From xanthaki@csi.forth.gr Thu Mar 26 13:04:48 1998
Date: Tue, 9 Dec 1997 14:55:39 +0200 (EET)
From: Xanthaki Xara 
To: gcsd@csd.uch.gr, grads@csd.uch.gr, ugrads@csd.uch.gr
Subject: Sinoliki enimerwsi -Poreia 12/12/97

Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών
Πανεπιστήμιου Κρήτης (Σ.Π.Ε.Υ.-Π.Κ.)
Τηλ. (081) 210057, 210022
Fax  (081) 210012
e-mail address:  speypk@csd.uch.gr
http address: www.csd.uch.gr/~speypk


ΠΡΟΣ:
Τους Προέδρους των τμημάτων Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. 
Τα μέλη Δ.Ε.Π. των τμημάτων Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Τους Φοιτητικούς Συλλόγους των τμημάτων Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. 
ΘΕΜΑ:
Εξελίξεις σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Κινητοποιήσεις


Ηράκλειο, 9 Δεκεμβρίου 1997
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Μετά τις περυσινές κινητοποιήσεις των τμημάτων Πληροφορικής, το τοπίο στο χώρο της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει αλλάξει. Οι κυριότερες εξελίξεις είναι συνοπτικά οι εξής:
* Τον Ιανουάριο πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση εγγραφής στην επετηρίδα σε όσους δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής.
* Την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου φοίτησαν στη ΣΕΛΕΤΕ περίπου 100 πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ οι οποίοι εισήχθησαν με βάση τη θέση τους στην επετηρίδα.
* Τον Ιούνιο εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία τροποποιήθηκαν τα κριτήρια επιλογής των υπευθύνων ΠΛΗΝΕΤ. Με την τροποποίηση αυτή έπαψε να θεωρείται προσόν το πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Τον Σεπτέμβριο έγιναν οι διορισμοί μονίμων καθηγητών Πληροφορικής. Από τους 400 περίπου διορισθέντες, μόνο 60 είναι πτυχιούχοι Πληροφορικής (κάτοχοι όλοι και πτυχίου ΣΕΛΕΤΕ) ενώ οι υπόλοιποι 340 δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής ούτε πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ ή άλλο ειδικό παιδαγωγικό πτυχίο. Φέτος, για πρώτη φορά δεν εφαρμόστηκε το ποσοστό διορισμού  40% για τους πτυχιούχους ΤΕΙ  (καταργήθηκε με το νόμο του Ιανουαρίου) προκειμένου να διορισθούν περισσότεροι μαθηματικοί και φυσικοί. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την επετηρίδα των μαθηματικών διορίστηκαν 120 μαθηματικοί ενώ από την επετηρίδα Πληροφορικής διορίστηκαν 198 μαθηματικοί! Βέβαια, διορίστηκαν και από άλλες ειδικότητες, ανάμεσα σε αυτούς και 5 (πέντε) Θεολόγοι!
* Στις 15 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής που δεν έχουν πτυχίο Πληροφορικής. Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται μέχρι σήμερα να εφαρμόσει την απόφαση αυτή και έχει προχωρήσει κανονικά στο διορισμό καθηγητών Πληροφορικής.
Είναι προφανές ότι ο εμπαιγμός των πτυχιούχων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζεται και εντείνεται  εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα πλέον αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται πλέον περί μιας κατάστασης που θυμίζει άλλες εποχές και πάντως όχι δημοκρατικές.
Είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε δυναμικά και να θέσουμε και πάλι τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά μας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με προσυγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ στις 11:00 που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιστημονικών Συλλόγων Πληροφορικής (Π.Ο.Ε.Σ.Π.).
Τα αιτήματα της πορείας είναι τα αιτήματα της Συνδιάσκεψης των τμημάτων Πληροφορικής που έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1996 καθώς και αιτήματα που έχουν να κάνουν με το νέο νόμο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. 
Ειδικότερα ζητούμε, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου αυτού νόμου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την επιλογή καθηγητών Πληροφορικής όλοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής (είτε είναι εγγεγραμμένοι στην επετηρίδα, είτε όχι) και χωρίς να έχουν την υποχρέωση κατοχής ξεχωριστού παιδαγωγικού πτυχίου κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2002.
Ζητούμε ακόμη την κατάργηση της ειδικότητας ΤΕ1 Προγραμματιστών που δίνει τη δυνατότητα διορισμού σε θέσεις καθηγητών Πληροφορικής σε αποφοίτους Τεχνικών Λυκείων.
