Δισκοκριτικές


Οι πέντε κριτικές δίσκων του Παύλου Σιδηρόπουλου που ακολουθούν, είναι φυσικά λίγες για να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα της υποδοχής που είχε το έργο του από τον μουσικό τύπο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι κριτικές ήταν εγκωμιαστικές με αποκορύφωμα το ``Φλου'', για το οποίo γράφτηκαν διθύραμβοι. Για περισσότερες δισκοκριτικές ανατρέξτε στο ``Μοναχικό μπλούζ του Πρίγκηπα'' του Ντίνου Δηματάτη. Από εκεί αντλήσαμε και εμείς τις τέσσερις από τις πέντε αυτές κριτικές. Η κριτική του Κώστα Λυμπερόπουλου βρέθηκε στο CD Ταξιδεύοντας του Ποπ+Rock.

Ο λόγος που επιλέγησαν οι τέσσερις από αυτές, είναι γιατι συμφωνούμε απόλυτα, και γιατί πιστεύουμε πως η καλύτερη περιγραφή του τι σημαίνει το ``Φλου'' για το Ελληνικό Rock βρίσκεται στις κριτικές που ακολουθούν.
Όσο για την άλλη, (θα καταλάβετε εύκολα για ποια μιλάμε), την διαλέξαμε γιατί είναι ένα κείμενο αξεπέραστης κακίας. Η τελευταία κριτική, θα λέγαμε ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους.


``Σ' αυτό το ύστατο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το κοινωνικό του πλαίσιο, ο Παύλος τάσσεται συνειδητά με την πλευρά των χαμένων, των καταδικασμένων στο αιώνιο μαρτύριο της σκέψης, της κρίσης και της απεγνωσμένης αναζήτησης μιας θέσης ζωής, βιώσιμης αλλά και αξιοπρεπής. Το σημερινό του όραμα, έτσι όπως αγκαλιάζει στοργικά την πραγματικότητα της γενιάς του, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξίες. Μόνο θλίψη αφήνει, βαθιά, απελπισμένη, ζυμωμένη με τη σιωπή της απομόνωσης και τη βαριά αίσθηση ενός αδιεξόδου, που πέρα από την ύπαρξη, φτάνει στο σημείο να παγιδεύει ακόμη και την ιδεολογική λειτουργία των θυμάτων του.

Το ``ΦΛΟΥ'', συνειδησιακός απόηχος της δεύτερης γενιάς, με καλύπτει συναισθηματικά σχεδόν απόλυτα. Οι στίχοι του χτισμένοι λέξη προς λέξη με φροντίδα ευλαβική, αφήνουν σε κάθε τους άκρη να στάξει κι από μια σταγόνα αίμα, συγκομιδή από μια παλιά, εγκαταλειμένη σπορά, που σαν καρπό πίστευε ότι θα δώσει την Ελευθερία, αλλά δεν έδρεψε παρά την ταπείνωση, τη στάμπα του κοινωνικού παρασίτου, το θάνατο...''.

Αργύρης Ζήλος
ΗΧΟΣ 1978


``Είχαν περάσει ήδη δυο χρόνια έξαλης μεταδικτατορικής πολιτικολογίας και εντεχνολαϊκού ποιητικού δογματισμού και το ηθικό της γενιάς του Γούντστοκ, δεν θα μπορούσε να 'χει πέσει πιο χαμηλά, όταν το ``ΦΛΟΥ'' έσκασε απ' το πουθενά ξυπνώντας ξανά την σε δεκάχρονο λήθαργο ελπίδα ότι, ναι, υπήρχε ή τέλος πάντων όπου να 'ναι θα φτιαχνόταν εγχώριο ροκ. Και είναι τραγικά ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι με την κυριολεξία του όρου ``ελληνικό ροκ'', 16 χρόνια από τότε και τίποτα καλύτερο δεν έχει φτιαχτεί.

Ούτε κι ο Σιδηρόπουλος έβγαλε έκτοτε τόσο συμπαγές στη δυναμική του και τόσο πυκνό στους προβληματισμούς του άλμπουμ. Ξανακούγοντας σήμερα για μια τελευταία φορά το ``ΦΛΟΥ'' ξεκαθαρίζω ακόμη βαθύτερα μέσα μου το γιατί''.

Αργύρης Ζήλος
ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ 1992


``Το ``ΦΛΟΥ'' αποτελεί ένα δίσκο αναφοράς. Τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο χάρη στη λιτότητα και την ειλικρίνειά τους στην αποτύπωση του κλίματος της εποχής και της προσωπικότητας του δημιουργού τους. Το ``ΦΛΟΥ'' αποτελεί έκτοτε μέτρο σύγκρισης για τα εγχώρια ροκ δεδομένα, και δυστυχώς όμως στάθηκε ανυπέρβλητο ακόμη και για τον ίδιο τον δημιουργό του, που αμέσως μετά αποχώρησε από το συγκρότημα σχηματίζοντας την εφήμερη Εταιρεία Καλλιτεχνών.

