Πλαίσιο ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗΣ 8/11/2006

Αυτοι γράφουν νόμους... Εμείς γράφουμε Ιστορία

Μετά την δυναμική επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος τον Μάη και τον Ιούνη ανοίγει ο δεύτερος κύκλος κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης. Ο συγκλονιστικός αγώνας των δασκάλων που συνεχίζεται με άλλες μορφές πάλης (24ώρες απεργίες, συλλαλητήρια) άνοιξε το δρόμο για την επανεμφάνιση του πανεκπαιδευτικού κινήματος με όρους μαζικότητας, με όρους νίκης. Οι φοιτητές μπήκαμε στον χορό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις και σημαντική παρουσία στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που απο κοινού έχουν σχεδιάσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, ενάντια στον νεο αντιδραστικό νόμο πλαίσιο που βάλλει τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον, διεκδικώντας πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους.
Ο αγώνας της υπεράσπισης και αναβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα είναι ένας αγώνας διαρκείας γιατί αντιστεκόμαστε στην κεντρική πολιτική της συνολικής αναδιάρθρωσης που στόχο έχει τη μετατροπή της εκπαίδευσης απο κοινωνικό αγαθό (όσο αυτό ισχύει σήμερα) σε εμπόρευμα. Η επίθεση που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με ανάλογη ένταση από την ΝΔ έχει διπλό στόχο. Αφορά τόσο την ευθυγράμμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της αγοράς όπως αυτές καθορίζονται από την Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε συνθήκες τύπου Μπολόνια, όσο και την προσπάθεια συρρίκνωσης εκείνων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το χώρο του πανεπιστημίου χώρο ριζοσπαστικοποίησης και αμφισβήτησης των κοινωνικών δομών. Με λίγα λόγια αυτό που επιδιώκεται είναι η μετατροπή των πανεπιστημίων σε κρατικές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις που θα παράγουν στενά ειδικευμένους, ευέλικτους, απασχολήσιμους και διαρκώς επανακαταρτιζόμενους (στα ΙΔΒΕ ) αποφοίτους ανίκανους να αμφισβητήσουν τους εργοδότες τους και να διεκδικήσουν τα εργασιακά και επαγγελματικά τους δικαιώματα. Έχουμε λοιπόν συνολική καπιταλιστική αναδιάρθρωση με κύριο στόχο την παραγωγή ενός νέου τύπου εργαζόμενου – πραγματικού δώρου για την εργοδοσία.
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναγνώριση των ΚΕΣ ως «πανεπστήμιων», ενώ μέσω του ΔΟΑΤΑΠ τα πτυχία τους θα ισοτιμούνται με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα μέσω του αποκλεισμού 65.000 μαθητών με τη βάση του 10 η κυβέρνηση δημιουργεί πελατεία για τους έμπορους της εκπάιδευσης. Όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και ως μοχλός πιέσης προς τα δημόσια για την περαιτέρω υποταγή τους στους νόμους της αγοράς και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην κατεύθυνση της παραγωγής φτηνών, ευέλικτων, μερικώς απασχολήσιμων αποφοίτων. Μηχανισμός ελέγχου της παραπάνω διαδικασίας είναι η, συνδεδεμένη με την χρηματοδότηση, αξιολόγηση. Φυσικά για να λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, ένας νέος νόμος-πλαίσιο. Ο νέος νόμος-πλάισιο προβλέπει την επιβολή ορίου φοίτησης, την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, την περιστολή-κατάργηση του Ασύλου. Μετατρέπει συνολικά το Πανεπιστήμιο σε αυταρχικό και εντατικοποιημένο κολλέγιο και εξαφανίζει κάθε ψήγμα κριτικής σκέψης.
Η σημαντικότερη εξέλιξη που διαμορφώνει τη συγκυρία είναι η αναβολή της συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16. Μπορούμε να πούμε οτι η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει βρεί τον καλύτερο σύμμαχο της στη συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μετάθεση της συζήτησης, αλλά και η αιτιολογία της οτι δεν πρέπει να συζητηθεί το άρθρο 16 όσο γίνονται κινητοποιήσεις, φανερώνει την πολιτική αλλά και στρατηγική σύγκλιση των δύο κομμάτων. Βέβαια αποδεικνύει το ότι οι συλογικοί μας αγώνες μπορούν να είναι φόβητρο ακόμα και για τις πιο επιθετικές και αντιδραστικές κυβερνήσεις. Παράλληλα η κατάθεση του νέου νόμου-πλαίσιο παραμένει απειλή για όλους τους φοιτητές, αφού η υπουργός παιδείας έχει πει οτι ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι ο εκτελεστικός νόμος του αναθεωρημένου άρθρου 16, αρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση του νόμου μαζί με την αναθεώρηση του Α.16. Επίσης ο προϋπολογισμός του νέου έτους προβλέπει μείωση των δαπανών για την παιδέια, αναδεικνύοντας την στρατηγική απαξίωσης της Δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης.
Το σημερινό φοιτητικό κίνημα εμπλουτίζει με το περιεχόμενο και τη δυναμική του τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα, γιατί δεν ήτανε γιορτή, γιατί τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ισότητας και τα αιτήματα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλευση, πόλεμο, κοινωνικούς αποκλεισμούς και μια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς θα είναι επίκαιρα όσο υπάρχει εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Απέναντι στο αυταρχικό πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων που προωθεί η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και συνολικά ο συνασπισμός εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτάσσουμε τους συλλογικούς μας αγώνες . Στο δρόμο που έδειξαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου το ΄73 και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Μάη και του Ιούνη συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι αυτοί γράφουν νόμους εμείς μπορούμε να γράφουμε ιστορία. Μετά την πρώτη νίκη, τη μη κατάθεση του νόμου-πλαισίου μέσα στο καλοκαίρι, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουμε στην πράξη την αναδιάρθρωση σε παιδεία-εργασία, για να κάνουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο καλύτερο και να μην το παραδώσουμε στα χέρια κάθε κερδοσκόπου. Μόνος δρόμος η ενότητα στη δράση και η συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου γιατί σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!

Η αντίσταση δεν είναι δουλειά των ειδικών,
είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε φοιτητή.

Απαιτούμε
Να μην αναθεωρηθεί το Άρθρο 16. Να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια
Όχι στον νέο αντιδραστικό Νόμο-Πλαίσιο που αυταρχικοποιεί και εντατικοποιεί τους όρους σπουδών μας
Να αποσυρθούν οι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, συμπλήρωμα διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο
Ενιαία πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα
Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, εναλλακτικές μορφές εξέτασης, πτυχιακές εξεταστικές
Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, συγγράματα για όλους
Να καταργηθεί η βάση του 10 που αποκλείει χιλιάδες μαθητές απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους στρέφει στους εμπόρους της εκπαίδευσης
Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να μην υπάρχει διαπλοκή των επιχειρήσεων με τους καθηγητές, να εξασφαλίζεται η επιστημονικότητα της διδασκαλίας και της έρευνας
Άμεση άυξηση των δαπανών για την παιδεία ώστε να καλύπτονται οι κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ απο τον κρατικό προϋπολογισμό (ή 15% του προϋπολογισμού)
Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους . Έξω οι επιχειρήσεις απο τις σχολές

Αποφασίζουμε
Συμμετοχή του συλλόγου στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Την Πέμπτη 9/11 12 στα Προπύλαια. Κατάληψη της σχολής τη μέρα του συλλαλητηρίου.
Συμμετοχή του συλλόγου στιν 3ήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επικαιροποιούμε το μήνυμα της εξέγερσης
Συμμετοχή στην Πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17/11

ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ - ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