Στη συνέχεια υπάρχει πιο αναλυτική περιγραφή των εξελίξεων που σημειώθηκαν από πέρυσι τον Ιανουάριο.

Από το ΔΣ,
Ο Πρόεδρος
Νεκτάριος Μουμουτζής
Η Γραμματέας
Χαρά Ξανθάκη




Ο νέος νόμος για το διορισμό καθηγητών Πληροφορικής
Το άρθρο 12 του νόμου 2454/1997 είναι η νεώτερη ρύθμιση σχετικά με το θέμα του διορισμού καθηγητών Πληροφορικής. O νόμος αυτός, με τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης", συζητήθηκε στην Βουλή στις 8-9 Ιανουαρίου. Το άρθρο 12 που μας αφορά έχει τίτλο: "Διορισμός εκπαιδευτικών κλάδου Πληροφορικής". Τελικά το περιεχόμενο του άρθρου αυτού είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί από τον Υπουργό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και είχε περιληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, καθώς την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή, τα μεσάνυχτα της 8ης Ιανουαρίου, κατατέθηκε από τον υπουργό "αναδιατύπωση του άρθρου 12". 
Η τελική ρύθμιση (παρ. 2) ανανεώνει το δικαίωμα εγγραφής στις επετηρίδες ΠΕ19 και ΠΕ20 για τις γνωστές κατηγορίες μη πτυχιούχων master/16-μηνη διδακτική εμπειρία για όσους έχουν αποκτήσει αυτά τα προσόντα μέχρι 31-12-96. Επιπλέον δημιουργεί και μια νέα κατηγορία "δικαιούχων": πτυχιούχοι καθηγητικής σχολής θετική κατεύθυνσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει εισηγητές σεμιναρίων πληροφορικής στις επιστημονικές τους ενώσεις! Δηλαδή φωτογραφική διάταξη για άγνωστο αριθμό ατόμων που θα εμφανιστούν ως εισηγητές σεμιναρίων στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών οι οποίοι προφανώς δεν διαθέτουν κανένα τίτλο σπουδών στην πληροφορική αλλά ούτε 16-μηνη διδακτική εμπειρία στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί διαφορετικά θα υπάγονταν σε κάποια άλλη κατηγορία διοριστέων και δεν θα χρειάζονταν  "ειδική" ρύθμιση.
Επίσης φαίνεται (παρ. 3) να ρυθμίζει το θέμα εισαγωγής των ήδη εγγεγραμμένων στις ΠΕ19 και ΠΕ20 στην ΣΕΛΕΤΕ. Αυτό είδαμε να εφαρμόζεται πέρυσι με την δημιουργία ειδικών τμημάτων στην ΣΕΛΕΤΕ. Όμως, από την παρ.3 δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα για την διάρκεια λειτουργίας αυτού του Τμήματος και το πλήθος των εισακτέων. Για το σχολικό έτος 1997-98 είναι συνολικά 140 για τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται τέτοιες ρυθμίσεις παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι διορισμοί θα γίνονται με ποσοστά 70-30 για τον πρώτο χρόνο και 80-20 στο εξής). Στο σχέδιο αυτό φαινόταν να είχε καταλήξει το υπουργείο σύμφωνα με τις δηλώσεις και του Υφυπουργού κ. Ανθόπουλου στο ΦΛΑΣ, Απογευματινή (Νοέμβριος 96), Τελικά η ρύθμιση αυτή περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου (άρθρο 12) "Ρύθμιση θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" το οποίο συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 11 Δεκεμβρίου 1996, η οποία και εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία την ψήφισή του από την Βουλή. Κατά την παρουσίασή του ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι έχει λύσει το πρόβλημα και άρει την αδικία εις βάρος των πτυχιούχων Πληροφορικής.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του παραπάνω νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου 1997, ο Υπουργός Παιδείας κατέθεσε "αναδιατύπωση" του άρθρου 12. Η "αναδιατύπωση" αυτήν στην ουσία αποτελούσε μια νέα εντελώς διαφορετική ρύθμιση από αυτήν που είχε παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ήταν δε μάλιστα διατυπωμένη, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί πλήρη σύγχυση καθώς δεν αποτελούσε αυτόνομο κείμενο αλλά παρέπεμπε συνεχώς σε διατάξεις του ΠΔ 118/95, (χωρίς φυσικά αυτό να επισυνάπτεται) ώστε να είναι πραγματικά αδύνατο για κάποιον που δεν είχε απομνημονεύσει το ΠΔ 118/95, να αντιληφθεί το περιεχόμενο αυτής της ρύθμισης.
