Η Αρχιτεκτονική LibraRing

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε για την αρχιτεκτονική LibraRing, μια αρχιτεκτονική για κατανεμημένες ψηφιακές βιβλιοθήκες βασισμένη στους κατανεμημένους πίνακες κατακερματισμού, όπως αυτή περιγράφεται στο [8]. Η αρχιτεκτονική αυτή προσφέρει δύο βασικές λειτουργίες: ανάκτηση πληροφορίας καθώς επίσης και δημοσίευση / συνδρομή. Σε ένα σενάριο που αφορά στην πρώτη λειτουργία ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μία επερώτηση (π.χ. ````Θα ήθελα δημοσιεύσεις από το χώρο της βιοπληροφορικής'''') και το σύστημα να του επιστρέψει πληροφορίες για τους πόρους που ταιριάζουν με αυτή. Σε ένα σενάριο που αφορά στην δεύτερη λειτουργία ένας χρήστης μπορεί να αποστείλει στο σύστημα μία συνδρομή, η οποία περιγράφει τα ενδιαφέροντά του (π.χ. ````Ενδιαφέρομαι για δημοσιεύσεις βιοπληροφορικής''''), έτσι ώστε να λάβει ειδοποιήσεις σχετικά με συγκεκριμένα γεγονότα που τον ενδιαφέρουν (π.χ. όταν μία δημοσίευση που αφορά στην βιοπληροφορική γίνει διαθέσιμη στο σύστημα).

Figure: Η αρχιτεκτονική LibraRing.
Image libraring

Θα μιλήσουμε, επίσης, για τα βασικά δομικά στοιχεία της; τους υπερ-κόμβους, τους πελάτες και τους παρόχους. Οι υπερ-κόμβοι αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και παρέχουν τις δύο υπηρεσίες που προλογήθηκαν. Οι πελάτες και οι πάροχοι αλληλεπιδρούν με το σύστημα LibraRing, μέσω των υπερ-κόμβων, και μεταβάλλουν την κατάστασή του. Οι πελάτες μπορούν να υποβάλουν επερωτήσεις, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της ανάκτησης πληροφορίας, και να γίνονται συνδρομητές σε διάφορους πόρους που τους ενδιαφέρουν, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της συνδρομής. Οι πάροχοι μπορούν να δημοσιοποιούν πόρους στο δίκτυο, επικοινωνώντας με τους υπερ-κόμβους και έτσι χρησιμοποιούν την παρεχόμενη λειτουργία της δημοσίευσης.

Μία άποψη υψηλού επιπέδου της αρχιτεκτονικής LibraRing φαίνεται στο Σχήμα 3.1. Οι κόμβοι του συστήματος LibraRing υλοποιούν τους παρακάτω τύπους υπηρεσιών: υπηρεσία υπερ-κόμβων, υπηρεσία παρόχων και υπηρεσία πελατών.

Στην Ενότητα 3.1 περιγράφονται οι υπηρεσίες που προσφέρει η αρχιτεκτονική αυτή, αυτές των υπερ-κόμβων, των πελατών και των παρόχων, ενώ στην Ενότητα 3.2 περιγράφονται τα προσφερόμενα πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των πελατών-παρόχων και των υπερ-κόμβων.



Subsections

Charalampos Nikolaou 2008-04-02