Κείμενο συνδιάσκεψης του Δ.Α.Ρ.Α.Σ για το 4ο ΕΚΦ τον Μάιο 2006
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (Ε.Κ.Φ.) αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης, συζήτησης και κοινής δράσης οργανώσεων, ομάδων και συλλογικοτήτων από όλη την Ευρώπη, που έχουν επιλέξει να αντιταχθούν στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Γύρω από αυτούς τους άξονες συσπειρώνονται πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, τοπικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, συνδικάτα εργαζομένων, μεταναστευτικές συλλογικότητες και οικολογικές ομάδες. Η δημιουργική ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων καθώς και η δημοκρατική λειτουργία του Ε.Κ.Φ. αποτελούν την στέρεα βάση για τον αγώνα ενάντια σε όλες τις δομές, που στηρίζουν την καταστολή, την εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η επιτυχημένη διοργάνωση των τριών προηγούμενων Ε.Κ.Φ. (Φλωρεντία, Παρίσι, Λονδίνο) συνeτέλεσαν στην δημιουργία ενός ευρύτατου ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό. Ακόμη αποτέλεσαν το ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη του πρωτόγνωρου αντιπολεμικού κινήματος ενάντια σε οποιεσδήποτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον πόλεμο στο Ιράκ. Συνολικά διαμόρφωσαν αποτελεσματικά την κοινή συνείδηση ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή!
Στην Ελλάδα το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (Ελ.Κ.Φ.), στο οποίο σημαντική συμμετοχή έχει και το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για την δημιουργία ενός πολύμορφου κινήματος, αντίστοιχου με αυτά της Ευρώπης. Εκτός από την σημαντική του προσφορά στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος, συνεισέφερε στον αγώνα ενάντια στην επικράτηση του εργασιακού μεσαίωνα και την νεοφιλελεύθερη διάλυση οποιασδήποτε κοινωνικής δομής.
Η σημερινή όμως οργανωτική διάρθρωση του Ελ.Κ.Φ. υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην ανάληψη πρωτοβουλιών και οδήγησε στην αποστασιοποίηση σημαντικών, ανένταχτων κυρίως, κομματιών τους. Ακόμη και σε όποιες σχολές δημιουργήθηκαν Φόρα, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν ή απομάκρυναν άλλους φοιτητές, με άμεσο αποτέλεσμα αυτά να περιέλθουν σε τέλμα και να περιπέσουν σε απραξία.
Η κατάσταση αυτή είναι μεν αναστρέψιμη, αλλά απαιτεί δε την αναθεώρηση της λειτουργίας του και την διαμόρφωση εναλλακτικής παρέμβασής του. Η δημιουργία θεματικών εργαστηρίων και χώρων συζητήσεων σε κάθε σχολή με επίκεντρο το επιστημονικό πεδίο και αντικείμενο της, στα οποία θα εμπλακούν και πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες που δρουν μέσα στις σχολές (π.χ. θεατρικές και κινηματογραφικές ομάδες κτλ) και που θα οδηγήσει στην ουσιαστική επαναλειτουργία των Φόρουμ, και η δικτύωση τους θα επεξεργαστεί και θα επαναφέρει στο προσκήνιο την εναλλακτική πρόταση των κινημάτων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την οικολογική καταστροφή και κάθε πολιτικής αποκλεισμού και εκμετάλλευσης.
Ο δρόμος για την εκ νέου δραστηριοποίηση και ουσιαστική παρέμβαση των Φόρουμ περνάει μέσα από την δημιουργία σε κάθε χώρο πραγματικών Φόρουμ. Έτσι θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επιτυχής διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το Μάιο του 2006, αλλά και η ουσιαστική πολιτική παρέμβασή μας σε αυτό.