Πλαίσιο Πολυτεχνείου 2005
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!
Έχουν περάσει 32 χρόνια από την εξέγερση του πολυτεχνείου παρ’ όλα αυτά δεν παύει να μας αιφνιδιάζει με την δύναμη της επικαιρότητας της αφού κάθε χρόνο οξύνονται οι αντιθέσεις, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα κοινωνικά αιτήματα που εκφράζει. Όμως αυτά τα 32 χρόνια ήταν αρκετά και για να ξεχάσουν πολλοί ότι την ιστορία τη γράφουν οι αγώνες, για να αποδιαρθρωθεί το φοιτητικό κίνημα, να γελοιοποιηθούν και να απαξιωθούν οι συλλογικές διαδικασίες και αγώνες. Το πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα στο δρόμο που έδειξαν οι Γάλλοι το Μάη του 1968, οι Γερμανοί στη Δ.Γερμανία το 1967-69, οι Ταϊλανδέζοι το 1973, οι Αμερικάνοι το 1964-70 και ακολούθησαν οι Κινέζοι το 1989. Στο πολυτεχνείο τέθηκαν τα ερωτήματα, εμείς οι σημερινοί φοιτητές οφείλουμε να φτιάξουμε τις απαντήσεις.
Τι μας έδειξε όμως το πολυτεχνέιο;
Μας έδειξε ότι να αγωνίζεσαι για να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι ουτοπία. Ότι οι συλλογικές διαδικασίες (συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις) δεν είναι βαρετές και ανούσιες. Ότι να συνεργάζεσαι στη βάση αιτημάτων και να φτιάχνεις πολυφωνικό, πολυτασικό κίνημα δεν είναι υποχώρηση για καμία «μοναδική αλήθεια».. Ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι «διαχειριστικά» αιτήματα. Μας έδειξε ότι η αντίσταση δεν είναι δουλειά των ειδικών, ο αυθορμητισμός της κατάληψης βρήκε απροετοίμαστους τους «ειδικούς», όμως παρ΄ όλα αυτά οι οργανωμένοι φοιτητές στάθηκαν ψηλότερα από τις ηγεσίες των οργανώσεων τους. Τελικά μας έδειξε ότι την ιστορία τη γράφουν οι αγώνες μας!
Φαίνεται όμως ότι από το πολυτεχνείο δεν μάθαμε αρκετά…
Γιατί σήμερα που η δικτατορία των αγορών εισβάλλει και αλλοιώνει το χαραχτήρα του Πανεπιστημιού βρίσκει ανοιχτό το δρόμο στον οποίο έπρεπε να βρίσκονται οι φοιτητές. Το Άσυλο αμφισβητείται στην πράξη όταν ασφαλίτες κυκλοφορούν σε όλες τις κεντρικές σχολές και 32 χρόνια μετά ξαναπέφτουν πυροβολισμοί στο πολυτεχνείο από φρουρό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βερελή. Αυτό που κυριαρχεί είναι μια απολίτικη γκλαμουριά , η κυρίαρχη λογική θεωρεί ότι οι παρατάξεις υπάρχουν για να μοιράζουν σημειώσεις και οτι το Πανεπιστήμιο υπάρχει για να παράγει «ανταγωνιστικούς» απασχολήσιμους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έγιναν έρμαιο στις παρατάξεις του δικομματισμού που προωθούν την εισβολή της αγοράς, οι θεσμοί (διοικητικά συμβούλια, ΕΦΕΕ, συνελέυσεις) που το ίδιο το φοιτητικό κίνημα κατέκτησε με αγώνες ως εγγυητές της δημοκρατίας ξεχαρβαλώνονται με αργούς ρυθμούς. Το φοιτητικό κίνημα έχει νεκρούς στον αγώνα για δημοκρατικές εκλογές και λειτουργία της ΕΦΕΕ.
Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιστορία τελείωσε, ότι βαδίζουμε σε μονόδρομο. Όμως δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με εμάς αν αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα της εξέγερσης του πολυτεχνείου,αν κάνουμε τη σιωπή φωνή και τη φωνή τραγούδι.Η αναγκαιότητα ενός αυτόνομου, συμμετοχικού «από τα κάτω» φοιτητικού κινήματος , με εσωτερική δημοκρατία είναι πιο άμεση από ποτέ. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα, γιατί δεν ήτανε γιορτή, γιατί τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ισότητας και τα αιτήματα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλευση, πόλεμο, κοινωνικούς αποκλεισμούς και μια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς θα είναι επίκαιρα όσο υπάρχει εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Συμμετέχουμε στον τριήμερο εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Συμμετέχουμε στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία
Επικαιροποιούμε το μήνυμα της εξέγερσης
Συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία την Πέμπτη 10/11 ενάντια στην κυβερνητική πολιτική σε παιδεία εργασία, προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, με κλειστή τη σχολή την ίδια μέρα
Δημόσια και δωρεάν ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση με άρση των ταξικών φραγμών.
Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση για όλους/ες.
Αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ουσιαστική κατοχυρώση και διεύρυνση του ασύλου. Καμιά ανοχή στις παραβιάσεις.
Αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους/ες – 35ωρο, 5ημερο, 7ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.
Απόσυρση των νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση.
ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