Με το βίο του - εξόχως ροκ - αλλά και με τα τραγούδια του ο Σιδηρόπουλος είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έδρασαν στην Ελλάδα και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια από τη φυγή του, να αποτελεί έναν από τους ``άγιους'' τους ελληνικού ροκ.''

Χρήστος Καρυώτης
Δίφωνο 1996


``Φαινομενικά η σκουπιδοαισθητική (Trash Aesthetics) - εκείνη η καλλιτεχνική δηλαδή έκφραση της οποίας οι εκφάνσεις είναι σε άμεση σχέση με θέματα ταμπού όπως η βία, το σεξ ή τα ναρκωτικά - είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Ενα ευρύτατο φάσμα στους κόλπους του οποίου έχει θέση κάθε καρυδιάς καρύδι. Απ' τον Μπουκόφσκι ως την Ξαβιέρα Χολάντερ και τους διηγηματογράφους των Swedish Erotica ... από τον Paul Motissey μέχρι τον δικό μας Γκουσγκούνη... Υπάρχει όμως κι εδώ αυτή η ανεξίτηλη διαχωριστική γραμμή που διαφοροποιεί τον δημιουργό απ' τον ατάλαντο, τον ειλικρινή καλλιτέχνη από τον ευκαιριακό ωφελιμιστή, την διάνοια από τον κρετίνο: είναι το χάρισμα του να χειρίζεσαι θέματα δυναμίτες μ' ένα τέτοιο τρόπο που δείχνοντάς τα αμείλικτα κι αποτρόπαια στη γύμνια τους να τα καθιστάς ελκυστικά χωρίς να τα ωραιοποιείς, να τους δίνεις χάρη χωρίς να τα αποδυναμώνεις, να τα δίνεις έτσι που να είναι τρομερά χωρίς να είναι ταυτόχρονα κι επικίνδυνα.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος και οι Απροσάρμοστοι δεν φαίνονται να διαθέτουν αυτό το χάρισμα: Το ``ΕΝ ΛΕΥΚΩ'' τους δεν δείχνει σαν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να μας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Το μόνο που καταφέρνει είναι να αιτιολογήσει το όνομά τους: Απροσάρμοστοι. Οχι κοινωνικά, κάθε άλλο: Τα παιδιά με τον άλφα ή βήτα τρόπο τη... ``βρίσκουν'' μέσα στην όλη φτιάξη που λέγεται κοινωνία, έχουν και γκόμενες έστω και βιτσιόζες ή ``αντεργκράουντ με στρας'' και πάνε κάθε καλοκαίρι διακοπές όπως όλοι - ή περίπου - οι προσαρμοσμένοι.

Αλλού είναι απροσάρμοστοι. Μουσικά π.χ. έχουν σταματήσει γύρω στην εποχή του ``Rock n' Roll Animal'' του Lou Reed. Στιχουργικά - κι εδώ είναι που μπαίνει η σκουπιδοαισθητική στο χορό - βρίσκονται στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές στις οποίες έκοβε βόλτες η σκέψη του Reed την ίδια εκείνη εποχή, κύρια με το ``Satellite of love'' το ``Heroine'' - αναμορφωμένο και παρφουμαρισμένο με μπόλικο ηλεκτρισμό και χεβιμεταλικά solos - και το ``Vicious''. Στο σύνολό τους φαντάζουν ολοκληρωτικά ανίκανοι να συντονιστούν/προσαρμοστούν στην σημερινή πραγματικότητα. Ετσι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στροφή του δίσκου δεχόμαστε κατάμουτρα ένα ελεεινό άκουσμα που μόνο rock n' roll δεν είναι: μια μουσική που δεν δείχνει να θέλει τίποτα, μια μουσική ανίκανη να υπερασπίσει ή να διεκδικήσει το παραμικρό, ένα κακότεχνο, ατσούμπαλο, επώδυνο και ανηλεές γκάπα γκούπα που θυμίζει άμαξα της Wells-Fargo καθώς δέχεται επίθεση των Κομάντσι του Μονόφθαλμου Αετού στο Far West. Αλλού ικετεύεις για έλεος κι αλλού είσαι έτοιμος να υπογράψεις ότι κάποιος έσβυσε τα φώτα του studio την ώρα που οι ``απροσάρμοστοι'' έπαιζαν και αυτοί οι ταλαίπωροι δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς την πόρτα.

