Η δημοσιογραφία των πολιτών
Posted by Manolis Platakis on 21-12-2008 at 4:30
Αφορμή για όλα όσα γράφονται στο αποψινό blog post είναι το φρικτό γεγονός της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ως εκ τούτου, μακάρι να μην είχε χρειαστεί η ενημέρωση που ακολούθησε.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν στις μέρες μας έναν ύπουλο ρόλο προσπαθώντας να διαμορφώσουν τη σκέψη μας και να κοιμίσουν το μυαλό μας. Είναι πράγματι η 4η εξουσία και εν δυνάμει η ισχυρότερη. Σε περιπτώσεις ραγδαία εξελισσόμενων γεγονότων, όπως αυτά που ξέσπασαν αμέσως μετά τη δολοφονία, τα ΜΜΕ είναι εντελώς ανεπαρκή στο να ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα. Μπορείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση, στο blog του Νίκου Σμυρναίου.

Η είδηση της δολοφονίας του άτυχου νεαρού πρωτοδημοσιεύτηκε στο twitter και στο Athens Indymedia. Σε πολύ μικρό χρόνικο διάστημα άρχισε να μαζεύεται μεγάλος πλούτος πληροφορίας στην twitterland και με συνοπτικές διαδικαστίες αποφασίστηκε το tag #griots για να σηματοδοτεί σχετικά νέα. Αρκετοί twitterers έστελναν updates στα Αγγλικά ή μετέφραζαν ήδη υπάρχοντα. Σε αυτή τη μαζική κινητοποίηση (που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα) έβαλα αυθόρμητα και το δικό μου λιθαράκι. Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, απογευματινή διαδήλωση στα Προπύλαια που εξελίσσεται σε πόλεμο με τις δυνάμεις καταστολής. Βρίσκομαι εκεί και στέλνω διαρκώς SMS στον φίλο μου το Στέλιο ο οποίος αναμεταδίδει στο twitter.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου παρίσταμαι στην κηδεία του Αλέξη όπου εμφανίζονται τα ΜΑΤ ένα δρόμο πιο κάτω και φυσικά προκαλούν μαζικές συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια. Κάνουν ρίψη χημικών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα κόσμος να κλειστεί στο νεκροταφείο και το υπόλοιπο πλήθος να διαλυθεί. Στέλνω απευθείας updates στο twitter γράφοντας στα αγγλικά. Γυρνώντας το βράδυ σπίτι, βλέπω ότι η βρετανική Guardian ενημερώνει για τα γεγονότα κάνοντας αναφορά και στα tweets μου.

3:02pm:
Emufear is sending Twitter updates from the funeral.

Λίγο πιο μετά ο δημοσιογράφος Bob North με προσκαλεί να μιλήσω στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

@emufear - i work for Sky News in UK. I was hoping you might be able to talk to us about what is happening in Greece?

Νιώθω άβολα, overwhelmed και αγχωμένος με τη διάσταση που παίρνει η -εντελώς αυθόρμητη- ενημέρωσή μου στο twitter. Ταυτόχρονα εντυπωσιάζομαι από την προοδευτικότητα των ξένων media και αποδέχομαι την πρόσκληση να μιλήσω στη βραδινή εκπομπή SkyNews.com - τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή που αντλεί υλικό από το web. Μπορείτε να ακούσετε εδώ σε mp3 (thx @madvil for recording) τα λίγα πράγματα που μάλλον αγχωμένος είπα ή να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις Τσιμιτάκη, Τάλου και εμού του ιδίου. Το απόσπασμα με τους Έλληνες "bloggers" (δε μ' αρέσει καθόλου αυτός ο όρος!) να μιλούν στο Sky News είχε την ευγενή καλοσύνη να γράψει ο Νίκος Σμυρναίος.Την επόμενη μέρα κατέβηκα στη γενική απεργία και τις πάσης φύσεως διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα. Έστειλα πάλι κάποια λίγα updates από το κινητό και η Guardian έκανε εκ νέου αναφορά σε μένα εδώ.

11:22am:
Rioters attack Attica store, Tweets Manolis Platakis, a computer science student from Athens, riot police have responds with teargas in Panepistimiou.

Σαν εμένα (και πολύ περισσότερο!) υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί αυτές τις μέρες. Στις "φλόγες" όλων αυτών των κινητοποιήσεων γεννιέται μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ανεξάρτητου δικτύου ενημέρωσης πολιτών. Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να το παρακολουθήσω αλλά φαίνεται υποσχόμενο. Τέλος, αξίζει να διαβάσετε το άρθρο της Καθημερινής για τους τρόπους με τους οποίους τα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου κάλυψαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)