This text in English: Five Tips for a Slides Presentation


Πέντε Συμβουλές για μία Παρουσίαση με Διαφάνειες

  1. Μία Διαφάνεια το Λεπτό

    Ο συνολικός αριθμός των διαφανειών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα λεπτά της ώρας που διατίθενται για την παρουσίαση.

  2. Πέντε επί Πέντε

    Μη χρησιμοποιείτε πάνω από πέντε κουκκίδες ανά διαφάνεια και πάνω από πέντε λέξεις ανά κουκκίδα. Αν γράψετε παραπάνω από 5 x 5 = 25 λέξεις ανά διαφάνεια, τότε ο ακροατής θα αναγκαστεί είτε να διαβάσει τις διαφάνειες χωρίς να σας ακούει, είτε να σας ακούει χωρίς να διαβάσει τις μεγάλες διαφάνειες.

  3. Μη Χρήση Ακρωνυμίων

    Καλό είναι να μην υπάρχουν στις παρουσιάσεις ακρωνύμια, δηλαδή τα αρχικά λέξεων όπως ΤΝ, CSP κ.λπ., γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην είναι γνωστά σε όλο το ακροατήριο.

    Αν παρόλα αυτά πρέπει να γραφτεί ένα ακρωνύμιο, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται στις δυο-τρεις πρώτες διαφάνειες που αναφέρεται, από μία παρένθεση με τη σημασία του, π.χ. «AC (Arc Consistency)», έτσι ώστε να το συνηθίσουν και οι πλέον αφηρημένοι.

  4. Ξεκάθαρη η Συνεισφορά

    Αν πρόκειται για παρουσίαση που δείχνει κάτι καινούργιο, πρέπει η Εισαγωγή να είναι διακριτή από το Κυρίως Μέρος, δηλαδή από τη συνεισφορά της παρουσίασης, έτσι ώστε να μπορεί ο ακροατής να συγκρίνει τυχόν υπάρχουσες εργασίες ―που παρουσιάζονται στην Εισαγωγή― με τη δική σας καινοτομία. Χρησιμοποιείστε π.χ. μία διαχωριστική διαφάνεια, για να καταλάβει το ακροατήριο ότι μεταβαίνετε από τα εισαγωγικά στο κυρίως μέρος.

  5. Ανακεφαλαίωση

    Επειδή ο ακροατής δεν μπορεί να έχει στο μυαλό του όλες τις διαφάνειες, στο τέλος πρέπει να υπάρχουν μια-δυο διαφάνειες με τα περιεχόμενα της παρουσίασης και, προαιρετικά, μια διαφάνεια με τη βιβλιογραφία.


Ευχαριστίες: Ευχαριστώ τον Γιώργο Γιαννακόπουλο για τις παραπάνω συμβουλές που μου έδωσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου.