ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ | e-mail: sfeyds@csd.uch.gr, sfeyrep@csd.uch.gr |
Λ. ΚΝΩΣΟΥ 714 09, Ηράκλειο | http://www.csd.uch.gr/~speypk/epethrida.html |
Γραφείο Γ-006 | Τηλ.: (081) 210057, FAX: (081) 210012 |
Όπως είναι ήδη γνωστό, η παράλογη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας όσο αφορά το θέμα των διορισμών καθηγητών Πληροφορικής συνεχίζεται. Με το Προεδρικό Διάταγμα 118 του 1995, εξακολουθούν να διορίζονται αποκλειστικά σαν καθηγητές Πληροφορικής απόφοιτοι οποιουδήποτε Α.Ε.Ι., πλην των αποφοίτων Α.Ε.Ι. Πληροφορικής!
Αυτό το Προεδρικό διάταγμα όμως δεν είναι μόνο παράλογο και άδικο για τους απόφοιτους Πληροφορικής, είναι και παράνομο. Για την νομιμότητά του έχουμε πει παλιότερα. Το θέμα που προκύπτει τώρα είναι ότι το συγκεκριμένο Διάταγμα δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ας το δούμε πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 95 παρ.1 περ. δ) κάθε Προεδρικό Διάταγμα (κανονιστικού χαρακτήρα) πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το προσχέδιο του Π.Δ. 118/95 είχε απορριφθεί από το Σ.τ.Ε.. Σύμφωνα με παλιότερη γνωμοδότηση του ίδιου του Σ.τ.Ε., το προσχέδιο αυτό θα έπρεπε να αλλαχθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του Σ.τ.Ε. και να ξανασταλθεί για νέα γνωμοδότηση. Το Υπουργείο Παιδείας όμως δεν ακολούθησε καν τις υποδείξεις του Σ.τ.Ε.. άλλαξε εντελώς το προσχέδιο, επικόλλησε σε αυτό την γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε. για το προσχέδιο και το δημοσίευσε! Σύμφωνα με το Σύνταγμα λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα 118/95 στερείται ουσιώδους τύπου. Αυτό σημαίνει πιο απλά ότι δεν υπάρχει! Επομένως όσοι διορισμοί έχουν γίνει και οι επετηρίδες που έχουν καταρτιστεί με το Διάταγμα αυτό δεν ισχύουν! Αυτή είναι η μέχρι τώρα τακτική του Υπουργείου Παιδείας και αυτά τα αποτελέσματά της.
Μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις των φοιτητών και αποφοίτων Πληροφορικής, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Φλας 9.61» στην εκπομπή της κ. Παναγιωταρέα, δήλωσε ότι η λύση που προωθείται από το Υπουργείο είναι η ακόλουθη:
1. Σταματάει το καθεστώς παραγωγής καθηγητών Πληροφορικής χωρίς βασικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Πληροφορική με την μέθοδο της δεκαεξαμήνης διδακτικής εμπειρίας.
3. Οι απόφοιτοι Πληροφορικής θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στην επετηρίδα Πληροφορικής μόνο με πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ!
4. Η απορρόφηση των αποφοίτων άλλων πλην Πληροφορικής Α.Ε.Ι. θα διορίζονται σε ποσοστό 30% έναντι των αποφοίτων Πληροφορικής με ΣΕΛΕΤΕ.
Κάτι παρόμοιο είχε προσπαθήσει να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας και το 1994, όμως δεν εγκρίθηκε από το Σ.τ.Ε.. 'Ετσι αν προταθεί πάλι σαν Προεδρικό Διάταγμα δεν θα υλοποιηθεί τελικά. 'Ομως υπάρχει και η λύση του νόμου. Για την περίπτωση αυτή η θέση μας είναι πως δεν πρέπει να προσληφθεί κανένας καθηγητής Πληροφορικής χωρίς βασικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Πληροφορικής. Δεν είναι δυνατό να εξομοιώνεται κάποιο πτυχίο με δεκαέξι μήνες διδακτικής εμπειρίας. Το μόνο ποσοστό που μας ικανοποιεί είναι το 100%, κανένα άλλο. Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα μη απόφοιτο Πληροφορικής στην επετηρίδα Πληροφορικής. Αντίθετα, ζητάμε την διενέργεια Ε.Δ.Ε. για την νομιμότητα των μέχρι τώρα διορισμών για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν επιτέλους οι μέχρι τώρα παρανομίες.