Οσο για τους στίχους, επί μισή και πλέον ώρα τα παιδιά μας μιλούν συνέχεια: α. για γυναίκες μ' ένα στυλ που θυμίζει ξεζουμισμένο αρχικά, ``φτυσμένο'' στη συνέχεια, δικαιομένο (έχει καμιά σημασία;) τελικά macho που σαρκάζει σε μπανάλ τόνους τύπου ``στα λεγα- εγώ - μα - δε - με - άκουγες - φα - 'την - τώρα - για - να - μάθεις'' και άλλα τέτοια. β. για τις χάρες της ``ασπρούλας'' δίδας Η, μ' έναν τόσο φτηνό, ανεύθυνο όσο και επικίνδυνο τρόπο, ικανό να κάνει τέτοιο κακό στους μικρότερους, όσο ίσως τα φωτορομάντσα στις ταλαίπωρες κι εγκαταλειμμένες απ' όλους και όλα μαθητευόμενες κομμωτριούλες, κοπτοραπτούδες, μοδιστρόνια και τα σχετικά. Είναι ντροπή. Τόσο όσο είναι ουτοπία το να πιστεύεις, ότι ζώντας μ' έναν άλφα τρόπο, αυτό σε κάνει αυτόματα και αυθεντικό ροκενρολίστα. Προσωπικά προς τον Παύλο: ``I can see you 've got the blues in your alligator shoes''.

Κώστας Λυμπερόπουλος
ΗΧΟΣ 1982


``Το ``ΕΝ ΛΕΥΚΩ'' έχει την αξία που έχει και το ``Τζάνκι'' του Μπάροουζ. Και τα δύο μιλούν για ηρωίνη. Και τα δύο μας ξετυλίγουν την ψυχολογία της πρέζας σαν σερπαντίνα. Και τα δύο θεωρούνται σαν μαγικές εικόνες. Αν δεν έχεις ανεπτυγμένη όραση βλέπεις χειροκροτήματα. Αν έχεις όραση βλέπεις την καταδίκη.

Πρέπει κάποτε να μιλήσουμε σοβαρά.

Εμαθα ότι το ``ΕΝ ΛΕΥΚΩ'' απαγορεύτηκε από το κράτος. Εγώ λέω ότι θα 'πρεπε να διδάσκεται στα γυμνάσια. Μόνο οι κρετίνοι πιστεύουν ότι το ``ΕΝ ΛΕΥΚΩ'' καλλιεργεί την μυθολογία της πρέζας. Το ``ΕΝ ΛΕΥΚΩ'' απομυθοποιεί την πρέζα. Οσοι φροντίζουν να μυθοποιήσουν την πρέζα δεν μιλούν απευθείας γι' αυτήν. Μεταχειρίζονται επιτήδειες εκφράσεις, προσεταιρίζονται άσχετα πράγματα. Σου λένε για παράδειγμα ``Happines Is A Warm Gun!''. Είναι κουφάλες. Δεν θα πουν ποτέ ``Είναι επικίνδυνη θανάτου άγγελος σωματοφύλακάς της!''. Ο Σιδηρόπουλος το λέει. Δεν είναι κουφάλα. Οι άλλοι σου πλασάρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Σου εξομολογείται δακρύζοντας. Ο Σιδηρόπουλος σου δείχνει τον pusher και λέει ``το μάτι του απ' την αγρύπνια είναι πέτρινη γροθιά. Ο τύπος που κοιτάς δεν είναι ροκ εντ ρολ σταρ!''. Θα μου πείτε ``Αλλά ο Σιδηρόπουλος τα λέει αυτά;'' Ναι! Ο Σιδηρόπουλος τα λέει. Η πόρνη που μετανόησε. Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο. Θα μου πείτε ``Για το δίσκο δεν θα μιλήσεις;''. Εδώ που φτάσαμε μόνο για το δίσκο δε θα 'πρεπε να σας μιλήσω ή και ίσως να σας μίλησα και δεν πήρατε χαμπάρι. Γειά σας!''.

Μανώλης Νταλούκας
ΗΧΟΣ 1982

Μικρο βιογραφικό| Δισκογραφία| index τραγουδιών| στίχοι τραγουδιών| Ήχοι| Ακόρντα| Παρτιτούρες| Κείμενα του Παύλου| Κείμενα για τον Παύλο| Δισκοκριτικές| Βιβλία| Φωτογραφίες| Αναφορές| Σύνδεσμοι Ελληνικού Rock| Διάφορα| Κεντρική σελίδα

Επιμέλεια σελίδας Τηλέμαχος Μπίτσικας, Γωγώ Θανασιά bitsikas@di.uoa.gr