Blue Christmas
Posted by Manolis Platakis on 25-12-2008 at 5:12
Ένας από τους ορισμούς του blue σύμφωνα με το wordnet του Princeton είναι ο ακόλουθος: gloomy: filled with melancholy and despondency

Απολαμβάνω τη χρήση ενός χρώματος για την περιγραφή μιας συναισθηματικής και ψυχολογικής κατάστασης. Η δε επιλογή του μπλε για τη μελαγχολία μού φαίνεται εξαιρετική. Η μελαγχολία έχει μια νότα έμπνευσης που οδηγεί το μαύρο στο μπλε. Το μαύρο είναι η απουσία φωτός - η απουσία ελπίδας. Δε θα μπορούσε να περιγράψει κάτι παραπάνω από την πλήρη απογοήτευση και τη σήψη (aka σαπίλα).

Τα Χριστούγεννα είναι μπλε. Κάθε "γιορτινή" περίοδος είναι (τουλάχιστον) μπλε γιατί σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Δε μπορείς να του ξεφύγεις δουλεύοντας. Είσαι αυτό που πραγματικά είσαι. Πρέπει να κάνεις ειρήνη με αυτό. Είναι δύσκολο γιατί είσαι μόνος σου - όσους ανθρώπους κι αν έχεις γύρω σου. Κανείς δε μπορεί να καταλάβει εσένα και κανείς δε νοιάζεται να σε καταλάβει. Και καλά κάνει. Μόνος σου γεννιέσαι και μόνος σου πεθαίνεις. Ποτέ δε θα καταλάβει κάποιος τι ακριβώς σκέφτεσαι και πώς ακριβώς νιώθεις.

Οι μέρες αυτές θα κρίνουν αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ή έστω χαρούμενος. Αν είσαι μελαγχολικός τότε δεν έχεις αυτό που ψάχνεις αλλά έχεις κάτι να ελπίζεις, κάτι να στοχεύσεις, κάτι να αναζητήσεις. Η έλλειψη και η φαντασίωση του ιδανικού σου δίνουν έμπνευση να συνεχίσεις, να ακούσεις μουσική, να ονειρευτείς και να προσπαθήσεις. Το κενό της ψυχής σου γεμίζει εν μέρει από την ίδια τη μελαγχολία σου. Μπορείς να είσαι μπλε.

Στην αντίπερα όχθη Ζητείται Ελπίς. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση-συζήτηση στοιχειοθέτησα το πρόβλημα της νέας γενιάς ως έλλειμμα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, για ένα ομορφότερο μέλλον. Η παντελής έλλειψη αισιόδοξης νότας στο παρόν πέρα από τις προφανείς πολιτικές και κοινωνικές καταβολές έχει βαθιές υπαρξιακές ρίζες για τις οποίες δεν έχω αρκετή έμπνευση (;-)) ώστε να μιλήσω. Τα δύσκολα έρχονται όταν δε βλέπεις στον ορίζοντα τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γεμίσει την ψυχή σου κάποτε - κάτι υπαρκτό, έστω και ακατόρθωτο.

Κι επειδή κάπου εδώ αρχίζω να ακροβατώ μεταξύ μπλε και μαύρου - και η πλάστιγγα γέρνει ξέρετε προς τα πού - δίνω το λόγο στον Elvis Presley να μας τραγουδήσει σχετικά.


You’ll be doin all right, with your christmas of white
But I’ll have a blue, blue blue blue christmas


Όταν είδα το παραπάνω κλιπ, που χρονολογείται πίσω στο 1968, εντυπωσιάστηκα από το ντουέτο και αναζήτησα περαιτέρω πληροφορίες για τη Martina. Διάβασα λοιπόν στη wikipedia πως γεννήθηκε το 1966. Κάπου εκεί σκάλωσα. Λίγο μετά ανακάλυψα πως επρόκειτο για θαύμα της τεχνολογίας και για ψηφιακή προσθήκη της Martina 40 χρόνια μετά στο αρχικό videoclip. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς γυρίστηκε.

Μείνετε συντονισμένοι για τον απολογισμό του 2008 (οι παλιότεροι εδώ). Καλά(;) Μπλε Χριστούγεννα!
Posted by Duncan on 26-01-2009 at 8:09
Μελαγχολία είναι η έλλειψη ενθουσιασμού κι ενθουσιασμός η έλλειψη μελαγχολίας. Όμως η ευτυχία δεν βρίσκεται σε καμία από τις δύο. Μόνο η δυστυχία κατοικεί σε στατικές ψυχολογικές καταστάσεις. Η ευτυχία ζει μόνο στις μεταβάσεις από τη μία στην άλλη...

Nice post btw!
Posted by Manolis Platakis on 26-01-2009 at 13:22
Σωστό είναι αυτό που λες.
Posted by Bonita Mammie on 25-12-2009 at 19:04
"Οι μέρες αυτές θα κρίνουν αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ή έστω χαρούμενος." Δε συμφωνώ. Σε αυτές τις μέρες είναι που όλοι παθαίνουν οξεία φρενίτιδα και κάνουν ό,τι να'ναι. Γιατί δεν αντέχουν τη μοναχικότητα του εαυτού. Θέλουν πάρτυ και Πρωτοχρονιά στην Κηφισίας. Λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά συναντώνται με τον εαυτό τους. Εννοείται ότι πάντα είσαι μόνος σου, σε αυτό συμφωνώ. Και δυστυχώς και οι άλλοι είναι πάντα μόνοι τους κι είμαστε καταδικασμένοι σε μια κατάσταση μαζί, αλλά χώρια. Κι αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του, όπως όλα εξάλλου. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τα Χριστούγεννα σε μπλε χρώμα. Μάλλον μωβ μου κάνουν. Γενικά μην σε παίρνει από κάτω, cheer up my friend!!
Posted by Manolis Platakis on 27-12-2009 at 15:49
Έχεις δίκιο πάντα υπάρχει και ο δρόμος της κραιπάλης που όλοι τον κατεβαίνουμε λιγότερο ή περισσότερο στις γιορτές.

Η δική μου συνάντηση με τον εαυτό μου είναι αναπόφευκτη δυστυχώς. Εγώ ποτέ δεν τα είχα σκεφτεί μωβ ;)
Comment on This Post

Image password:
The Captcha image
Phonetic spelling (mp3)