Ποιοί Είμαστε...

ΔEN ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Είμαστε η ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ Πληροφορικής (ΑΝεξάρτητη Αριστερή ΔΡΑΣΗ), ένα σχήμα φοιτητών και φοιτητριών από τον χώρο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Παρεμβαίνουμε στη σχολή μας μέσα από ένα αυτόνομο σχήμα με οριζόντιες δομές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πέρα και έξω από λογικές διαχείρισης του φοιτητικού κινήματος και κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού. Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων. Πιστεύουμε ότι την ιστορία την γράφουν οι αγώνες μας, εντασσόμαστε οργανικά στα νέα κοινωνικά κινήματα και συντονίζουμε τη δράση μας πανελλαδικά στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων.

Το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων είναι μία συλλογικότητα σπουδαστών και φοιτητών από όλη τη χώρα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για αυτό δραστηριοποιούμαστε μέσα στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους για να την αλλάξουμε.

Ταυτόχρονα συντονίζουμε την δράση μας πανελλαδικά γιατί έτσι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και γιατί σε τελευταία ανάλυση η πολιτική που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν ασκείται σε τοπικό επίπεδο και επιμέρους σχολές.

Αγωνιζόμαστε για σπουδές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες τις κοινωνίας. Για μας η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ένας χώρος ειδίκευσης των αυριανών εργαζόμενων. Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χώροι που ταυτόχρονα συγκροτούνται συνολικότερες αντιλήψεις για την κοινωνική πραγματικότητα. Οφείλουν να είναι χώροι ελευθερίας, χώροι στους οποίους καλλιεργείται η αμφισβήτηση και η κριτική σκέψη τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινωνία.

Για αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών που αφενός μετατρέπει τον φοιτητή σε πειθαρχημένο αυριανό εργαζόμενο και αφετέρου του στερεί κάθε ευκαιρία αναστοχασμού, κριτικής και πραγματικής κατανόησης αυτών που διδάσκεται. Για αυτό είμαστε ενάντια στον κατακερματισμό των επιστημονικών αντικειμένων και στην δημιουργία τμημάτων υπερειδίκευσης.

Η παραπάνω διαδικασία, μάλιστα, έχει γίνει αποδεκτή ως η καλύτερη λύση του προβλήματος της ανεργίας των πτυχιούχων για την οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως θέλουν να μας πείσουν. Για την ανεργία ευθύνεται η έλλειψη θέσεων εργασίας και όχι οι δικές μας ανεπάρκειες στο να τις καλύψουμε. Και για το αν θα υπάρχουν ή όχι θέσεις εργασίας ευθύνεται η πολιτική απασχόλησης, ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίας, και όχι οι «ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος».

Υπερασπιζόμαστε τόσο τα μορφωτικά όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Αγωνιζόμαστε δηλαδή για την εξασφάλιση προϋποθέσεων που θα εγγυώνται αφενός τη σφαιρική γνώση των επιστημονικών και γνωστικών αντικειμένων και αφετέρου την αντανάκλαση των παρερχομένων γνώσεων σε πρακτικό επίπεδο, την ικανότητα δηλαδή επαγγελματικής αποκατάστασης. Για τους παραπάνω λόγους δεν δεχόμαστε τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και διεκδικούμε ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.

Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πάνω από όλα σύνθεση και αναζήτηση μεταξύ δύο φορέων: των διδασκόντων και των διδασκόμενων. Ο καθηγητής «σατράπης» με τις υπερεξουσίες δεν συνάδει με το δημοκρατικό πανεπιστήμιο το οποίο διεκδικούμε. Διεκδικούμε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των καθηγητών μας. Δεν θεωρούμε το ακαδημαϊκό λειτούργημα πάρεργο ή δευτερεύουσας σημασίας ενασχόληση.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε τα οράματα της διακήρυξης της Μπολόνια και κάθε μεταρρύθμισης που βασίζεται σε αυτή. θεωρούμε ότι η προσπάθεια μετατροπής των σχολών σε κέντρα κατάρτισης που θα παρέχουν ειδικεύσεις, που θα δουλεύουν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, που θα ανταγωνίζονται για το ποιο θα προσελκύσει τους περισσότερους πελάτες-φοιτητές, θα πουλάνε έρευνα και γενικά θα διέπονται από τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην κοινωνία και στους αυριανούς απόφοιτους που θα καλούνται να ανταπεξέλθουν σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις.

Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ισότητας και αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, οικολογική καταστροφή εθνικισμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Για αυτό συμμετέχουμε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στο κίνημα που έδωσε το παρόν στη Γένοβα και στη Θεσσαλονίκη.

Για ένα κόσμο που θα χωράει όλους τους κόσμους!
ΔΙΚΤΥΟ - ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