Πλαίσιο ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗΣ 19/5/2006
Μετά την ανακοίνωση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που κατοχυρώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το υπουργείο παιδείας μαζί με το δημόσια απαξιωμένο όργανο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (βλ. ΥΠΕΠΘ και κολαούζοι του καθηγητές) ετοιμάζεται να βάλει τη θεσμική «ταφόπλακα» στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτή δεν είναι άλλη από την εξαγγελθείσα αναθεώρηση του νόμου 1268/82 (πιο γνωστός ως νόμος πλαίσιο) που ρυθμίζει τη σημερινή λειτουργία των ΑΕΙ και εμπεριέχει δημοκρατικές κατακτήσεις του ισχυρού τότε φοιτητικού κινήματος όπως το δωρεάν σύγγραμμα, το άσυλο, η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των πανεπιστημίων κ.α..
Η διαδικασία της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης στο πεδίο της εκπαίδευσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν καταργηθεί το υπάρχων θεσμικό πλαίσιο. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΣΥΠ πρότεινε μετά την τελευταία του συνεδρίαση 10 σημεία που καταργούν δημοκρατικές κατακτήσεις των φοιτητών, μεγεθύνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης και συμπληρώνουν το οικοδόμημα της απορύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Επιγραμματικά τα προτεινόμενα μέτρα που πλήττουν άμεσα τόσο τη δημοκρατία των ιδρυμάτων όσο και τα δικαιώματα των φοιτητών είναι: 1. Το κόψιμο των φοιτητών που ο χρόνος φοίτησης τους ξεπερνά το 50% του κανονικού χρόνου φοίτησης 2. Η κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος 3. Η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου 4. Η εισαγωγή μάνατζερ 5. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές 6. Η κατάργηση των μετεγγραφών εσωτερικού.
Η επίθεση που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με ανάλογη ένταση από την ΝΔ έχει διπλό στόχο. Αφορά τόσο την ευθυγράμμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της αγοράς όπως αυτές καθορίζονται από την Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε συνθήκες τύπου Μπολόνια, όσο και την προσπάθεια συρρίκνωσης εκείνων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το χώρο του πανεπιστημίου χώρο ριζοσπαστικοποίησης και αμφισβήτησης των κοινωνικών δομών. Με λίγα λόγια αυτό που επιδιώκεται είναι η μετατροπή των πανεπιστημίων σε κρατικές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις που θα παράγουν μερικά ειδικευμένους, ευέλικτους και απασχολίσιμους αποφοίτους ανίκανους να αμφισβητήσουν τους εργοδότες τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
Απέναντι στη σκληρότητα και την αδιαλλαξία του ΥΠΕΠΘ και των κυβερνητικών πολιτικών που καταργούν όσα με αγώνες κατακτήθηκαν από τους φοιτητές και υπονομεύουν το εργασιακό μας μέλλον η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου με στόχο το πάγωμα της αναδιαρθρωτικής διαδικασίας. Μια τέτοια προσπάθεια εκτός από την ανασυγκρότηση ενός μαχητικού και νικηφόρου φοιτητικού κινήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ένταξη σ’ αυτή του ριζοσπαστικού κομματιού των καθηγητών που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και δίνουν μέσα από την ΠΟΣΔΕΠ τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του πανεπιστημίου.
Και επειδή η επίθεση δεν ξεκίνησε χθες αλλά είδη από πέρυσι έγιναν νόμοι κομβικά για την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών νομοσχέδια, χωρίς καμιά ουσιαστική και νικηφόρα αντίδραση, θα πρέπει επιτέλους να ξανασκεφτούμε σοβαρά την προοπτική της κοινής δράσης ακολουθώντας τα χνάρια των Γάλλων φοιτητών στις ενωτικές και νικηφόρες κινητοποιήσεις του Παρισιού. Αν αυτό δεν συμβεί όλοι όσοι σήμερα αρνούνται στο όνομα της ιδεολογικής τους καθαρότητας και των υπερεπαναστατικών τους αναλύσεων την ενωτική δράση θα έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο βρώμικο έργο του υπουργείου…
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους /ες
Απόσυρση όλων των αναδιαρθρωτικών νόμων (ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, αξιολόγηση)
Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος
Καμία αντιδραστική αλλαγή στο νόμο-πλαίσιο 1268/82
Καμία περιστολή του ασύλου
Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά διακιώματα σε αυτό
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Κατάληψη της σχολής το τριήμερο 23-25/5, όπου έχει εξαγγελθεί απεργία της ΠΟΣΔΕΠ, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και λογική κλιμάκωσης
Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 Μαϊου, 11 στα προπύλαια
ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