Στις αρχικές διαμαρτυρίες των βουλευτών ήρθε προς ακόμα μεγαλύτερη συσκότιση τους η παρακάτω απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας: "Με βάση της συζητήσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να κάνουμε μία αναδιατύπωση του άρθρου 12, που νομίζω ότι λύνει το θέμα πιο δίκαια και αποτελεσματικά, καθιερώνοντας μια ενιαία επετηρίδα και αποφεύγοντας το διχασμό τη διατήρηση δύο επετηρίδων" (πρακτικά της Βουλής 8.1.97)
Η συζήτηση ειδικά για τα άρθρα 11-15, έγινε το πρωί της επόμενης μέρας (9/1/97). Κατά την συζήτηση όλοι οι βουλευτές (10-συνολικά) που  πήραν το λόγο αναφέρθηκαν κυρίως στο άρθρο 12 τόνισαν αυτή η ρύθμιση αδικεί τους πτυχιούχους Πληροφορικής και ολοκληρώνει τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση. Κατηγόρησαν το Υπουργείο Παιδείας  ότι θυσιάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κάποιων επιστημονικών ενώσεων. Επίσης επισημάνθηκε  η προχειρότητα  με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα καθώς το ΥΠΕΠΘ σε λιγότερο από ένα μήνα κατέθεσε δύο εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις.  Για τους παραπάνω λόγους ζητήθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να ρυθμιστεί με δίκαιο τρόπο το θέμα στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που επρόκειτο να κατατεθεί σε δύο μήνες.
Ούτε ο Υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός Ι. Ανθόπουλος απάντησαν στα θέματα που έθεσαν όλοι οι βουλευτές. Στην ερώτηση του προέδρου της Βουλής αν θα αποσύρει το επίμαχο άρθρο ο κ. Ανθόπουλος αρνήθηκε χωρίς να αιτιολογήσει την εμμονή του. Είπε: "Δεν έχω να κάνω καμία αλλαγή απλώς μια υπενθύμιση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συνθετικού διαλόγου"!
Είναι αδύνατο να μην επισημάνουμε την προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας να αποφύγει τον ουσιαστικό έλεγχο της Βουλής, ώστε να προωθήσει τις νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις:
1. Καταθέτοντας μια "συμβιβαστική" τροπολογία με ποσοστά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και επικαλούμενος συναίνεση των ενδιαφερομένων.
2. Καταθέτοντας αιφνιδιαστικά κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή την ρύθμιση που σκόπευε να περάσει - ενώ είχε καταθέσει λίγες μέρες πριν μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση στην αρμόδια Επιτροπή επικαλούμενος και πάλι συναίνεση!
3. Και τέλος την άρνησή του να επανεξετάσει το θέμα παρά τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της Βουλής, και την αδυναμία του να δώσει δημόσια έστω και μια στοιχειώδη δικαιολογία για αυτήν την απαράδεκτη ρύθμιση.

Τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής των ΠΛΗΝΕΤ
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας που εκδόθηκε στις 20 Ιουνίου 1997 άλλαξαν  τα κριτήρια επιλογής των υπευθύνων ΠΛΗΝΕΤ (υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) ώστε να αποκλειστούν όλοι οι πτυχιούχοι πληροφορικής ακόμα και αυτοί που ήδη είναι ΠΛΗΝΕΤ. Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι ΠΛΗΝΕΤ είναι καθηγητές Πληροφορικής αποσπασμένοι στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής στα σχολεία του νομού τους, πραγματοποιούν διαγωνισμούς για την προμήθεια εξοπλισμού, είναι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών, διοργανώνουν σεμινάρια επιμόρφωσης των καθηγητών Πληροφορικής κ.λ.π.
Σύμφωνα, λοιπόν με την Υπουργική Απόφαση της 20ης Ιουνίου 1997, τα κριτήρια για την επιλογή ΠΛΗΝΕΤ είναι:
1. Διδακτορικό ή Μάστερ στην Πληροφορική
2. Πτυχίο ΑΕΙ
3. Πτυχίο ΤΕΙ
4. Χρόνια Προϋπηρεσίας (λαμβάνονται υπόψη αν είναι περισσότερα από 4)
5. Προϋπηρεσία στην Πληροφορική
6. Γνώση ξένης γλώσσας
7. Συγγραφική δραστηριότητα στην Πληροφορική
Από το 1993 μέχρι σήμερα  τα κριτήρια  2, 3,  ήταν:
2. Πτυχίο ΑΕΙ Πληροφορικής
3. Πτυχίο ΤΕΙ Πληροφορικής
Παρατηρούμε δηλαδή, ότι το πτυχίο Πληροφορικής εξισώνεται με οποιοδήποτε άλλο πτυχίο, ή αν θέλετε εκμηδενίζεται και δεν παίζει κανένα ρόλο, πλέον.
