Πανελλαδικές Χωρίς Φροντιστήριο
04 of June 2024 (Home)
Τα κάτωθι άρθρο είναι καραμπινάτη περίπτωση «virtue signaling»! Ο συγγραφέας προσποιείται τον αδικημένο ενώ μεγάλωσε και ζει ακόμα σε μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Αττικής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο... Επίσης, αν οι γονείς σου είναι αλκοολικοί ή γενικότερα το σπίτι σου είναι πραγματικό μπάχαλο, τότε δεν ξέρω κατά πόσο θα σου φανεί χρήσιμο αυτό το άρθρο. Η απόλυτη πειθαρχεία έχει και αυτή τα όριά της.
Τα φροντιστήρια, μαζί με τις συνθήκες που τους επιτρέπουν να ανθίζουν, αποτελούν πιθανώς τα πιο βάρβαρα και "σατανικά" όργανα για την επιβολής της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Μήπως δίνεις πανελλαδικές και οι γονείς σου δεν έχουν χρήματα για να σε στέλνουν σε μαθήματα; Ασφαλώς βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αλλά μπορείς ακόμα να τα καταφέρεις. Θα επικεντρωθώ στον τρόπο που μελετούσα ως μαθητής της θετικής κατεύθυνσης, αλλά πιστεύω πως τα βήματα δεν διαφοροποιούνται τρομερά στις άλλες περιπτώσεις.
Update 2024: Η κυβέρνηση μόλις άνοιξε μια νέα πλατφόρμα, το «Ψηφιακό Φροντιστήριο». Μπορείς γενικά να βλέπεις μαθήματα φροντιστηριακού τύπου διαδικτυακά εντελώς δωρεάν. Βέβαια, λείπει η διαδραστικότητα αλλά κάτι είναι και αυτό!
-
Αρχικά, ψάξε για δωρεάν βοηθήματα. Έτσι όπως είναι τα σχολεία, θα έλεγα μάλιστα πως απαιτούνται! Μπορεί να γνωρίζεις ήδη πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης των Πανελλαδικών δεν περιέχεται καν στο σχολικό βιβλίο! Ζήτα βοηθήματα από συγγενείς και μην ντραπείς να ζητήσεις βιβλία από το γραφείο ή την βιβλιοθήκη του σχολείου! Εναλλακτικά, μπες στο Anna's Archive, στο libgenesis.rs (μέσω tor browser) ή σε κάποια άλλη πειρατική βιβλιοθήκη του διαδικτύου. Πάντα κάτι θα βρεις εκεί πέρα. Λύνε ασκήσεις και, αν σε βολεύει, φτιάξε ένα πρόγραμμα: Χώρισε τα μαθήματα σε τομείς μέσα στην εβδομάδα και προσπάθησε να συμβαδίζεις τουλάχιστον με αυτά που διδάσκει ο καθηγητής στο σχολείο. Εμβάθυνε και μην ντρέπεσαι να ρωτάς για διευκρινίσεις, δουλειά τους είναι!
-
Όσον αφορά την γλώσσα, θα σε συμβούλευα να γράφεις μια έκθεση την εβδομάδα ή να ανοίξεις μια ιστοσελίδα όπως έκανα εγώ. Μην το βλέπεις σαν αγγαρεία, είναι δημιουργικό. Διάβαζε άρθρα στην Βικιπαίδεια μια στο τόσο, ενημερώσου για κοινωνικά ζητήματα και μην διστάζεις να περνάς την άποψή σου σε αυτά που γράφεις. Από την άλλη δεν έγραψα και ιδιαίτερα καλά! Η γλώσσα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαθήματα, είναι καλλιτεχνική. Δεν υπάρχει διακριτή εξέλιξη, είναι μια συνεχής πορεία.
-
Πρόσφατα δημιουργήθηκε η πλατφόρμα study4exams.gr η οποία αποδείχθηκε μάλλον σωτήρια για εμένα. Περιέχει ασκήσεις, βίντεο, διαγράμματα και αναλύσεις για όλες τις λεπτομέρειες των κεφαλαίων του κάθε βιβλίου. Φαντάζομαι πως σήμερα θα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά, διότι όταν εγώ έγραφα ήταν κάπως ημιτελής. Αν γράφεις φυσική ή χημεία, μπες στην ιστοσελίδα ylikonet.gr, με στήριξε αφάνταστα! Μπες και στο chemistrytopics.xyz: Οι συγγραφείς έχουν φτιάξει 3 απίστευτα ολοκληρωμένα βοηθήματα και τα μοιράζονται δωρεάν με τον κόσμο! :O
-
Αν έχεις υπολογιστή αλλά είναι μισο-χαλασμένος, ή αν έχεις κάποιο παλιό laptop μέσα σε καμιά ντουλάπα, κατέβασε GNU/Linux και θα τρέχει σαν καινούργιος. Παράλληλα, θα γίνεις αμέσως πιο "παραγωγικός" (δεν μ'αρέσει πολύ αυτή η λέξη) στο διάβασμά σου, ειδικά αν επιλέξεις έναν tiling window manager.
-
Τέλος, μην ξεχνάς πως η διαδικασία είναι ψυχοφθόρα. Ασχολήσου παράλληλα με κάτι δημιουργικό, όπως με την ζωγραφική ή την μουσική (αν έχεις στην διάθεσή σου κάποιο όργανο). Βγες έξω, παίξε κάποιο άθλημα με τους φίλους σου ή συνέχισε κάποιο παλιό σου χόμπι.
Αν δεν γράψεις καλά, θα ήταν παράλογο να τα παρατήσεις! Δώσε πάλι του χρόνου, δεν χάνεις και τίποτα. Γενικά όμως αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, και εάν έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο ως κίνητρο, θα πάνε όλα καλά. Τα θέματα των Πανελλαδικών είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα διαγωνίσματα που γράφεις στην τάξη όπως και εκείνα του study4exams. Αν γράφεις άριστα εκεί πέρα, θα γράψεις κατά μέσο όρο σίγουρα πάνω από 16. Βεβαίως είναι και η τύχη ένας παράγοντας, αλλά υπάρχει πάντοτε και η δεύτερη προσπάθεια. Εξασκήσουν κατάλληλα για να περιορίσεις στο ελάχιστο το βάρος της τύχης!
Αν έχεις κάποια ερώτηση, στείλε μου email! Θυμήσου πως είσαι νέος/α και ελεύθερος/η, δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν έχεις κάποιον στόχο. Τα επόμενα θέματα των Πανελλαδικών θα μοιάζουν κατά το 90% με αυτά των 5 προηγούμενων ετών. Γενικά δεν ζητάνε πολλή σκέψη, απλά κατανόηση των εννοιών και συστηματικό διάβασμα, μη φοβάσε!
Δεν πιστεύω πως η κατάσταση της παιδείας θα βελτιωθεί ποτέ στην Ελλάδα, όλες οι εξελίξεις δείχνουν πως πάει προς στο χειρότερο... Πάντως υλικό για να μελετάς υπάρχει πλέον παντού και δωρεάν στο διαδίκτυο, οπότε θέλω να πιστεύω πως μερικά από (σαφώς όχι όλα) τα οικονομικά φράγματα της κοινωνίας μπορούν τελικά να σπάσουν (λέμε τώρα).