Ξεκινήσαμε την παρουσίασή μας, περιγράφοντας το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση του αντικειμένου αυτής της πτυχιακής εργασίας. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στις τεχνολογίες των δικτύων ομότιμων κόμβων και στους κατανεμημένους πίνακες κατακερματισμού. Παρουσιάσαμε δύο πολύ γνωστά συστήματα που υλοποιούν την τεχνολογία του κατανεμημένου πίνακα κατακερματισμου, τα Chord και Pastry. Ειδικά για το δεύτερο, δώθηκε μία αναλυτική περιγραφή καθώς χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής LibraRing. Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες λειτουργιών που αρμόζουν στα δίκτυα ομότιμων κόμβων και που προσφέρει η αρχιτεκτονική LibraRing, την ανάκτηση πληροφορίας και τη δημοσίευση / συνδρομή. Παρουσιάσαμε, επίσης, τα εργαλεία εκείνα που είναι απαραίτητα για την αναπαράσταση των δεδομένων που διαχειρίζεται η αρχιτεκτονική LibraRing, που είναι το μοντέλο αναπαράστασης πληροφορίας, AWPS και η γλώσσα αναπαράστασης δεδομένων, XML. Τέλος, παρουσιάσαμε εκτενώς την αρχιτεκτονική LibraRing καθώς και την υλοποίησή της.
Αυτή η διπλωματική εργασία μπορεί να επεκταθεί με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα,
Αυτό που γίνεται τώρα είναι κάπως πιο στατικό. Οι υπερ-κόμβοι είναι οι πρώτοι που δημιουργούνται και διαμορφώνουν το επικαλυπτόμενο δίκτυο του LibraRing. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει την μετέπειτα συμμετοχή ή αποχώρησή τους. Κάτι τέτοιο, όμως, επειδή δεν έχει υλοποιηθεί, έχει το μειονέκτημα ότι άπαξ και υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα δεδομένα που αποθηκεύει ο εκάστοτε υπερ-κόμβος χάνονται σε περίπτωση αποχώρησης του ή σε περίπτωση συμμετοχής του τα δεδομένα των γειτόνων του δεν μοιράζονται από κοινού με αυτόν. Τονίζεται, ότι η αρχιτεκτονική LibraRing έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λαμβάνει υπ' όψη της αυτή τη λειτουργικότητα.
Όπως έχει αναφερθεί, η τωρινή επικοινωνία γίνεται σειρικοποιώντας και αποσειρικοποιώντας τα μεταφερόμενα δεδομένα. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν προσφέρεται για εφαρμογές πελατών υλοποιημένες σε διαφορετική γλώσσα προγραμματισμού. Μία πιο ευέλικτη μέθοδος, που θα προσέδιδε στην επικοινωνία τη διαλειτουργικότητα που χρειάζεται, θα ήταν η ανταλλαγή των δεδομένων υπό μορφή XML, κάτι για το οποίο η γλώσσα XML ενδείκνυται.
Τα πειράματα αυτά θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο PlanetLab. Μάλιστα, έχουν γίνει ήδη κάποια πειράματα που αφορούν στην αποτίμηση της αρχιτεκτονικής και τα οποία μπορούν να βρεθούν στο [8].
Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη επέκταση θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη αξιολόγηση της υλοποίησης και της σχεδίασης της αρχιτεκτονικής του LibraRing.