Aναπαράσταση της Τροίας, την εποχή της 
πολιορκίας από τους Ελληνες. Φαινονται 
καθαρά τα τείχη καθώς και η εσωτερική δομή
της


Ο Αχιλλέας θεραπεύει τον Πάτροκλο. Απο
ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου αιώνα π.χ. 
Αρχαιολογικό μουσείο Βερολίνου


Ο Αχιλλέας "θνήσκων". Απο το Αχίλλειο της
Κέρκυρας


Οι Τρώες έχουν πάρει τον Δουρειο Ιππο και 
τον έχουν τοποθετήσει μέσα από τα τείχη


Ελληνες Στρατιώτες σκοτώνουν τον Πρίαμο.
Απο αγγείο του 5ου αιωνα π.χ.

 
Ο Μύθος






Ο Μύθος του Τρωϊκού πολέμου περιγράφει τις περιπέτειες των μυθικών Ελλήνων ηρώων στον πόλεμο της Τροίας, που υπολογίστηκε οτι έγινε τον 13ο αιώνα π.χ. Πολλοί πίστευαν οτι η ύπαρξη της πόλης της Τροίας ήταν ένας μύθος ώσπου ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν το 1868.

Ο μύθος της Ιλιάδας είναι πολύκλοκος όπως άλλωστε και οι περισσότεροι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων. Ο Δίας βλέποντας οτι ο πληθυσμός των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλος αποφασίζει να διεξαχθεί ο Τρωϊκός πόλεμος για να αραιώσει τον πληθυσμό: Υποχρεώνει τη Νηρήιδα να παντρυτεί έναν θνητο, τον Πηλέα. Στο γάμο ήταν καλεσμένοι όλοι οι θεοί εκτός από την Εριδα. Η Εριδας για να εκδικηθεί τον Δια, αφήνει στον γάμο ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή ¨Στην ομορφότερη Θεά". Η Αθηνα, η Ηρα και η Αφροδιτη ερίζουν για το μήλο. Για να λύθεί η διαφωνία τους ζητάνε από τον Πάρη, το γίο του Πριαμου, βασιλιά της Τροίας να δώσει το μήλο στην ομορφότερη θεά. Εκείνος το δίνει στην Αφροδίτη και εκείνη του υπόσχεται να παντρευτεί ο Πάρης της ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο, η οποία ήταν, κατα γενική ομολογία, η Ελένη του Μενέλαου. 

Οι Ελληνες, πράγματι, μετά από την απαγωγή της Ελένης, αποφασίζουν να υποστηρίζουν το Μενέλαο στην εκστρατεία που ξεκινάει κατά της Τροίας. Ο Αγαμέμνων, βασιλιάς των Μυκήνων, ορίζεται αρχιστράτηγος. Συγκεντώνονται στην Αυλίδα και κατευθύνονται κατά της Τροίας. Κατά λάθος, αποβιβάζονται σε μια πόλη νοτιότερα της Τροία, την Τευθρανία, και την καταστρέφουν. Μολις ανακαλύπτουν το λάθος τους, αποβιβάζονται στην Τροια. Ο πρώτος Ελλήνας που αποβιβάζεται από τα πλοία, ο Πρωτεσίλαος, σκοτώνεται από τον Εκτορα, τον ηγέτη των Τρώων. Παρά την απώλεια, οι Ελληνες καταφέρνουν να στρατοπεδεύσουν στην παραλία, όπου και θα παραμείνουν για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η ιστορία μέρους του 10ου χρόνου περιγράφεται από την Ιλιάδα του Ομήρου 

Ο Αχιλλέας, ο πιο γενναίος στρατηγός των Ελλήνων, αισθάνεται προσβεβλημένος από την ενέργεια του Αγαμέμνονα να του απαγάγει μια από τις σκλάβες του Αχιλλέα. Αποφασίζει τότε να αποσύρθεί αυτός και οι Μυρμιδόνες του από την πολιορκία, πράγμα που αποδυναμώνει τον ελληνικό στρατό. Μετά από μερικές επιτυχίες των Τρώων, ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πατροκλος, ζητά από τον φίλο του να του επιτρέψει να ξανα λάβει μέρος στον πόλεμο μαζί με τους Μυρμιδόνες. Ο Αχιλλέας συμφωνεί και μάλιστα του δανείζει την πανοπλία του που την έχει φτιάξει ο Ηφαιστος. 

Ετσι, ο Πατροκλος μπαίνει στην μάχη και οι Τρώες νομίζοντας οτι είναι ο Αχιλλέας που εισήλθε στην μάχη υποχωρούν πίσω από τα τείχη της Τροίας. Ο Εκτορας αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον Πατροκλο, νομίζοντας και αυτός πως είναι ο Αχιλλέας. Κατα τη διάρκεια της μαχης ο Εκτορας σπάει το κράνος του Πάτροκλο, αποκαλύπτωντας έτσι την ταυτότητά του. Σκοτώνει τότε τον Πάτροκλο και παίρνει την πανοπλία του Αχιλλέα, μια προσβλητική πράξη για τον νεκρό. 

Οταν ο Αχιλλέας μαθαίνει τον θάνατο του φίλου του, αποφασίζει να εκδικηθεί. Παρακαλάει την μητέρα του την Θέτιδα να ζητήσει από τον Ηφαιστο να του κατασκευάσει μια νέα πανοπλία. Ταυτόχρονα, συμφιλιωνεται με τον Αγαμέμεμνονα. Την επόμενη μέρα, εισέρχεται στη μάχη και καταδιώκει πολλούς Τρώες. Μονομαχεί τότε με τον Εκτορα και καταφέρνει να τον σκοτώσει. Στη συνέχεια σέρνει το νεκρό σώμα του αντιπάλου πισω πίσω από το άρμα του. 

Η Ιλιάδα ολοκληρώνεται με την κηδεία του Πάτροκλου και την επισκεψη του Πρίαμου στη σκηνή του Αχιλλέα με σκοπό να τον παρακαλέσει για να του δώσει το νεκρό σώμα του Εκτορα. 

Ο μύθος τελειώνει με τον θάνατο του Αχιλλέα από τον Πάρη και την κατασκευή από τους Ελληνες του Δούρειου Ιππου, ο οποίος βοήθησε τους Ελληνες να καταλάβουν την Τροία. Ο Δούρειος Ιππος ήταν ένα τεραστιο ξύλινο άλογο μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένοι Ελληνες στρατιώτες. Ταυτοχρονα οι Ελληνες έδωσαν στους Τρώες την εντυπωση οτι υποχώρησαν. Οταν οι Τρώες έφεραν το άλογο μέσα στην πόλη, οι Ελληνες στρατιώτες που είχαν κρυφτεί μέσα στον Δούρειο Ιππο ανοιξαν τις πύλες της Τροίας και ταυτόχρονα ο Ελληνικός στρατός, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει από τη Τένεδο όπου και κρυβόταν, εισήλθε στην πόλη και τη λεηλάτησε. 

Το δεύτερο Ομηρικό έπος, η Οδύσσεια περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθακης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής τους στην πατρίδα του.
 
 



Eπιστροφή  Αρχική Σελίδα