Αυτό σημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση:
* Με τα (2), (3)  οι πτυχιούχοι Ππληροφορικής είναι στην ίδια ακριβώς μοίρα με τους 16-μηνίτες. 
* Με το (4) όμως όλοι οι μεταταγμένοι δεκαεξαμηνίτες προηγούνται τελικά των πτυχιούχων Πληροφορικής
Ας σημειωθεί ακόμη το γεγονός ότι διατηρήθηκε το προσόν του μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πληροφορική, αφού πολλοί επίδοξοι ΠΛΗΝΕΤ χωρίς βασικό πτυχίο στην Πληροφορική διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο, τον οποίο βεβαίως έχουν αποκτήσει με το γνωστό τρόπο από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Είναι εξοργιστικό να παραγκωνίζονται οι πτυχιούχοι Πληροφορικής από τις υπεύθυνες αυτές θέσεις που αναμφισβήτητα απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις αφού είναι τόσο μεγάλης σημασίας. Είναι όμως και μια ένδειξη για την αντιμετώπιση των πτυχιούχων Πληροφορικής από του Υπουργείο Παιδείας το οποίο τους θεωρεί ουσιαστικά ανύπαρκτους.
Κατάργηση της επετηρίδας
Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, καταργήθηκε η επετηρίδα ως μηχανισμός διορισμού των καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι στη μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι το 2002 ένα ποσοστό των διοριζομένων (που διαρκώς θα μειώνεται) θα είναι από την επετηρίδα, ενώ μετά το 2002 όλοι οι διοριζόμενοι θα επιλέγονται με γραπτό διαγωνισμό που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ.
Με το νέο αυτό πλαίσιο, και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες διατάξεις, η θέση των πτυχιούχων Πληροφορικής επιδεινώνεται. Και αυτό διότι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις διότι θεωρείται ότι δεν έχουν παιδαγωγικό πτυχίο. Σημειώστε ότι για την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2002, θα μπορούν οι μαθηματικοί και φυσικοί να δίνουν εξετάσεις χωρίς παιδαγωγικό πτυχίο ενώ οι πτυχιούχοι Πληροφορικής δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα ακόμη και αν είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην επετηρίδα.
Είναι ευνόητο, ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αδικία εις βάρος των πτυχιούχων Πληροφορικής τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας θα ισχυρίζεται ότι δήθεν προσλαμβάνει του καλύτερους, αφού θα είναι οι επιτυχόντες των ειδικών εξετάσεων!
Είναι προφανές ότι η αξιοκρατία, αλλά και η κοινή λογική επιβάλλει να συμμετέχουν μόνο πτυχιούχοι Πληροφορικής στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων καθηγητών Πληροφορικής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν για παράδειγμα μπορούν και μαθηματικοί να διεκδικούν τις θέσεις αυτές, τότε γιατί οι πτυχιούχοι Πληροφορικής να μην μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις καθηγητών μαθηματικών όπως γίνεται για παράδειγμα στην Ιταλία;
Δικαστική απόφαση για την αναστολή των διορισμών
Από τον Αύγουστο, είχε κατατεθεί αίτηση αναστολής της επετηρίδας Πληροφορικής καθώς και μιας σειράς εγκυκλίων που αφορούν στον διορισμό μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής. Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δέχτηκε την αίτηση αυτή και διέταξε την αναστολή εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων. Αντίθετα, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε κανονικά στο διορισμό μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών Πληροφορικής αρνούμενο να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου.
Η παρανομία αυτή δημιουργεί πειθαρχικές ευθύνες για του αρμόδιους υπαλλήλους αλλά ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες γεγονός που θα ζητήσουμε να διερευνηθεί με την παρέμβαση εισαγγελέα.
Εν πάση περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τη συμπεριφορά αυτή του Υπουργείου Παιδείας το οποίο όχι μόνο παρανομεί συστηματικά διορίζοντας καθηγητές Πληροφορικής ανθρώπους που στερούνται στοιχειωδών γνώσεων στο αντικείμενο, αλλά αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις όπως έχει την υποχρέωση.