'Οσο αφορά τη ΣΕΛΕΤΕ, γνωρίζουμε ήδη από τους άλλους κλάδους ότι ουσιαστικά λειτουργεί σαν «φίλτρο αποκλεισμού», αφού σε αυτή κάθε χρόνο εισάγονται ελάχιστοι. 'Ετσι, μέσα σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη αποφοίτων Πληροφορικής με ΣΕΛΕΤΕ, οπότε μπορεί να ανοίξει πάλι η επετηρίδα Πληροφορικής για μη πτυχιούχους Πληροφορικής. Με όσα έχουμε δει έως τώρα θεωρούμε όλα τα ενδεχόμενα πιθανά. Πέρα από αυτό, δεν δεχόμαστε το επιχείρημα ότι οι σχολές Πληροφορικής δεν είναι καθηγητικές σχολές. Από τη στιγμή που το Σ.τ.Ε. δέχεται ότι ο όρος «καθηγητική σχολή» είναι ασαφής και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει διατυπώσει τη γνώμη ότι «καθηγητικές είναι οι σχολές που οι απόφοιτοί τους επιδιώκουν κατ' εξοχήν το διορισμό τους στην εκπαίδευση», γίνεται κατανοητό ότι ο όρος αυτός είναι απλά μία «ταμπέλα» που δίνεται αυθαίρετα σε κάποιες σχολές. 'Αλλωστε και οι αποκαλούμενες καθηγητικές σχολές δεν έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους κάποια υποχρεωτικά μαθήματα Παιδαγωγικής στα πρότυπα των Παιδαγωγικών τμημάτων. 'Αρα ποιος ο σκοπός της ΣΕΛΕΤΕ;
'Ενα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να αποκλείει τους απόφοιτους Πληροφορικής από την εκπαίδευση, δημιουργώντας έτσι σαθρή υποδομή για την Πληροφορική στην Ελλάδα. 'Ολοι οι μη πτυχιούχοι Πληροφορικής, προκειμένου να διδάξουν σαν αναπληρωτές και να αποκτήσουν έτσι την δεκαεξάμηνη διδακτική εμπειρία που ζητά το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να συμπληρώσουν τετρακόσιες ώρες σεμιναρίων. Αυτά τα σεμινάρια γίνονται από φορείς όπως η Μαθηματική Εταιρία, η 'Ενωση Ελλήνων Φυσικών, η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Σε αυτά τα σεμινάρια υπάρχουν δίδακτρα αλλά και επιδοτούνται, οπότε το οικονομικό όφελος μεγιστοποιείται. Επομένως το οικονομικό στοιχείο στα σεμινάρια αυτά είναι αρκετά ισχυρό. Είναι λογικό να υπάρχουν κύκλοι συμφερόντων που να θέλουν τη διατήρηση του τωρινού καθεστώτος αφού υπάρχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Γι' αυτό τον λόγο επιδιώκεται αυτά τα σεμινάρια να αποτελούν επαγγελματική διέξοδο για κάποιους, ώστε να μην εκλείψει το ενδιαφέρον για αυτά.
Είναι φανερό ότι μία ρύθμιση σαν αυτή που ουσιαστικά μας προτείνει ο κ. Ανθόπουλος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. 'Ετσι, πιστοί στην αρχική μας τοποθέτηση, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεχίζει την κατάληψη που έχει ξεκινήσει από τις 31 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του Συλλόγου μας ήταν με μεγάλη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι έτσι οι φοιτητές χάνουν το εξάμηνο. Οι κινητοποιήσεις μας συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και ένταση, μέχρι να δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας σωστή λύση όσο αφορά την διδασκαλία της Πληροφορικής. Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό μας και την χρήση της Πληροφορικής στην εκπαίδευση σαν μηχανισμό απορρόφησης ανέργων εκπαιδευτικών άλλων κλάδων. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στην ουσιαστική καταστροφή της διδασκαλίας της Πληροφορικής που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Η Πληροφορική είναι το αντικείμενο που σπουδάζουμε, επομένως δεν μπορούμε να μην αγωνιστούμε για την σωστή διδασκαλία και ανάπτυξή της στην χώρα μας.
Συνεχίζουμε
τον αγώνα
μας ενάντια
στις παρανομίες,
τις αδικίες
και αντισυνταγματικές
ενέργειες
του Υπουργείου
Παιδείας. Ο
αγώνας πλέον
είναι υποχρέωσή
μας και θα
τον συνεχίσουμε
μέχρι την
τελική δικαίωση
των αιτημάτων
μας.