Μαθηματικά Πληροφορικής

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εαρινό Εξάμηνο 2023-2024

Ώρες διδασκαλίας: Τρίτη 09:00-11:00, & Τετάρτη 13:00-15:00, Αίθουσα Ζ.
Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος
Email: id@host.uoa.gr όπου id sgk και host di
Ώρες επικοινωνίας: με ραντεβού.

Φροντιστήριο: Τρίτη 13:00 - 15:00, Αίθουσα ΣΤ.
Υπεύθυνος φροντιστηρίου: Φίλιππος Μαυρόπουλος.
 


Η εγγραφή στην η-τάξη είναι απαραίτητη για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημα ή να εξεταστεί σε αυτό.
 
 


 
Η δήλωση του μαθήματος την κατάλληλη εξεταστική περίοδο είναι υποχρέωση του φοιτητή. Ο διδάσκων δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την έκδοση ή αρχειοθέτηση αποτελεσμάτων για όσους/όσες δεν εμφανίζονται στις επίσημες καταστάσεις. H ένδειξη "εκτός λίστας" δεν εξαντλεί απαραίτητα όλες τις σχετικές περιπτώσεις.

Γενικές Πληροφορίες

Δημόσια Ιστοσελίδα μαθήματος: http://www.di.uoa.gr/~sgk/teaching/Math4CS/. Εδώ βρίσκονται γενικές πληροφορίες για το μάθημα, βιβλιογραφία και οι διαφάνειες. Στην η-τάξη του μαθήματος (γενικός σύνδεσμος για όλα τα μαθήματα https://eclass.uoa.gr/). θα δημοσιεύονται ανακοινώσεις και τυχόν ασκήσεις. Είναι απαραίτητη η εγγραφή σας στην η-τάξη.

Περιγραφή μαθήματος:

Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη βασικών αρχών και τεχνικών των Μαθηματικών που είναι απαραίτητες στην Πληροφορική. Πιο φιλόδοξος στόχος είναι να αναδειχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η κομψότητα των Μαθηματικών, στη βάση της οποία αναπτύχθηκε η κομψότητα της Πληροφορικής.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται σκοπεύει να παρουσιάσει κάποια βασικά αποτελέσματα δίνοντας έμφαση στις κατάλληλες τεχνικές. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν συνήθως: Μέθοδοι αποδείξεων με έμφαση στην επαγωγή και στις αποδείξεις ύπαρξης. Εφαρμογές των μεθόδων στις ακολουθίες Fibonacci και στη στοιχειώδη Θεωρία Αριθμών. Αριθμήσιμα και μη αριθμήσιμα σύνολα. Θεωρία γραφημάτων, ελάσσονα γραφήματα. Σχέσεις ισοδυναμίας και σχέσεις μερικής διάταξης. Θεωρήματα Sperner και Dilworth. Εργαλεία από τη Θεωρία Πιθανοτήτων.



Συγγράμματα: Τα επίσημα συγγράμματα είναι

Υπάρχουν επίσης πολλά καλά εγχειρίδια γλώσσα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης του μαθήματος, όπως:

Η ύλη του μαθήματος καλύπτεται εν μέρει και από αυτές τις σημειώσεις.

Οι σημειώσεις και η αρχική εκδοχή ενός υποσυνόλου των διαφανειών έχουν γραφτεί από τους Ι. Εμίρη και Η. Κουτσουπιά.


Διαδικαστικά

Εξετάσεις - Ασκήσεις - Βαθμολογία: Ο βαθμός του μαθήματος θα προκύψει από τις γραπτές εξετάσεις. Θα υπάρξουν κάποια κουίζ μέσω η-τάξης για την εξάσκηση σας. Στο φροντιστήριο και στις διαλέξεις θα μελετηθούν ασκήσεις προετοιμασίας.

O διδάσκων διατηρεί το δικαίωμα για δειγματοληπτική, πρόσθετη, προφορική εξέταση.

Διαφάνειες

Προειδοποίηση 1: Οι διαφάνειες δεν καλύπτουν πλήρως ούτε την ύλη του μαθήματος ούτε ό,τι λέγεται στην τάξη. Προειδοποίηση 2: οι διαφάνειες κωδικοποιούν ευσύνοπτα σημαντικό μέρος της παράδοσης. Η μελέτη τους είναι χρήσιμη. Προειδοποίηση 3: οι παρακάτω διαφάνειες ενδέχεται να τροποποιηθούν στη διάρκεια του εξαμήνου.

Συνοδευτικό υλικό: Εκτενής επισκόπηση του ερωτήματος P =? NP από τον S. Aaronson. Για την κατανόηση των πρώτων 15+ σελίδων αρκούν στοιχειώδεις γνώσεις αλγορίθμων.

Ασκήσεις

Δεν υπάρχουν ανακοινωμένες ασκήσεις.


http://www.di.uoa.gr/~sgk/teaching/Math4CS/index.html
Τελευταία ανανέωση: Thu Mar 14 16:48:36 EET 2024