Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Υ.Π.Κ. και εκπροσώπου των αποφοίτων του Τμήματος ΗΜΥ του Πολ/νείου Κρήτης με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Ανθόπουλο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του, τόσο για την ουσία των αιτημάτων μας όσο και για τη νομική διάσταση του προβλήματος σχετικά με τους φετινούς διορισμού. Νομικός ών, ο κ. Ανθόπουλος κατανόησε το βάσιμο των επιχειρημάτων μας. Δεσμεύτηκε να πάρει θέση αφού προηγουμένως ενημερωθεί πλήρως τόσο από τους αρμόδιους του Υπουργείου όσο και από τους υπόλοιπους φορείς που σχετίζονται με το θέμα.
Στη συνέχεια, η ίδια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ο.Λ.Μ.Ε. όπου και εξέθεσε τις απόψεις μας σε κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. Λάβαμε τη δέσμευση ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα συζητηθεί το θέμα των διορισμών καθηγητών Πληροφορικής και ότι θα υπάρξει προβληματισμός για αναθεώρηση της μέχρι σήμερα στάσης της Ο.Λ.Μ.Ε. που δεν αντιδρούσε στο διορισμό 16μηνιτών.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στο Τμήμα Πληρφοορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Τμημάτων Πληροφορικής (Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) με μοναδικό θέμα την επετηρίδα Πληροφορικής. Διοργανωτές ήταν το Τμήμα Πληροφορικής του Παν/μίου Αθηνών και ο Σ.Π.Ε.Υ.Π.Κ. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και από τα 15 τμήματα που είχαν προσκληθεί τα 13 παραβρέθηκαν σύσσωμα (καθηγητές, φοιτητές, απόφοιτοι), 1 εκπροσωπήθηκε μόνο μέσω φοιτητών και 1 δεν εκπροσωπήθηκε καθόλου. Η Συνδιάσκεψη, αφού συζήτησε επί δίωρο, κατέληξε σε ένα πλαίσιο 12 αιτημάτων και συνέστησε οκταμελή επιτροπή για να τα μεταφέρει στον Υπουργό Παιδείας και να συντονίσει τις περεταίρω ενέργειες.
Στη Συνδιάσκεψη παρεβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής) και παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα αποτελέσματα μια έκθεσης που εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ”Κλεισθένης”. Η έκθεση είχε ως αντικείμενο τον καθορισμό των προσόντων και των καθηκόντων των εργαζομένων στο δημόσιο με αντικείμενο την Πληροφορική. Η έκθεση ουσιαστικά προβλέπει μια διαδικασία εξέλιξης των εργαζομένων στη Πληροφορική, όπου η αξία του πτυχίου και των τίτλων σπουδών γενικότερα, φθίνει με την πάροδο του χρόνου και τελικά η προϋπηρεσία αναδεικνύεται σε βασικό προσόν. Στα πρώτα στάδια εξέλιξης, προβλέπεται η είσοδος οποιουδήποτε πτυχιούχου αποκλειστικά και μόνο με προσόν την προϋπηρεσία στην Πληροφορική (για παράδειγμα στο επίπεδο του αρχαρίου εντάσσονται όσοι έχουν πτυχίο Πληροφορικής και όσοι, πτυχιούχοι άλλων κλάδων, έχουν 2 χρόνια προϋπηρεσία, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι 16μηνίτες στην Εκπαίδευση νομιμοποιούνται αφού 16 μήνες αντιστοιχούν σε 2 οκτάμηνα, δηλαδή δύο χρόνια διδασκαλίας σε σχολείο). Είναι καθαρό ότι αυτό δεν εναρμονίζεται με τις θέσεις μας όχι μόνο όσον αφορά στο θέμα της επετηρίδας, αλλά και γενικότερα.
Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο είναι ότι σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΥ προτάθηκε η εγγραφή των υπηρετούντων καθηγητών του κλάδου ΠΕ19! Αν ληφθεί ακόμη υπόψη ότι οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής δεν δικαιούνται εγγραφής στην ΕΠΥ, γίνεται αντιληπτό ότι μάλλον αλλοιώνεται η σύσταση ενός φορέα που θα έπρεπε να εκπροσωπεί τον κόσμο της Πληροφορικής.
Πάντως,
στην οκταμελή
επιτροπή που
όρισε η Συνδιάσκεψη,
προτάθηκε
να συμμετέχει
και ένας εκπρόσωπος
από το Δ.Σ. της
ΕΠΥ. Αυτό έγινε
δεκτό με την
προϋπόθεση
να επικυρωθεί
το κείμενο
θέσεων και
αιτημάτων
της Συνδιάσκεψης
από το Δ.Σ. της
ΕΠΥ.