Το δρόμο μας δείχνει η Σορβόννη - Απο το Πολυτεχνείο στο Σηάτλ, τη Γένοβα, το Παρίσι: Μυνήματα Εξέγερσης
Άλλη μια κοινωνική εξέγερση έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γαλλία, το μέγεθος αυτού, πολλοί το συγκρίνουν με την εξέγερση των φοιτητών του Μάη του ’68. Μπορεί να είναι υπερβολή όμως πραγματικά τα επεισόδια είναι τα μεγαλύτερα που έχουν λάβει χώρα στη Γαλλία, από τότε.
Όλα ξεκίνησαν από τον τραγικό θάνατο δύο παιδιών 15 και 17 χρονών, τα οποία θέλοντας να ξεφύγουν του αστυνομικού έλεγχου, έπεσαν στις γραμμές του μετρό, παθαίνοντας ηλεκτροπληξία. Σκοπός των νεαρών ήταν να αποφύγουν έναν ακόμα άνευ λόγου έλεγχο από τις αρχές, οι οποίες διεξάγουν έρευνες και εξευτελιστικούς ελέγχους σε μετανάστες, στα προάστια του Παρισιού, χωρίς απαραίτητα να έχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει τους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς του Παρισιού σε συνδυασμό με τις εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος μίλησε για ΄αλήτες΄. Τα προβλήματα των μεταναστών όμως, δεν σταματούν εκεί... ανεργία, κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, έλλειψη ευκαιριών για κοινωνική ανέλιξη, γκετοποίηση και πολλά άλλα.
Οι υλικές συνέπειες αυτής της εξέγερσης μέχρις στιγμής (εδώ και 13 μέρες) είναι 4000 κατεστραμμένα αυτοκίνητα, δεκάδες δημόσια κτίρια, περίπου 1000 συλλήψεις - εκ των οπόιων πολλοί ανήλικοι – εκατοντάδες τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης είναι να μιλήσει μόνο για το κόστος των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν ενώ είναι ζήτημα πότε θα αρχίσει να αναζητεί τα βαθύτερα αίτια αυτής της κατάστασης που επικρατεί χρόνια τώρα στα΄ευαίσθητα΄ βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού. Ο κ. Σαρκόζι συνέχισε την προκλητική του στάση μιλώντας αυτή τη φορά για ΄απόβλητα΄ που πρέπει να καθαριστούν. Συνάμα από τις 8 Νοέμβρη η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας (είχε ξανάσυμβεί στη Γαλλία το 1961!), έστειλέ 9500 αστυνομικούς ενώ έδωσε εντολή στις αρχές να διεξάγουν έρευνες ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους οποιαδήποτε στιγμή ένω μίλησε και για πιθανή επέμβαση του στρατού. Σύσσωμος ο Γαλικός τύπος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις κινήσεις της κυβέρνησης ενώ ειρωνεύεται αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ΄ο Βιλπέν πάει για πόλεμο΄. Η ΄Λιμπερασιόν΄ υπενθυμίζει ότι ο Σιράκ εξελέγη πρόεδρος το ΄95 υποσχόμενος την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και τώρα αποφασίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Παράλληλα έχουμε και τα πρώτα κεκτημένα για τους διαδηλωτές :
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε δημόσια ότι έχουν γίνει πολλά λάθη και ότι η μόρφωση που παρέχεται είναι ελλιπής. Παρατήρησε ότι 15000 παιδιά δεν έχουν καθόλου μόρφωση και 150000 δεν είναι ούτε κάν πτυχιούχοι. Ενώ ανακοίνωσε την επαναφορά της χρηματοδότησης σε διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και ενώσεις των προαστίων που είχαν καταργηθεί. Παράλληλα υποσχέθηκε τριπλασιασμό των υποτροφιών για παιδιά που έχουν επιτυχίες και αύξηση των θέσεων σε οικοτροφεία παρέχοντας οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Γεγονός είναι ότι πρέπει οι νέοι να ξανάβρούν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός και όχι κατακερμάτισμός από κατηγορίες και απαξιωτικά σχόλια. Να ενισχυθεί η απασχόληση και να δοθούν ευκαιρίες. Σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει όλοι αυτοί οι εξεγερμένοι νέοι να χαρακτηριστούν ΄απόβλητα΄. Ίσως θα πρέπει να γίνει το ακριβώς αντίθετο, Και αυτό πρέπει πρώτα από όλους να το καταλάβει, ο ΄λίγος΄ κ. Σαρκόζι.