληθεια προβληματιστει παρα πολυ!!

Και η δευτερη ερωτησουλα μου (ειμαι λιγο ασχετη οποτε μην αρχισετε να με βριζετε.. :P)
Υπαρχει περιπτωση να ψηφισουμε εμεις η και να απαιτησουμε εμεις προωρες εκλογες??

Τι αλλο σκανδαλο θα βγει στην επιφανεια ηθελα να ηξερα...

Ολοι εφαγαν λεφτα αλλα αυτοι νομιζω οτι τρωνε οσα δεν προλαβαν..
Τρομερη καταχρηση εξουσιας.. :S


Τα φιλια μου και περιμενω να γυρισω αθηνα για περισσοτερη συζητηση!
Posted by killer_instinct on 05-04-2007 at 4:14
Ο Στέλιος ανέπτυξε έναν πολύ ενδιαφέροντα συλλογισμό, ο οποίος με βρίσκει σύμφωνο σε ένα μεγάλο κομμάτι του.
Ειδικά αυτό για την κατάληψη ως μορφή αγώνα.
Τα έχω πει και σε φππ-ικές συνεδριάσεις.
Τεσπα, οψόμεθα!
Posted by Manolis Platakis on 05-04-2007 at 13:29
Skarab, οι προβληματισμοί που θέτεις είναι πράγματι βάσικοι και αφορούν κυρίως την κατάληψη ως μέσο πάλης. Αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος πάλης που θα έχει εξίσου δυναμικά αποτελέσματα, θα ήθελα να τον ξέρω γιατί έχω σπάσει το κεφάλι μου. Ειδάλλως, είτε ενσωματώνουμε λογική ήττας, είτε απλά δεν πιστέψαμε ποτέ στην κρισιμότητα και τη σημασία του αγώνα.

Mortisia, είναι πολύ πολύ απίθανο να χαθεί το εξάμηνο μαζικά σε 200 σχολές ενώ αν μείνουμε μόνοι μας προφανώς και δε θα συνεχίσουμε με καταλήψεις αμά δεν τραβάει. Δυστυχώς, πρόωρες εκλογές εξαγγέλονται μόνο με κοινοβουλευτικό τρόπο (ή με 5 εκατομμύρια υπογραφές;;;, ας μας διαφωτίσει ο Αντρέας ή όποιος άλλος ξέρει).

di\n@ η επικυρωμένη αντισυνταγματικότητα του νόμου θα ήταν, πράγματι, ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας αλλά απότι ξέρω θα αργήσει πάρα πολύ να επιδικαστεί. Ο Αντρέας νομίζω θα ξέρει καλύτερα.

Φιλιά και καλό Πάσχα σε όλους. :-)
Posted by Γριφος on 07-04-2007 at 22:06
1)Αλητες λερες φοιτητοπατερες.

2) Εξω απ την πορεια οι αστυνομικοι, εχουμε τους ΚΝΙτες, μας ειναι αρκετοι.

Υ.Γ. Αυτα για τους προδοτες του φοιτητικου κινηματος.
Posted by Phoenix on 09-04-2007 at 3:54
Πρώτα από όλα Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!!!Συμφωνώ με τις απόψεις σου μανώλη και πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας μας και ας χαθεί το εξάμηνο(κάτι το οποίο κατά τι γνώμη μου είναι απίθανο να συμβεί...)Έτσι και αλλιώς όπως είπε και ο floyd ο αγώνας θέλει και κάποιες θυσίες....
Posted by killer_instinct on 10-04-2007 at 1:50
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Μιας και έγινε επίκληση στην αυθεντία μου (:p :D) να απαντήσω!

Εκλογές γίνονται είτε λόγω λήξης της 4ετίας της κυβέρνησης είτε με παραίτησή της (πρόωρες εκλογές).
Το σύστημα των υπογραφών, απ΄όσο ξέρω, υπάρχει στην Ελβετία, όπου μπορούν με ένα καθορισμένο αριθμό υπογραφών οι πολίτες να ζητήσουν απόσυρση ψηφισμένου νόμου.

Όσον αφορά τη Συνταγματικότητα ενός νόμου.

Η δικαστική εξουσία μπορεί μέσω των ανώτατων δικαστηρίων της (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας) να κρίνει αντισυνταγματικό ένα νόμο.
Έτσι, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, συνδικαλιστικοί φορείς ή και μεμονομένα άτομα μπορούν να προσφύγουν στο ΣτΕ και να ζητήσουν να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες (ή όλες) διατάξεις του νόμου.
Για να βγάλει το ΣτΕ απόφαση χρειάζεται περίπου 5-7 χρόνια!

Αυτό δεν σημαίνει πως αναστέλλεται ο νόμος μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή, αλλά ισχύει κανονικά. Έτσι το άσυλο πρέπει να περιοριστεί, τα εκλεκτορικά σώματα πρέπει να περιλαμβάνουν και εξωπανεπιστημιακούς κ.ο.κ..

Επίσης, έχω ακούσει και καταγγελίες κοινωνικών ομάδων πως οι κυβερνήσεις θεσπίζουν εν γνώσει τους αντισυνταγματικούς νόμους για να βολέψουν 2-3 δικούς τους μέχρι να κριθούν από τα δικαστήρια αντισυνταγματικοί.

Εν πάση περιπτώσει, το "ζουμί" είναι πως για να κριθεί νόμος αντισυνταγματικός είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία (όπως όλες οι διαδικασίες των δικαστηρίων! :p)
Posted by Σταύρος on 15-06-2008 at 6:11
τι ωραίο ρε φίλε το μπλοκ σου.
Κράτησε το να θυμάσαι τις στιγμές που το έπαιζες και αγωνιστής αντι-οπορτουνιστής.

προς το παρόν αρκέσου στο άσμα
για τα Ανω Ιλίσια και τις εξεταστικές...

και πέταξε επιτέλους τη λεοντή του αγωνιστή

δεν σου ταιριάζει

μπάι μπάι
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)